Εκκληση από το ΥΠΕΞ να μη συμμετάσχουν Ελληνες στην ανθρωπιστική αποστολή, τη στιγμή που 500 πολίτες από 60 χώρες είναι έτοιμοι να επιβιβαστούν στα 10 πλοία του στόλου
Εντονο παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ βρίσκεται πίσω από την ανακοίνωση-έκκληση του ΥΠΕΞ να μη συμμετέχουν Ελληνες στη φετινή ανθρωπιστική αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας προς τη Γάζα.Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 500 πολίτες από σχεδόν 60 χώρες ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στα τουλάχιστον 10 πλοία του Στόλου, μεταξύ των οποίων και 50 Ελληνες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία "Ενα καράβι για τη Γάζα".
Ηδη πλοία από τον Καναδά και τη Βόρεια Ευρώπη ξεκινούν για το σημείο συνάντησης στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ενώ αύριο, Δευτέρα, τα μέλη της διεθνούς οργάνωσης του "Freedom Flotilla II - Stay Human" θα κάνει τις τελευταίες ανακοινώσεις πριν ο Στόλος μπει στην τελική του διαδρομή.
Το πρώτο ταξίδι του Στόλου της Ελευθερίας πριν από έναν χρόνο σημαδεύτηκε από το αιματηρό ρεσάλτο των Ισραηλινών κομάντο στο τουρκικό πλοίο "Μαβί Μαρμαρά" και τον θάνατο εννέα ακτιβιστών.
Ολοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και 38 Ελληνες -η δεύτερη πολυπληθέστερη συμμετοχή μετά την τουρκική- απειλήθηκαν, ανακρίθηκαν, φυλακίστηκαν και κατασχέθηκαν τα προσωπικά τους αντικείμενα.
Φέτος, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να... προλάβει τα γεγονότα.
"Οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές.
Εξίσου γνωστή είναι η θέση αρχής της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας.
Τις θέσεις αυτές τις έχουμε καταστήσει σαφείς σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.
Προέχει το εθνικό συμφέρον
Το υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τη δεδηλωμένη πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην επιτρέψει την προσέγγιση πλωτών μέσων στις ακτές της Γάζας, τους άμεσους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια που συνεπάγεται η συμμετοχή στο εν λόγω εγχείρημα, ιδίως υπό το φως των περυσινών γεγονότων, προτρέπει τους Ελληνες πολίτες, καθώς και τα πλοία και τα πλωτά μέσα ελληνικού νηολογίου να μη συμμετάσχουν στον νέο στολίσκο με προορισμό τον λιμένα της Γάζας.
Η χάραξη και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι ευθύνη της κυβέρνησης, με γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων της Ελλάδας", αναφέρει η ανακοίνωση.
Μόνο που, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Ισραήλ έχει τον τελευταίο καιρό επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να πιέσει και να δεσμεύσει τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να αποτρέψουν και να δυσκολέψουν τον απόπλου του Στόλου.
Μάλιστα, για να το καταφέρει αυτό, τα τηλεφωνήματα προς τους πρωθυπουργούς πραγματοποιεί ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ζητώντας τη βοήθειά τους στην αποτροπή του εγχειρήματος.
Αντίστοιχο τηλεφώνημα φαίνεται πως έχει γίνει και προς τον Ελληνα πρωθυπουργό.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Οδηγίες προς πλοιάρχους και ναυτιλλομένους
Στην Ελλάδα υπάρχει καθεστώς ελευθεροπλοΐας και η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύσει τον απόπλου.
Εξάλλου, η κίνηση του Στόλου δεν παραβιάζει σε καμιά περίπτωση το διεθνές δίκαιο ή το δίκαιο της θάλασσας.
Παρ' όλα αυτά, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος εξέδωσε ανακοίνωση με τα μέτρα που θα ισχύσουν για τα πλοία του Στόλου.
"Συγκεκριμένα, δόθηκαν εντολές στις Λιμενικές Αρχές της χώρας για επίδοση στους πλοιάρχους των πλοίων σχετικής Αγγελίας προς Ναυτιλλομένους στην οποία προσδιορίζεται ο θαλάσσιος χώρος ναυτικού αποκλεισμού από το Ισραήλ.
Θα υπάρχει συνεχής ηλεκτρονική επιτήρηση του ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου για την καταγραφή των κινήσεων πλοίων που τυχόν θα συμμετάσχουν σε ανάλογη κίνηση.
Τέλος, θα διενεργούνται αστυνομικής φύσης έλεγχοι σε επιβάτες και πληρώματα, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία με τοπικές αστυνομικές και τελωνειακές αρχές για εντατικούς ελέγχους", σημειώνεται.
"Αυτές τις μέρες γίνονται οι επιθεωρήσεις των πλοίων μας, επιθεωρήσεις που δεν έγιναν ούτε πριν, ούτε μετά το ναυάγιο του ''Σάμινα''.
Εμείς θα θεωρήσουμε πολύ αξιοπρεπή τη στάση διοικητικών αρχών, που θα επικεντρώσει στην αξιοπλοΐα των πλοίων και τον έλεγχο του φορτίου τους, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ναυτιλιακών ελέγχων", λέει ο Βαγγέλης Πισσίας.
"Μόλις αποδεσμευτούμε από τα διαδικαστικά, σαλπάρουμε ξανά για Γάζα. Στην κυβέρνηση του Ισραήλ δίνεται η δυνατότητα να δείξει ένα άλλο, διαφορετικό από το περσινό πρόσωπο".
Β. ΠΙΣΣΙΑΣ
Ζητούν από τα θύματα να υποκύψουν στον θύτη
"Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ εμπεριέχει μια εγγενή απόλυτη αντίφαση.
Ενώ θεωρεί ότι ο σκοπός του ταξιδιού μας είναι καλός, δηλαδή συμφωνεί με την άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα, την ίδια στιγμή μας προτρέπει να μην πάμε να υπηρετήσουμε αυτόν τον καλό σκοπό.
Και επικαλείται γι' αυτό τους κινδύνους, ζητώντας από τα μελλοντικά -όπως φαίνεται- θύματα να υποκύψουν στον πολύ γνωστό θύτη", λέει στο "Εθνος της Κυριακής" ο Βαγγέλης Πισσίας, επικεφαλής της ελληνικής πρωτοβουλίας και μέλος της 7μελούς διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής.
"Αντί, λοιπόν, το ΥΠΕΞ να αντιτάξει στον θύτη φωνή διαμαρτυρίας και να απαιτήσει να σεβαστεί τις ανθρώπινες ζωές, ζητεί από εμάς να μην υπηρετήσουμε τον καλό σκοπό μας.
Το ΥΠΕΞ φαίνεται ότι συγχέει τη διεθνή κοινωνία των πολιτών με τη διεθνή διπλωματία.
Εμείς δεν θέλουμε να τους πάρουμε τη δουλειά και μακάρι να την κάνουν καλά. Αλλά δεν θέλουμε να σταματήσουμε και το δικό μας έργο, για τον οποίο αγωνιζόμαστε έντιμα".
Μαραζώνει η Λωρίδα
Το επιχείρημα της ελληνικής πολιτείας προς τους ακτιβιστές είναι ότι η αποστολή "περιττεύει" εφόσον μετά τα γεγονότα στην Αίγυπτο το πέρασμα της Ράφα είναι πια ανοιχτό.
"Το πέρασμα είναι ανοιχτό για λίγες ώρες την ημέρα, για περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, περιορισμένης κλίμακας ηλικιών. Ούτε αγαθά, ούτε εμπορεύματα επιτρέπονται.
Και στο μεταξύ, το μαράζωμα και η ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Πέρα από αναφαίρετο δικαίωμα, τα ανοιχτά σύνορα στη θάλασσα και την ξηρά είναι αναγκαία για την επιβίωση του λαού της περιοχής, απ' τον οποίο το 38% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το 45,2% είναι άνεργο", μας λέει ο Β. Πισσίας.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr
ethnos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου