Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Η ΑΓΚΥΡΑ

 http://www.elkeda.gr/images/stories/cyprus-crop.jpg



Ποιά θα είναι η πολιτική του Ερντογάν στο κυπριακό; Μάλλον σκληρή και πάντα αδιάλλακτη, αν κρίνουμε από τα σήματα που εκπέμπει η Άγκυρα. 


Είναι σίγουρο πως η πάγια εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, δεν θα δεχθεί λύση χειρότερη από το Σχέδιο Ανάν, εκτός αν λάβει επαρκή ανταλλάγματα, π.χ. αν η ΕΕ της δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πλήρους ένταξης.


Η Τουρκία δεν έχει λόγο να επιδιώκει ''τελική λύση'' του κυπριακού, αλλά ''ταιβανοποίηση''. 
 
Δηλαδή, την υιοθέτηση και την εφαρμογή του κανονισμού για το πρωτόκολλο και στην ουσία το θέμα του απ' ευθείας εμπορίου. 

Ξεκάθαρος ήταν πρόσφατα επ' αυτού ο αντιπρόσωπος της ΕΕ στην Άγκυρα Μαρκ Πιερίνι, που δήλωσε ότι, κατά τη δική του εκτίμηση, για την Τουρκία το ζήτημα στο κυπριακό δεν είναι η τελική λύση, αλλά το θέμα της επίλυσης του πρωτοκόλλου, που, όπως εκτιμά, μπορεί να γίνει με μια φόρμουλα που θα προκύψει είτε από κινήσεις που θα γίνουν και από τις δύο πλευρές είτε μονομερώς. 


Η εκτίμηση Πιερίνι έγινε  σε εκδήλωση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε τηλεδιάσκεψη με την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Ο Πιερίνι εκτιμά ότι είναι ευκαιρία να εξευρεθεί συμβιβασμός και για την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Μια διαδικασία την οποία στηρίζει η ΕΕ, αφού τη συνδέει με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η τουρκική ενταξιακή πορεία. 

Σύμφωνα όμως με τον γνωστό δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, η Τουρκία δεν βάζει όλα τα αυγά της στο καλάθι της ΕΕ διότι, όπως είπε, έχει καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με τον αραβικό κόσμο. 

Εν ολίγοις, δεν εξαρτάται από την ΕΕ. 

Σύμφωνα με τον Μπιράντ, ούτε το κυπριακό ούτε τα ελληνοτουρκικά, ούτε καν η ΕΕ, είναι στις προτεραιότητες της Τουρκίας. 
Τα σκήπτρα τα κατέχει το κουρδικό.

Το θέμα του πρωτοκόλλου συνδέεται από την τουρκική πλευρά με την άρση της λεγόμενης ''απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων'' και με τον τερματισμό του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται σήμερα η τουρκική ενταξιακή πορεία. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Άγκυρα συνδέει τη μορφή της λύσης με το είδος της σχέσης που θα έχει η Τουρκία με την ΕΕ. Στην ουσία, η Τουρκία εκβιάζει την ΕΕ στην εξής βάση: 
Εάν θέλετε λύση στο κυπριακό, δώστε μας το διαβατήριο για την πλήρη ένταξη.

Ο Μπιράντ, του οποίου οι σχέσεις με το εκάστοτε κατεστημένο είναι γνωστές, επεσήμανε ότι:
1. Το κύριο ζήτημα που απασχολεί την Τουρκία είναι το κουρδικό. 2. Δύσκολα θα εξευρεθεί συμβιβασμός στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. 

Η εκτίμησή του είναι ότι θα γίνει αναθεώρηση στη βάση εισηγήσεων του ΑΚP και ο Ερντογάν θα περάσει από την πρωθυπουργία στην Προεδρία περί το 2014, όμως δεν θα αλλάξει το πολιτειακό σύστημα. 

Δηλαδή, δεν θα περάσει η Τουρκία από την Κοινοβουλευτική στην Προεδρική Δημοκρατία. 

Όπως είπε ο Μπιράντ, ο Ερντογάν θα γίνει Πρόεδρος με περισσότερες εξουσίες από αυτές που έχει σήμερα ο Γκιουλ. 

Πάντως, εξηγώντας γιατί κέρδισε στις εκλογές μεγάλο ποσοστό ο Ερντογάν, ο Μπιράντ αναφέρθηκε στην οικονομία και στο ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός κάνει τους Τούρκους πλουσιότερους.

elkeda

Δεν υπάρχουν σχόλια: