Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Guardian: «Νεκρός» πολιτικά ο Γιώργος Παπανδρέου


"Οι τοκογλυφικές συνθήκες της ελληνικής διάσωσης αποκαλύπτουν την αποικιακή νοοτροπία των Βρυξελλών, σχολιάζει ο Guardian, αλλά η Αθήνα δείχνει στους πολίτες ότι μπορούν να αντισταθούν".


Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει να υπομείνει επιπλέον μέτρα λιτότητας, ενώ χαρακτηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου "άνθρωπο νεκρό".

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι μετά από μήνες μάταιων επιθέσεων κατά των Ελλήνων, από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, διανοούμενοι όπως ο Amartya Sen και ο Jürgen Habermas και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιτέλους κατανοήσει το γεγονός ότι η καταστροφική λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη. 

"Ήταν καιρός. 
Αυτό είναι ένα πρωτοφανές και ηθικά απεχθές είδος συλλογικής τιμωρίας που επιβλήθηκε στην πλειοψηφία των Ελλήνων, που δεν είδε ούτε μια δεκάρα από την ασωτία των ηγεμόνων τους και οι οποίοι ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας".

Η μερική αναγνώριση της αδικίας και η μη αποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας που ήρθε μόνο μετά από τη λαϊκή αντίσταση και την ειρηνική εξέγερση των αγανακτισμένων, σημείωσε την πρώτη σημαντική νίκη για την καταπολέμηση της λιτότητας και την εκστρατεία υπέρ της δημοκρατίας.

Η ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση ουσιαστικά αγόρασε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, για να αναβάλει την αναπόφευκτη κατάρρευσή της. 

"Έχοντας υποβάλει την παραίτηση του την Τετάρτη το πρωί (αναφέρεται στις συνομιλίες με τον Αντώνη Σαμαρά) και όταν η προσφορά του απορρίφθηκε, προχώρησε σε ανασχηματισμό".

"Το αποτέλεσμα ήταν η de facto προσφορά της ηγεσίας του κόμματος και της κυβέρνησης στον Ευάγγελο Βενιζέλο, άσπονδο εχθρό του στο κόμμα και τον Γιώργο Παπανδρέου ένα "νεκρό άνθρωπο" (a dead man walking) .

Ενώ οι περισσότεροι σχολιαστές πιστεύουν ότι ουσιαστικά η χώρα πρέπει να χρεοκοπήσει (επίσημα) και να διαπραγματευτεί σημαντική μείωση του χρέους, η κυβέρνηση συνεχίζει να εμμένει ότι θα τα επιστρέψει όλα μέχρι την τελευταία δεκάρα".
Ο Guardian, παρομοιάζει την Πλατεία Συντάγματος με την πλατεία Ταχρίρ σε αργή κίνηση.

"Πρόκειται για μια ειρηνική, δημοκρατική επανάσταση που ήταν πιο εύκολο να ξεκινήσει, επειδή ο φόβος της βίαιης καταστολής είναι μικρότερος, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει την τεράστια δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παγκόσμιο χρηματιστικό κεφάλαιο. 

Τώρα που οι αγανακτισμένοι έχουν αλλάξει τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού, το άρθρο προτρέπει στην επανεξετάσει ορισμένων βασικών γεγονότων που έχουν σοβαρά διαστρεβλωθεί.
 newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: