Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Η Ελλάδα (του 2011) δεν μπορεί να γίνει Τουρκία (του 2001)



gtrapcziolis@dimokralianfws.gr

Η «Wall Street Journal» κάνει συγκρίσεις και ο πρώην υπ. Οικονομικών των γειτόνων μας αποφεύγει (προς το παρόν) να δώσει συμβουλές

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει σαν την Τουρκία;»

Η ερώτηση-απορία ανήκει στον δημοσιογράφο της «Wall Street Journal» Μαρκ Τσάμπιον, ο οποίος χθες στις σελίδες της έγκυρης εφημερίδας επιχείρησε μια σύγκριση των δύο χωρών σε οικονομικό επίπεδο.

«Το ίδιο ερώτημα -σύμφωνα με τον Αμερικανό αρθρογράφο απηύθυνε στα τέλη του περασμένου μήνα και ο Γιώργος Παπανδρέου προς τους Έλληνες βουλευτές, ζητώντας ταυτόχρονα την ψήφο τους για το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντίδρασης


«Ο Παπανδρέου αναφερόταν στο γεγονός πως η Τουρκία κατάφερε να ανακάμψει έπειτα από τη μεγάλη κρίση που αντιμετώπισε το 2001» έγραφε η «Wall Street Journal», συμπληρώνοντας όμως ότι «σήμερα οι Έλληνες καλούνται να εφαρμόσουν ία ίδια μέτρα λιτότητας (...), αν και παραμένει αβέβαιο το αν θα καταφέρουν να φτάσουν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Τουρκία».

Παρ' όλα αυτά «η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει» εκτιμά ο Κεμάλ Ντερβίς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, που θεωρείται ο άνθρωπος ο οποίος σχεδίασε την ολική επαναφορά της χώρας του στη διεθνή αγορά.

Υπάρχουν όμως «τεράστιες διάφορες» ανάμεσα σης δύο χώρες, κατά την εφημερίδα.

«Διαφορές που έχουν να κάνουν κυρίως με τα εργαλεία που χρησιμοποίησε τότε η Τουρκία, αλλά σήμερα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα».

Το πιο βασικό είναι ότι η χώρα μας σήμερα δεν μπορεί να αποβεί σε υποτίμηση του νομίσματος της - καθότι είναι μέλος της ευρωζώνης, κάτι που το 2001 είχε κάνει όμως η γειτονική μας χώρα, όπως υπενθύμιζε η αμερικανική εφημερίδα.

Η αντιπαλότητα

Την ίδια στιγμή η «Wall Street Journal» δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ιστορική αντιπαλότητα Ελλάδας - Τουρκίας, όπως και το γεγονός ότι η δεύτερη είναι «κατά πολύ μεγαλύτερη χώρα, από όποια οικονομική οπτική και να εξετάσει κανείς το θέμα».

Επίσης, τονίζει ότι στην Τουρκία ο κατασκευαστικός τομέας «είναι ιδιαίτερα δυναμικός», ενώ η χώρα υπερέχει της Ελλάδας και στον μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού της.

Όπως δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο Κεμάλ Ντερβίς, Τουρκία δεν μπορεί προς Tb παρόν να δώσει μαθήματα στην Ελλάδα.

Κι αυτό γιατί η χώρα μας αυτήν την περίοδο βρίσκεται περίπου στην ίδια θέση με αυτή που βρέθηκε η Τουρκία το 2001.

«Προσπαθήστε να ξεπεράσετε πρώτα αυτό το στάδιο» είπε ο Νιερβίς, προσθέτοντας ότι «τώρα αυτό που προέχει είναι μέσω των μεταρρυθμίσεων να επανέλθει η ανάπτυξη της χώρας.

Για την Τουρκία την εποχή εκείνη οι μεταρρυθμίσεις συμπεριελήφθησαν σε ένα σχέδιο 19 σημείων που μεταξύ άλλων προέβλεπε την δημιουργία ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.

army.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: