ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ - Εθνικό κιτς που σε αφήνει... άγαλμα
Aρχαιοελληνική μακεδονική δυναστεία στήνει η εθνικιστική κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι σπέρνοντας αγάλματα των αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων και επιχειρώντας να σφετεριστεί μια Ιστορία που δεν της ανήκει, κόντρα στις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Την περασμένη Τρίτη, την ίδια μέρα που σηκωνόταν πάνω στο τεράστιο βάθρο το φαραωνικό άγαλμα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, άλλο ένα άγαλμα που απεικονίζει τον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο στηνόταν στην κεντρική πλατεία της Μπίτολα (Μοναστήρι).
Ενα τρίτο άγαλμα πάλι του Φιλίππου θα στηθεί το επόμενο διάστημα στην πλατεία του δήμου Γκαζί Μπαμπά, που ανήκει στο πολεοδομικό συγκρότημα των Σκοπίων.
Η ταυτόχρονη τοποθέτηση των αγαλμάτων -αυτό στο Μοναστήρι είχε μεταφερθεί και φυλασσόταν εκεί εδώ και 2,5 χρόνια- δείχνει ότι αποτέλεσε επιλογή της κυβέρνησης, επιχειρώντας να δημιουργήσει το δικό της στάτους και νέα τετελεσμένα.
Οπως έκανε πριν από μερικά χρόνια με τη μετονομασία του δημοτικού σταδίου των Σκοπίων σε στάδιο του βασιλιά Φιλίππου Β', τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε Μεγάλου Αλεξάνδρου και του δρόμου που Σκοπίων μέχρι τα ελληνικά σύνορα επίσης ως Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είχε προηγηθεί επίσης η τοποθέτηση ενός αγάλματος του Μακεδόνα βασιλιά στο Πρίλεπ.
Ο νουνεχής πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντένκο Μαλέσκι έσπευσε να επικρίνει εκείνους που υποστηρίζουν ότι η "βουτιά" στα αρχαία μακεδονικά αγάλματα "θα ενισχύσει την ταυτότητα και τη θέση του έθνους και του κράτους".
Οπως είπε, θα συμβεί το αντίθετο, θα αποδυναμώσει την ταυτότητα και τη διεθνή θέση της χώρας, θα επιδεινώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και θα της προσθέσει επιπλέον επιχειρήματα για να μπλοκάρει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
"Αφησαν ελληνικό στίγμα"
Αλλος ένας γνώριμος στους Ελληνες, ο πρώην πρωθυπουργός και άλλοτε ηγέτης του VMRO-DPMNE Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει αυτές τις μέρες και να δώσει στους συμπατριώτες του κάποια μαθήματα Ιστορίας μιλώντας στο Κανάλι 5:
"Το πιο σημαντικό πράγμα είναι το ακόλουθο: Ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος είχαν σκοπό να ενώσουν τον ελληνικό κόσμο.
Είχαν σκοπό να νικήσουν τον μεγάλο εχθρό του ελληνικού κόσμου, την Περσία. Και τελικά ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος ή καλύτερα ο Αλέξανδρος σε αυτήν την περίπτωση, όπου και αν κέρδισε, κέρδισε με το ελληνικό όνομα.
Οπουδήποτε άφησε ένα ίχνος της παρουσίας του, είναι ίχνος της ελληνικής του καταγωγής. Και έχουμε εκατοντάδες μνημεία όπου αρχίζει με τις λέξεις: ''Εγώ ο Eλλην/του Eλληνος Αλεξάνδρου''. Eτσι μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, ο κόσμος που αφήνει πίσω, είναι ένας ελληνικός κόσμος και ονομάζεται ''ελληνοποίηση της Μεσογείου''".
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις, ήρθαν τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ. Ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι με ενέργειες όπως αυτή η ΠΓΔΜ μπορεί να βρεθεί εκτός του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας, ενώ ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόμας Κάντριμαν κάλεσε τα Σκόπια να αποφύγουν τις προκλητικές σε βάρος της Ελλάδας ενέργειες.
ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ
Ολα τα κάνει βάσει του σχεδίου Σκόπια 2014
H τοποθέτηση του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, που έχει μαζί με το βάθρο ύψους 23 μέτρα, δηλαδή το ύψος μιας οκταώροφης πολυκατοικίας, ξεπερνώντας τα γύρω κτίρια, συνδυάζεται με ένα ευρύτερο σχέδιο "εξαρχαϊσμού" της.
Πρόκειται για το σχέδιο "Σκόπια 2014" που αποσκοπεί να δώσει στο κέντρο των Σκοπίων με κτίρια, μνημεία και αγάλματα την εικόνα μιας αρχαϊκής πόλης.
Ακόμη και αρχαιοπρεπής καμάρα ετοιμάζεται, ίσως ως εκδοχή της Αψίδας του Γαλερίου της Θεσσαλονίκης.
Να σημειωθεί ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την όποια αρχιτεκτονική παράδοση και τη μορφολογία των κτιρίων στα Σκόπια.
Το σχέδιο αυτό έχει επικριθεί από την αντιπολίτευση και κυρίως από το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης αλλά και από αρκετούς διανοούμενους που αμφισβητούν τόσο την αισθητική του όλου πράγματος όσο και τη βουτιά σε ένα αμφιλεγόμενο αρχαίο μακεδονικό παρελθόν.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επέκρινε την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου κάνοντας λόγο για μεγαλομανία του Νίκολα Γκρούεφσκι και για επιβλαβή για τη χώρα πολιτική.
Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, ανέφερε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δείχνουν ότι δεν έχουν σώας τας φρένας.
Οτι διχάζουν τον λαό αλλά και τον προκαλούν, αφού σε μια περίοδο φτώχειας ξοδεύουν μόνο για το άγαλμα ένα ποσό κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.
Ομως το σημαντικότερο, όπως τονιζόταν, ήταν ότι με την ενέργεια αυτή περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η ήδη διαταραγμένη διεθνής θέση της χώρας.
Ρεπορτάζ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου