Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

καπελακια...

Η Κυρά των Μαρασίων πέρασε στην Ιστορία…

** Πέθανε τη βδομάδα που πέρασε, σε βαθιά γεράματα, μια εμβληματική μορφή του Έβρου και «αγαπημένη γιαγιά» του Στρατού Ξηράς, η κυρα-Βασιλική Λαμπρίδου-Φωτάκη, η επονομαζόμενη Κυρά των Μαρασίων, που τα τελευταία 50 χρόνια της ζωής της, κάθε μέρα, ύψωνε στην αυλή του σπιτιού της, 100 μόλις μέτρα από τη γραμμή των συνόρων, την ελληνική σημαία.

Γεννημένη το 1904, στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης, αναγκάστηκε να πάρει τον πικρό δρόμο της προσφυγιάς το 1921 και να εγκατασταθεί αρχικά στην Αδριανούπολη, στη συνέχεια στο Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου και έπειτα στο Σάκο της Νέας Ορεστιάδας, για να καταλήξει το 1961, μετά και τον χαμό των τριών από τα τέσσερα παιδιά της, στο ακριτικό χωριό των Μαρασίων.




Επί 50 χρόνια έδειχνε αγάπη, φροντίδα και στοργή στους στρατιώτες των φυλακίων της περιοχής, μαγείρευε το φαγητό τους, έπλενε ακόμη και τα ρούχα τους. Στην κηδεία της παραβρέθηκε και ο Αρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης. Είθε να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά της…

Ποιος δουλεύει ποιον;


** «Κανένα στέλεχος δεν παίρνει πλέον σύνταξη πριν συμπληρώσει τα 53 χρόνια». Η αφοπλιστική αυτή δήλωση του νέου υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, κατά την πρώτη επίσημη ομιλία του στη Βουλή, ξεσήκωσε και δικαίως θύελλα διαμαρτυριών, αφού τα περισσότερα στελέχη που αποστρατεύτηκαν στις φετινές κρίσεις τον περασμένο Μάρτιο, ήταν 50 - 51 ετών.

Τι να πούμε, λίγη περισσότερη προσοχή και ευαισθησία δεν βλάπτει, ιδία όταν αυτά λέγονται στη Βουλή των Ελλήνων!


ξ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών στον Σκαραμαγκά, όπου ενημερώθηκε για τα έργα της Διοίκησης και παρακολούθησε άσκηση από τους άνδρες της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών.

Προέβη μάλιστα σε δηλώσεις με τις οποίες εκθείασε το φρόνημα και το επίπεδο της εκπαίδευσης των «βατραχανθρώπων» του Πολεμικού Ναυτικού. Να θυμίσουμε, ότι ο διοικητής της μονάδας, διετέλεσε επί πολλά χρόνια υπασπιστής του Προέδρου.

Αλλαγή «φρουράς» με γκρίνιες και παράπονα…


** Ούτε κυβέρνηση να άλλαζε, δεν θα είχαμε τόσες αλλαγές στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μαθαίνω ότι έγινε πραγματική «σάρωση» υπασπιστών, συμβούλων και επιτελών του τ. ΥΕΘΑ Ε. Βενιζέλου, από τον νέο υπουργό Π. Μπεγλίτη.

Ήταν άλλωστε γνωστή μια υποβόσκουσα διαμάχη στα «περιβάλλοντα» των δύο υπουργών, που μετά τον ανασχηματισμό φανερώθηκε.

Μάλιστα, μερικοί παλαιότεροι παρομοιάζουν την κατάσταση με την προ δεκαετίας έλευση του Γιάννου στο ΥΠΕΘΑ, τότε που δεν άφησε τίποτα και κανέναν που να θυμίζει τον Άκη… Έχουν, όπως λένε, θεσπιστεί πολύ αυστηρότεροι έλεγχοι στον διάδρομο του υπουργού, προκαλώντας νέες γκρίνιες…

150.000 ευρώ χωρίς διαγωνισμό


** Η σοβαρή αποκάλυψη της στήλης , για πληρωμή 150.000 ευρώ, χωρίς διαγωνισμό, από το ΥΠΕΘΑ στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώθηκε πλήρως, από την απάντηση του τ. ΥΕΘΑ Ευάγγελου Βενιζέλου, στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας και Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.


Ο υπουργός δικαιολόγησε την πληρωμή, λέγοντας: «Η παροχή υπηρεσιών από το ΚΔΕΟΔ προς το ΥΠΕΘΑ, έχει τον χαρακτήρα της εσωτερικής σχέσης, υπό την έννοια ότι συνιστά ενδοϋπηρεσιακή συνεργασία μεταξύ δύο δομών του κράτους για την παραγωγή από τη µία εξ αυτών ενός έργου που εξυπηρετεί την άλλη».


Υποστήριξε δε ότι η απόφαση για την πληρωμή, δεν αναρτήθηκε στο Πρόγραμμα Διαύγεια, «καθόσον δεν είχαν ολοκληρωθεί ως τότε οι σχετικές διαδικασίες για την ανάρτηση των αποφάσεων αυτής της κατηγορίας στο Πρόγραμμα Διαύγεια».


Εμείς πάντως εξακολουθούμε να έχουμε ενστάσεις και για το μέγεθος της δαπάνης και γιατί δεν έγινε διαγωνισμός και γιατί δεν αναρτήθηκε, έστω και με λίγες μέρες καθυστέρηση, στο Διαύγεια… Κατά τ’ άλλα ξεχειλίζει η διαφάνεια...

paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: