Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Σοβαρή πολιτική κρίση στη Τουρκία.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σοβαρή πολιτική κρίση έχει προκύψει στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας, με την άρνηση της συμμετοχής στην ορκωμοσία των δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης που αντιδρούν στην απόφαση του Εκλογοδικείου, που απαγορεύει σε τρεις νεοεκλεγέντες βουλευτές να αναλάβουν τα καθήκοντα τους, με την δικαιολογία της καταδίκης τους από τουρκικά δικαστήρια.



Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), δεν συμμετείχε στην τελετή ορκωμοσίας στην πρώτη συνεδρίαση του τουρκικού Κοινοβουλίου. 


Το CHP , το οποίο κέρδισε 135 έδρες στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, αποφάσισε να μποϊκοτάρει τη σημερινή ορκωμοσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της δικαιοσύνης να απαγορεύσει σε δύο νεοεκλεγέντες βουλευτές του, που προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της συμμετοχής σε μυστικό δίκτυο πτο οποίο σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση, να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, παρότι δεν έχουν καταδικαστεί.
 

O ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσνάρογλου, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα την Πέμπτη, ζητεί την άμεση ανάκληση της απόφασης του Εκλογοδικείου με πολιτική παρέμβαση. 

"Δεν θα ορκιστούμε εκτός εάν ανοίξει ο δρόμος ώστε όλοι οι βουλευτές μας να ορκιστούν", δήλωσε ο ίδιος αφήνοντας ένα ανοιχτό παράθυρο για κάποια πρωτοβουλία από την κυβέρνηση Ερντογάν.
 

Ο μόνος βουλευτής του CHP που ορκίστηκε είναι ο προσωρινός πρόεδρος του Κοινοβουλίου Οκτάϊ Εκσί, ως γηραιότερος, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση του εκλογοδικείου «είναι σε αντίθεση με το επίπεδο της δημοκρατίας μας»

Παρόμοια αλλά πιο σκληρή απόφαση έχουν ήδη πάρει η Κούρδοι βουλευτές που αποφάσισαν να απέχουν από την ορκωμοσία και από τις συνεδριάσεις μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου που αποφάσισε πως ο Χατίπ Ντιτζλέ εκπίπτει της έδρας του λόγω της παρελθούσης καταδίκης του για "προπαγάνδα υπερ του PKK". 


Οι Κούρδοι βουλευτές την ώρα της ορκωμοσίας στην Άγκυρα, συγκεντρώθηκαν στο Ντιγιαρμπακίρ στη Νοτιοανατολική Τουρκία δείχνοντας την δύναμη του Κουρδικού πληθυσμού. 

Οι Κούρδοι βουλευτές που στηρίζονται από το φιλο-κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) είναι αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο μέχρι την επιστροφή της βουλευτικής έδρας στον Ντίτζλε που εξελέγη από το Ντιγιαρμπακίρ.

“ H απόφαση του CHP είναι ένα βήμα για να εμποδίσει τις προσπάθειες για το νέο Σύνταγμα. Πως μπορεί το Κοινοβούλιο να ετοιμάζει νέο Σύνταγμα με την απουσία του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης;


Ουσιαστικά το CHP βρήκε την ευκαιρία να βάλει εμπόδια στο AKP. » δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο ο αρθρογράφος της εφημερίδας Taraf, Ρασίμ Οζάν.

 

Στην τελετή ορκωμοσίας πήραν μέρος μόνο οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) και τoυ Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης.
Στην Τουρκία έχει συμβεί παράλογο για τα δημοκρατικά δεδομένα γεγονός. 


Το Εκλογοδικείο πριν τις εκλογές είχε κρίνει πως οι υποψήφιου του CHP Mουσταφά Μπαλμπάι και Μεχμέτ Χαμπέραλ όπως και του BDP Χατίπ Ντίτζλε, μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές χωρίς να υπάρχει κανένα εμπόδιο για δίκες που συνεχίζονται εναντίον τους λόγω ύπαρξης κάποιας καταδικαστικής απόφασης εναντίον τους. 

Όμως μόλις οι τρεις αυτοί υποψήφιοι κέρδισαν τις εκλογές λίγες ημέρες μετά το ίδιο Εκλογοδικείο απαγόρευσε να αναλάβουν τα καθήκοντα τους. 

Εντύπωση προκαλεί η στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τονίζει πως δεν μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή σε απόφαση δικαστηρίου, ενώ στο παρελθόν τα ίδια δικαστήρια του απαγόρευαν την πολιτική δράση και ο ίδιος τα κατηγορούσε ότι δρουν ως όργανα του καθεστώτος.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: