Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Στην Τουρκία ευθύνες για λαθρομετανάστευση – Ελληνικές καντρίλλιες


Η Τουρκία παραμένει η χώρα κλειδί για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από την Ευρώπη – κι όχι μόνον από την Ελλάδα.
Αυτή η λογική αρχίζει τώρα να περνά στημ καθημερινή πολιτική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και σύντομα, αναμένεται πριν τον προσεχή Μάρτιο, θα απασχολήσει και τη νέα Υπηρεσία Εξωτερικής δράσης της ΕΕ, καθώς η κα Άστον σχεδιάζει να επισκεφθεί την Τουρκία για σειρά ζητημάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ευρύτερη περιοχή. 
Είναι δε ιδιαιτέρως εμφανές ότι μετά τη θέση που έλαβε η Άγκυρα, με τους τρεις όρους – εκβιασμούς- προς την ΕΕ, οι Βρυξέλλες είναι υποχρεωμένες να απαντήσουν, προκειμένου να διατηρήσουν τη σοβαρότητά τους, αν όχι για να επιλύσουν το πρόβλημα.

Το ζήτημα κινδυνεύει να εμπλακεί, σε περίπτωση που η Αθήνα, μέσω του πρωθυποουργού Γ. Παπανδρέου, παράσχει λανθασμένες ενδείξεις ότι “βρέθηκε λύση με την Τουρκία” όπως προ ημερών ανακοίνωσε, για να διαψευστεί οικτρά  στη συνέχεια από τον Κ. Ερντογάν.

Πολύ δε περισσότερο ανησυχούν ορισμένοι κύκλοι των Βρυξελλών, από αποσπασματικές δηλώσεις και σχεδιασμούς που έρχονται στην επιφάνεια εκ μέρους του νεοσύστατου υπουργείου Μετανάστευσης με επικεφαλής την κα Νταλάρα καθώς ορισμένες από τις θέσεις που εκφράζονται δεν ανταποκρίνονται στους ευρύτερους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το άσυλο.


Η Τουρκική ευθύνη

Αναφερόμενη στο αίτημα της Ελλάδας να ζητήσει την αποστολή της ομάδας άμεσης επέμβασης Frontex, η σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί σε ανταπόκριση από το Λουξεμβούργο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα στις συναντήσεις των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ, τονίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της και βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα κύματα λαθρομεταναστών, κάθε φορά δε τόνιζε ότι χρειάζεται οικονομική στήριξη. 


Τα άλλα κράτη-μέλη ήταν σχεδόν πάντα πρόθυμα να προσφέρουν βοήθεια με χρήματα και προσωπικό, ήταν όμως παράλληλα απόλυτα αντίθετα σε οποιαδήποτε αποδυνάμωση της αρχής ότι αίτηση παροχής ασύλου υποβάλλεται μόνο στην πρώτη χώρα της ΕΕ που φθάνει ο αιτών.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε πάντως τη Δευτέρα – γράφει η εφημερίδα – ότι η Ελλάδα αποτελεί της στιγμή αυτή το κράτος-μέλος που στηρίζεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο από τα ταμεία της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση και ότι τα έξι χρόνια από το 2007 μέχρι το 2013 έχει τη δυνατότητα να αντλήσει από τα διάφορα ταμεία 300 εκ Ευρώ.

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Rundschau σημειώνει ότι η ανάληψη υπηρεσίας από την Frontex στον Έβρο θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των συλλαμβανόμενων λαθρομεταναστών, με αποτέλεσμα να γεμίσουν ακόμα περισσότερο τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής. «Το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία / γράφει η εφημερίδα. 

Η Άγκυρα αφήνει μέχρι σήμερα ανενόχλητους τους δουλεμπόρους. Από τότε που Μαροκινοί και Αλγερινού μπορούν να εισέρχονται στην Τουρκία χωρίς βίζα, φθάνουν στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι λαθρομετανάστες από τη Β. Αφρική».

Ερωτηματικά
Αν και η αρμόδια Επίτροπος Μάλμστορμ, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του υπουργού προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, ευρωπαϊκοί κύκλοι διερωτώνται αν τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής – και άρα της λαθρομετανάστευσης τα χειρίζεται ο ίδιος ο η αρμόδια υπουργός κα Νταλάρα. 

Κι αυτό γιατί ενώ ως πρόσφατα για τα ζητήματα αυτά γινόταν κουβέντα με την νέα υπουργό ξαφνικά το αίτημα για “βοήθεια προς την Ελλάδα” προήλθε από τον κ. Παπουτσή. Κι αν αυτό οφείλεται, όπως λένε στην Αθήνα στο γεγονός πως ο κ. Παπουτσής είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της φύλαξης των συνόρων (συνοριοφύλακες, αστυνομία, κλπ), δεν νοείται οι χορηγίες της ΕΕ να προωθούνται προς το υπουργείο του, καθώς τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων, η κοινωνική φροντίδα τους και οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, νομιμοποίησής τους, κλπ αφορούν την κα Νταλάρα.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: