Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


Όλο και πιο συχνό είναι το φαινόμενο, οι νέοι με το που αποφοιτούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια να στρέφονται στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. 

Η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν παρέχει καμιά ασφάλεια, οικονομική και κοινωνική, στο νεανικό δυναμικό της.

Ένα μεγάλο ποσοστό των τελειόφοιτων απευθύνεται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού ή ολοκληρώνει τις σπουδές του με μεταπτυχιακά σε ευρωπαϊκά η αμερικάνικα πανεπιστήμια.

Οι νέοι δεν βλέπουν την μετακίνησή τους στο εξωτερικό ως μια εμπειρία, η οποία θα τους αποκομίσει πολλές νέες πληροφορίες για διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. 


Η οικονομική αγορά του εξωτερικού είναι που προσελκύει τους Έλληνες και τους προσφέρει  ότι δεν μπορεί η ίδια τους η χώρα.

Οι περισσότεροι  μετακινούνται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και προσπαθούν να παρατείνουν την παραμονή τους όσο περισσότερο γίνεται. 
Η στάση αυτή έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα σχετικά με την δυνατότητα δημιουργίας ευκαιριών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τους νέους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT, το ποσοστό των Ελλήνων που επιλέγει να πάει ERASMUS είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον μέσο όρο που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Αντίθετα, το ποσοστό που επιλέγει την μακροπρόθεσμη κινητικότητα προς το εξωτερικό ανήκει στα 27 υψηλότερα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές μετρήσεις.

Από την άλλη, η Ελλάδα δεν αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ δημοφιλής στους περισσότερους νέους, τα ποσοστά της ως τόπος προσέλκυσης φοιτητών είναι από τα χαμηλότερα  στην Ευρώπη.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: