Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Διεθνή Μέσα: Πρώτο θέμα η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και τα επεισόδια

Πρώτη είδηση στα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα οι εξελίξεις στην Ελλάδα, η οριακή υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από το Κοινοβούλιο προς αποφυγή της χρεοκοπίας, εν μέσω συμπλοκών, οδομαχιών και δακρυγόνων. 

 

«Πρόκειται για την πιο σημαντική απόφαση για τη σωτηρία του ευρώ» λέει στο ηλεκτρονικό του πρωτοσέλιδο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Η σημερινή ημέρα θα μείνει στη σύγχρονη ελληνική ιστορία» τονίζει η ιταλική Repubblica.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Associated Press καλύπτουν εδώ και 48 ώρες τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Αθήνα με έκτακτα τηλεγραφήματα. BBC, CNN, Sky News, καθώς και το Al Jazeera και όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, συνδέονται διαρκώς με τους ανταποκριτές τους στην Αθήνα μεταφέροντας το έκρυθμο κλίμα και τις πολιτικές εξελίξεις.

Το βλέμμα των διεθνών μέσων στρέφεται τώρα στην ψηφοφορία της Πέμπτης επί του εφαρμοστικού νόμου, η θετική έκβαση της οποίας θα προσθέσει σύμφωνα με το Reuters «ενισχυμένη αξιοπιστία» στον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο κατά την παρουσία του στο Eurogroup της Κυριακής.

Τα επεισόδια πριν από την ψηφοφορία για τα σκληρά μέτρα λιτότητας βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα των δικτυακών τόπων όλων των μεγάλων διεθνών μέσων για να αντικατασταθούν από την είδηση της υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος προς αποφυγή της κατάρρευσης και της χρεοκοπίας, όπως σημειώνουν.

«Οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ των αντιδημοφιλών μέτρων λιτότητας που στοχεύουν να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία, ενόσω συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις έξω από το Κοινοβούλιο» αναφέρει στο δικτυακό του τόπο το BBC.

Μεταφέρει τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου από το Κοινοβούλιο -«πρέπει να αποφύγουμε την κατάρρευση της χώρας με κάθε κόστος, δεν είναι τώρα η ώρα να οπισθοχωρήσουμε»- και σημειώνει ότι εάν το πακέτο λιτότητας καταψηφιζόταν, η Ελλάδα θα «στέρευε από χρήματα» εντός εβδομάδων, δεδομένου ότι η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί προαπαιτούμενο από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την αποδέσμευση περαιτέρω κονδυλίων.

«Η Ελλάδα εγκρίνει τα καίριας σημασίας μέτρα παρά τις διαδηλώσεις» αναφέρει το CNN, επισημαίνοντας ότι η κίνηση ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω έκτακτο δανεισμό της Αθήνας, και μεταφέροντας την οργή διαδηλωτών και συνδικάτων για τα σκληρά μέτρα.

«Το Κοινοβούλιο ψηφίζει τα μέτρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Συγκρούσεις στην πλατεία» γράφει πρωτοσέλιδο άρθρο της η ιταλική La Stampa, τονίζοντας -κάτω από τη φωτογραφία της Βουλής ανάμεσα σε καπνούς από δακρυγόνα- ότι η σημερινή ημέρα θα μείνει χωρίς αμφιβολία στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

«Ενέκρινε η Ελλάδα τα μέτρα, δεν θα είχε έλθει η επόμενη δόση, συγκρούσεις στην πλατεία Συντάγματος, άνοδος στις διεθνείς χρηματαγορές» λέει η ιταλική Repubblica.

Την «καθοριστική ημέρα της Ελλάδας» κατέγραψε με αναλύσεις, φωτορεπορτάζ και κάλυψη λεπτό προς λεπτό η γαλλική εφημερίδα Le Monde και σύσσωμος ο γαλλικός Τύπος. Κάλυψη λεπτό προς λεπτό και από τον βρετανικό Guardian, ο οποίος μεταφέρει πληροφορίες για τα επεισόδια και τις πολιτικές εξελίξεις και μέσω Twitter.

Η βρετανική εφημερίδα The Independent σημειώνει πως το Κοινοβούλιο υπερψήφισε οριακά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως μία αρνητική ψήφος θα ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία και για την καταρρεύουσα αξιοπιστία του ευρώ. Σημειώνει, όμως, πως η ανακούφιση στις Βρυξέλλες και στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα είναι προσωρινή εάν η λαϊκή οργή εμποδίσει να τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα λιτότητας.

Η φωτογραφία ενός διαδηλωτή με μάσκα και στο φόντο φλόγες βρισκόταν στο πρωτοσέλιδο του γερμανικού Der Spiegel το πρωί της Τετάρτης για να αντικατασταθεί μετά την υπερψήφιση από τη φωτογραφία του ελληνικού Κοινοβουλίου και το σχόλιο ότι «πρόκειται για την πιο σημαντική απόφαση για τη σωτηρία του ευρώ».

«Χιλιάδες Έλληνες διαδηλώνουν έξω από το Κοινοβούλιο, εγκρίθηκαν τα μέτρα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία» αναφέρει στο ηλεκτρονικό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα El Pais.

Οι Financial Times είχαν από το πρωί στο πρωτοσέλιδό τους τη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλου ότι η Ελλάδα θα διαπράξει αυτοκτονία εάν αποτύχει η Βουλή να εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας.

«Η ελληνική κυβέρνηση κερδίζει την ψηφοφορία» είναι ο νέος τίτλος των FT Times, που επίσης κάλυψαν τις εξελίξεις στην Αθήνα με live blog.

Με ικανοποίηση δέχτηκαν σήμερα ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι την έγκριση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης από το κοινοβούλιο.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ ότι πρόκειται για «μια πραγματικά καλή είδηση» προσθέτοντας ότι η στάση του κυβερνώντος κόμματος είναι «γενναία όσο και αναγκαία».

Διαμετρικά αντίθετα ήταν τα σχόλια για την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «ιδιαίτερο λυπηρό το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν στήριξε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όσο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν Βαν Ρομπάι.

«Η χώρα έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη. Αλλά έκανε και ένα σωτήριο βήμα πίσω από το τραγικό σενάριο της χρεοκοπίας» δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωση οι δύο αξιωματούχοι χαρακτηρίζοντας την ψήφιση του προγράμματος «ψήφο εθνικής ευθύνης».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η έγκριση του εφαρμοστικού νόμου θα σημάνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης (12 δισ. ευρώ) του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ και την επιτάχυνση των διαδικασιών για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: