Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΤΑΡΑΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥΤο Δ της Δημοκρατίας μπέρδεψε τους Σκοπιανούς!

 
Ταραχή και σύγχυση έχει προκαλέσει στα Σκόπια το καινούργιο απόκτημα της «Πλατείας των Θαυμάτων» στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.  Πρόκειται για ένα ανάγλυφο, που ήλθε να προστεθεί στις υπόλοιπες μνημειακές «αποδείξεις μακεδονικότητας» που έχουν κατά καιρούς τοποθετηθεί στην πλατεία.

Η επιγραφή είναι γραμμένη στην κατασκευασμένη σκοπιανή διάλεκτο, αλλά περιλαμβάνει και γράμματα από το ελληνικό και το κυριλλικό αλφάβητο, σε μια ακόμη προσπάθεια να εμφανιστεί ένας γλωσσικός αχταρμάς, όπου, όμως, έχει κυριαρχήσει η σκοπιανή γλώσσα!

Στο ανάγλυφο εμφανίζεται ο Βασιλιάς Φίλιππος και ο γιος του Αλέξανδρος, να κάθονται ο ένας απέναντι στον άλλο «υπό το φως της Βεργίνας», όπως αναφέρεται, και με δύο μακεδονικά λιοντάρια να τους προστατεύουν. Ο πατέρας του Μεγαλέξανδρου κρατά μια επιγραφή όπου αναγράφεται η φράση «Η Δημοκρατία είναι το θεμέλιο της ελευθερίας».

Το πρόβλημα που εντόπισαν στα Σκόπια και αναδείχθηκε σε ρεπορτάζ της τηλεόρασης της ΠΓΔΜ «Αλφα TV», είναι ότι η επιγραφή είναι μεν γραμμένη σε μια γλώσσα που… κάτι τους θυμίζει, αλλά περιλαμβάνει και γράμματα που τους προκαλούν κατάπληξη. Για παράδειγμα, το πρώτο γράμμα της λέξης Δημοκρατία, είναι το ελληνικό Δ! Και η λέξη ελευθερία περιλαμβάνει δύο φορές το ελληνικό Ε! Επίσης, εμφανίζονται τα γράμματα Υ και Λ.

Ο Σκοπιανός δημοσιογράφος Αλεξαντάρ Ντιμιτρέφσκι σημείωσε στο ρεπορτάζ του πως «υπάρχει σύγχυση. Μερικά γράμματα είναι στην κυριλλική γραφή, άλλα προέρχονται από το ελληνικό αλφάβητο και μερικά από το λατινικό».

Επιπλέον, αυτό που ξένισε τον Σκοπιανό δημοσιογράφο είναι πώς ο Φίλιππος, μονάρχης, βασιλιάς πράμα δηλαδή, εμφανίζεται να μιλάει για Δημοκρατία και ελευθερία! «Θα έφριττε ο Φίλιππος ο Β΄ αν έβλεπε αυτό το μνημείο», σχολίασε ο δημοσιογράφος, έχοντας προφανώς στο νου άλλα πρότυπα βασιλέων και οπωσδήποτε όχι αυτά των ελληνικών πόλεων.

Ο δημοσιογράφος διαμαρτύρεται για τις ανακολουθίες και τις… ιστορικές ανακρίβειες, υπενθυμίζοντας πως οι φορολογούμενοι της ΠΓΔΜ πλήρωσαν για το ανάγλυφο 2,3 εκ ευρώ. Από το γραφείο του Δημάρχου Σκοπίων Τοντόροβιτς δεν μπορούσαν να του εξηγήσουν για ποιον λόγο χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές γραφές, ενώ ούτε ο καλλιτέχνης Κονσταντίν Γιάνεφ θέλησε να του δώσει κάποια πειστική απάντηση – τι να του έλεγε, πως η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα και υποχρεωτικά έπρεπε να χρησιμοποιήσει το Δ;

Το «μυστήριο» της επιγραφής είναι το νέο θέμα συζήτησης στα Σκόπια. Η περίπτωση να μην γνώριζαν ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος την σκοπιανή γλώσσα που είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε μετά την επικράτηση του Τίτο στην Γιουγκοσλαβία, ούτε που τους περνά από το μυαλό.

Η προκληθείσα σύγχυση είναι προφανώς σκόπιμη. Για καθαρά  προπαγανδιστικούς λόγους, έκαναν μία μίξη: Χρησιμοποίησαν το ελληνικό Δ ως αρχικό της Δημοκρατίας για να μπερδέψουν τα πράγματα και να κολάσουν τον σφετερισμό, πρόσθεσαν μερικά γράμματα του κυριλλικού αλφαβήτου – το οποίο αποκλείεται να γνώριζαν ο Φίλιππος και ο Μεγαλέξανδρος αφού δημιουργήθηκε 1.500 χρόνια μετά από την εποχή που έζησαν – και έβαλαν τα υπόλοιπα γράμματα στην κατασκευασμένη με δανεικές λέξεις από όλες τις γλώσσες του κόσμου σκοπιανή διάλεκτο, για να αποδείξουν πως οι Μακεδόνες βασιλείς ήσαν… γηγενείς «Μακεδόνες των Σκοπίων»!

Μεγάλο μπέρδεμα ακόμη και γι’ αυτούς που εντέλλονται να μεταδίδουν την προπαγάνδα!
Η αρχαία επιγραφή που κρατά ο Φίλιππος Β΄του σκοπιανού μνημνείου, που προκάλεσε σύγχυση στους Σλάβους επειδή περιείχε ελληνικά γράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: