Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΣΤΡΑΤΟΙ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ #15, Ιούνιος 2011

Πλούσια θεματογραφία για τις μάχες που διαμόρφωσαν την παγκόσμια ιστορία από την αυγή της μέχρι τη σύγχρονη εποχή, πληρότητα κάλυψης όλων των ιστορικών περιόδων, αναλύσεις πολεμικών συγκρούσεων, τακτικών και παρασκηνίου, αφιερώματα σε όπλα, άρματα και αεροσκάφη καθώς και ειδήσεις σε θέματα στρατιωτικής ιστορίας αλλά και εκδόσεις σχετικών βιβλίων.




Στο “Στρατοί και Τακτικές” που κυκλοφορεί στα περίπτερα (Ιούνιος 2011) μπορείτε να διαβάσετε:

Μάχη θωράκων. Κωδωνόσχημος κατά λινοθώρακα
Ένα ερώτημα που προκύπτει σχεδόν αβίαστα είναι ποιος τύπος αρχαίας ελληνικής θωράκισης πρόσφερε περισσότερα πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης, ο κωδωνόσχημος ή ο λινοθώρακας; 

Η απάντηση σε αυτό το καίριο ερώτημα δεν μπορεί να είναι απλουστευμένη ή μονολεκτική. 

Καθένα από τα δύο αμυντικά συστήματα αναπτύχθηκε για να εξυπηρετήσει διαφορετικές ανάγκες σε διαφορετικές περιόδους.

1941. Panzerwaffe: Εισβολή στη Σοβιετική Ένωση
Φέτος συμπληρώνονται 70 έτη από την επέτειο της γερμανικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση. 

Για την τεράστια επιχείρηση ο Γερμανικός Στρατός συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο διαθέσιμο αριθμό αρμάτων και αξιοποιώντας τη σημαντική πολεμική εμπειρία που είχε αποκτήσει, κατήγαγε τεράστιες επιτυχίες.

Η αιχμή του δόρατος ήταν η δύναμη τεθωρακισμένων (Panzerwaffe) που λειτούργησε ως πολιορκητικός κριός και αξιοποίησε τις ανώτερες τακτικές και εκπαίδευση.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα εξετάσουμε αναλυτικά τη δύναμη της Panzerwaffe και τους τύπους αρμάτων που συμμετείχαν στην εισβολή.

1813. Η Μάχη της Χάναου. Ο θρίαμβος της Αυτοκρατορικής Φρουράς
Τον Οκτώβριο του 1813 o Ναπολέοντας υπέστη στη μάχη της Λειψίας μία σαρωτική ήττα από τις υπέρτερες δυνάμεις των συμμάχων του 6ου Ευρωπαϊκού Συνασπισμού κατά της Γαλλίας. 

Μετά τη μάχη τα υπολείμματα του Γαλλικού Στρατού επιδίωξαν να επιστρέψουν δυτικά του Ρήνου, στην ασφάλεια του πάτριου εδάφους. 

Σκοπός τους ήταν να αποφύγουν την περικύκλωση από τις αντίπαλες δυνάμεις. 

Μεταξύ 30 και 31 Οκτωβρίου, στη πόλη Χάναου, ένα αυστριακό και ένα βαυαρικό σώμα στρατού υπό τον στρατηγό Κάρολο φον Βρέντε επιχείρησαν να ανακόψουν τη γαλλική υποχώρηση κοντά στη Φρανκφούρτη. 

Οι Βαυαροί είχαν πρόσφατα αποσκιρτήσει από τον φιλογαλλικό συνασπισμό και επιδίωκαν να αποδείξουν την αξία τους στους υπόλοιπους συμμάχους με μία εμφατική νίκη. 

Στη μάχη που ακολούθησε οι βετεράνοι της Φρουράς επικράτησαν, παρά την αριθμητική υπεροχή των αντιπάλων τους. 

Μοναδικό τους «όπλο» η πίστη τους στον αυτοκράτορα και φυσικά η έξοχη μαχητική τους ικανότητα.

1941. Η άγνωστη αρματομαχία της Πτολεμαΐδας
Πέντε ημέρες μετά τη γερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδας στις 6 Απριλίου του 1941, η Wehrmacht εισέβαλε από την περιοχή των Σκοπίων στη δυτική Μακεδονία, έχοντας για αιχμή του δόρατος των δυνάμεών της την 5η και 9η Μεραρχία Panzer και τη Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία των SS «Leibstandarte Adolf Hitler». 

Κάτω από την ασφυκτική πίεση της επίθεσης αυτής και ενώ στον ελληνικό ουρανό κυριαρχούσε η Luftwaffe, τα στρατεύματα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας («W» Force) και οι λιγοστές ελληνικές δυνάμεις που ήταν αναπτυγμένες στην περιοχή, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν σε νέες αμυντικές θέσεις κατά μήκος του ποταμού Αλιάκμονα.

1940. Δυτικό Μέτωπο. H Luftwaffe εφορμά
Η γερμανική επίθεση στη Δύση άρχισε στις 10 Μαΐου του 1940. 
Οι Γερμανοί επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο. 

Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό πρωταρχικό ρόλο έπαιζε η εναέρια κυριαρχία και η στενή υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων από την Αεροπορία. 

Η Luftwaffe ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις αυτές με τον καλύτερο τρόπο, χάρη και στα λάθη των συμμάχων. Στο παρόν άρθρο θα δούμε, συνοπτικά, την εξέλιξη των αεροπορικών επιχειρήσεων πάνω από τους ουρανούς της Δυτικής Ευρώπης, τον μοιραίο Μάιο του 1940.

1946. Ελληνικά αεριωθούμενα. Αποκαλυπτικές μαρτυρίες. Οι Έλληνες χειριστές, τα μέσα και η εκπαίδευση (Β΄ μέρος)

Στο αφιέρωμα του προηγούμενου τεύχους είδαμε με λεπτομέρειες ποιοι ήταν οι πρώτοι ιπτάμενοι της Ελληνικής Αεροπορίας που πέταξαν αεριωθούμενα στο δεύτερο κιόλας μισό της δεκαετίας του 1940 και κάτω από ποιες συνθήκες. 

Σε καμία περίπτωση βέβαια, με βάση όσα αναλύονται, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η τότε ΕΒΑ ήταν έτοιμη να δεχθεί και να αξιοποιήσει επιχειρησιακά αεριωθούμενα μαχητικά…
Χρειαζόταν ακόμα αρκετός χρόνος, πολλή δουλειά και προπαντός σημαντικά κονδύλια για να γίνει κάτι τέτοιο. 

Το χρόνο και τη δουλειά διέθεσε η Ελληνική Αεροπορία και το προσωπικό της· τα κονδύλια, τα μέσα και τον εξοπλισμό, οι ΗΠΑ.

1979-1989. Σοβιετικές ειδικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Κόκκινη φωτιά κατά Μουτζαχεντίν

Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν, οι ειδικές δυνάμεις ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας ένα εξαιρετικά δυσχερές έργο.

Ωστόσο, παρά τις επιχειρησιακές δυσκολίες, τα σφάλματα της στρατιωτικής ηγεσίας, την εσφαλμένη εκτίμηση των δυνατοτήτων του αντιπάλου και την εσωτερική αντιπαλότητα, οι επίλεκτοι Σοβιετικοί στρατιώτες εκτέλεσαν δεκάδες αποστολές, στο πλαίσιο των ειδικών επιχειρήσεων, προσπαθώντας να αντιστρέψουν την πορεία της σύγκρουσης.

ΒΙΒΛΙΟ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: