Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Καμία συζήτηση με την Τουρκία για το καθεστώς των νησιών


Σε κατηγορηματική διάψευση ότι η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία ίο καθεστώς νήσων στο Αιγαίο και ότι είναι κοντά στην υπογραφή συνυποσχετικού προχώρησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Λαμπρινίδης, ιονίζοντας ότι οι διερευνητικές επαφές γίνονται μόνο για την υφαλοκρηπίδα.


Με αφορμή την ενημέρωση που έκανε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας & Εξωτερικών, σχετικά με τις θέ­σεις και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ως νέος υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Λαμπρινίδης σημείωσε πως οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται, είναι σε εξέλιξη αλλά δεν ισχύει τίποτα από αυτά που διαρρέονται.

Όταν θα είμαστε κοντό σε συμφωνία θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση. 

Ας μην δίνουμε λοιπόν το δικαίωμα, σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτό το κλίμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινίδης και πρόσθεσε: 
«Εμείς προχωράμε με αυτοπεποίθηση. 
Δεν φοβόμαστε. 

Η εξομάλυνση είναι ωφέλιμη και για τις δυο χώρες. Η Τουρκία δεν άλλαξε συμπεριφορά.

Οι διερευνητικές επαφές διεξάγονται με εντατικό ρυθμό. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Λαμπρινίδης έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία σε ό, τι αφορά την στάση της στο Κυπριακό πρόβλημα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία κρατά το κλειδί της λύσης. θα πρέπει ο τουρκικός στρατός κατοχής να εγκαταλείψει άμεσα, οριστικά και αμετάκλητα το νησί.

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού είναι αντίθετες με ας αποφάσεις του ΟΗΕ και υπονομεύουν τις προσπάθειες.

Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν κρούει την πόρτα της Ευρώπης είναι σαφές από όλους ότι πρέπει να γίνει πιο ευρωπαϊκή». 

0 κ. Λαμπρινίδης διέψευσε επίσης δημοσιεύματα που απέδιδαν σε κακές σχέσεις των δύο χωρών την αναβολή της επίσκεψης του στη Ρωσία, και τόνισε ότι και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογο του επαναβεβαίωσαν ότι οι επαφές των δύο πλευρών θα προχωρήσουν έντονα και εποικοδομητικά για το κτίσιμο μιας νέας στρατηγικής σχέσης. 

«Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη και γνωρίζουν ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει δεν είναι από εμάς αλλά από την Βουλγαρία που έχει θέσει σειρά προσκομμάτων», πρόσθεσε.
 army.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: