Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Αρχίζει τώρα το μεγάλο πλιάτσικο στην Ελλάδα


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σημαίνει και άμεση εφαρμογή των διατάξεών του. Και μία από αυτές είναι η δημιουργία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., που θα πουλήσει τα λεγόμενα «ασημικά» του ελληνικού κράτους για την αποπληρωμή του Δημόσιου Χρέους της χώρας.


Το μεγάλο μας μυστικό σε αυτήν την ιστορία είναι ότι μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα υπάρχουν και δύο, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωποι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα ενημερώνονται (και θα εγκρίνουν τελικά;) για το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας, αλλά και θα ξέρουν τα απόρρητα στοιχεία, τιμές, προσφορές κ.λ.π. των διαγωνισμών που θα γίνονται.

Δηλαδή, αυτοί οι δύο κύριοι θα μπορούν να λειτουργούν σαν «τα μάτια» των ενδιαφερόμενων ξένων επιχειρήσεων για αγορές στην Ελλάδα και άρα να καθορίζουν που θα πηγαίνουν τα «ασημικά» μας και με ποιες τιμές.
Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο, που αφορά το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας , το οποίο έχει περάσει ήδη στο άρθρο 3, παρ. 11 του σχεδίου νόμου «επείγοντα μέτρα εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», που ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, η επίμαχη σκανδαλώδης διάταξη στο νομοσχέδιο έχει ως εξής:

«Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου παρίστανται ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, δύο (2) εκπρόσωποι που προτείνονται από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εκπρόσωποι ενημερώνονται πλήρως επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και μπορούν να ζητούν εγγράφως, από το Διοικητικό Συμβούλιο, περαιτέρω πληροφορίες επί θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο υποχρεούται να τις παρέχει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. 

Οι εκπρόσωποι υπέχουν υποχρεώσεις εχεμύθειας, σύμφωνα με τους κανόνες περί εμπιστευτικότητας, απορρήτου και σύγκρουσης συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια: