Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

"Πραξικόπημα" Ερντογάν στον Τουρκικό στρατό!




ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Όταν το 10% της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας, περίπου 43 στρατηγοί και υποστράτηγοι, βρίσκονται στη φυλακή, ήταν αναμενόμενη κάποια έντονη αντίδραση του τουρκικού στρατού. 


Συνολικά 165 μέλη των ενόπλων Δυνάμεων έχουν φυλακιστεί με τις κατηγορίες συμμετοχής στο σχέδιο συνωμοσίας Βαριοπούλα και για τη συμμετοχή στην παραστρατιωτική οργάνωση Εργκενεκόν.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο εισαγγελέας του Κακουρδικείου Κωνσταντινούπολης που ερευνά την υπόθεση δημιουργίας ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, με σκοπό την αντικυβερνητική προπαγάνδα, διέταξε τη σύλληψη επιπλέον 22 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών, ανάμεσα τους και του αρχηγού της Στρατιάς Αιγαίου Νουσρέτ Τάσντελεν, ξεχείλισε το ποτήρι για την ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.



Την αρχή των παραιτήσεων την έκανε ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του στον πρωθυπουργό.


Αργότερα υπέβαλαν τις παραιτήσεις του ο αρχηγός του Στρατού στρατηγός Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, ο αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος Εσρέφ Ουγούρ Γιγίτ και ο αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος, Χασάν Ακσάϊ.

Η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ-ΚΟΣΑΝΕΡ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Σύμφωνα με πληροφορίες , οι στρατηγοί, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αμέσως μετά τη συνάντηση του Κοσάνερ με τον πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιούλ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο που είχε διάρκεια περίπου μίας ώρας, ο Κοσάνερ ζήτησε να σταματήσουν οι συλλήψεις των ανώτατων στρατιωτικών με τις κατηγορίες για συμμετοχή στο σχέδιο συνωμοσίας «Βαριοπούλα.»


Ο Ισίκ Κοσάνερ, απαιτούσε, να προαχθούν 17 αξιωματικοί στις κρίσεις των αξιωματικών στο επικείμενο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.


Ο πρόεδρος Γκιούλ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά τις πιέσεις του Κοσάνερ δεν δέχθηκαν να προαχθούν τα ονόματα αυτά λόγω της εμπλοκής των ονομάτων τους στο σχέδιο συνωμοσίας «Βαριοπούλα».


Μάλιστα ο Ερντογάν στη συνάντηση που είχε με τον Κοσάνερ ζήτησε τη συνταξιοδότηση όλων των ονομάτων αυτών.

Η κρίση γιγαντώθηκε με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην κρίσιμη Παρασκευή στο προεδρικό Μέγαρο όπου συναντήθηκαν Γκιούλ, Ερντογάν και Κοσάνερ. 


Ο Ερντογάν τόνισε και πάλι στον Κοσάνερ να φέρει τα κατάλληλα ονόματα για να μην προκύψει πρόβλημα στη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι.


Κοσάνερ « Είναι δύσκολο αυτό που μου ζητάτε. Δεκάδες αξιωματικοί είναι φυλακισμένοι. 

Εδώ αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εμπειρίας ακόμη και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. 

Δεν υπάρχει καμία δικαστική απόφαση ακόμη εναντίον των αξιωματικών μας. Βάσει της παράδοσης πρέπει να προαχθούν»

Ερντογάν «Εδώ δεν κοιτάμε τις παραδόσεις , υπάρχουν νόμοι και πρέπει να αποφασίσουμε σύμφωνα με τους νόμους.»


Κοσάνερ « Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι αρχηγοί μας σκέφτονται να παραιτηθούν»


Ερντογάν « Όποιος θέλει να παραιτηθεί μπορεί να το κάνει άμεσα»


Μετά τον διάλογο αυτό ο Γκιούλ προσπάθησε να ηρεμήσει τους δυο άνδρες όμως ήταν αδύνατο. 


Ο Κοσάνερ αποχώρησε εκνευρισμένος από το προεδρικό Μέγαρο
Κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη όλους τους αρχηγούς των Δυνάμεων και όλοι αποφάσισαν να υποβάλουν την παραίτηση τους. 


Στη σύσκεψη αυτή όμως προέκυψε ένα ξαφνικό , απρόβλεπτο πρόβλημα. 

Ο αρχηγός της στρατοχωροφυλακής Νετζντέτ Οζέλ, δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί καθώς όπως είπε « τα ζητήματα αυτά είναι της δικαιοσύνης. Η άποψη μου είναι να μην υποβάλω την παραίτηση μου»

Ένα δεύτερο σενάριο που κυκλοφορεί στην Άγκυρα είναι πως ο Κοσάνερ ενόψει του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου για τις κρίσεις στο στρατό, ζήτησε από τον Γκιούλ, να διοριστεί στη θέση του αρχηγού του Στρατού, ο στρατηγός Σαλντιράϊ Μπερκ, και στη θέση του αρχηγού της Στρατοχωροφυλακής ο Ασλάν Γκιουνέρ.


Στα ονόματα αυτά αντιτάχθηκε ο Ερντογάν και έθεσε βέτο ο Γκιουλ.


Ο Ασλάν Γκιουνέρ κατηγορείται ότι το 2007, όταν ήταν στην ηγεσία της υπηρεσίας πληροφοριών του Στρατού, με τη δικαιολογία της «παρακολούθησης συνομιλιών του PKK», υπέκλεπτε τις συνομιλίες πολλών πολιτικών προσώπων.


Ο Σαλντιράϊ Μπερκ κατηγορήθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης για δράση κατά της τουρκικής κυβέρνησης και υπάρχει ισχυρισμός για δήλωση του το 2007 κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και φέρεται να έχει δηλώσει « η δουλειά μας δεν είναι να είμαστε στα φυλάκια, η Τουρκία οδηγείται στο χάος»

Ο Ερντογάν και ο Γκιούλ δεν ήθελαν σε κρίσιμες θέσεις στρατηγούς, που εναντιώθηκαν στην κυβέρνηση.


Η απόρριψη των προτάσεων του Κοσάνερ είναι ένα ισχυρό πλήγμα για το κύρος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.


ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ


Στην Άγκυρα αυτό που συζητείται έντονα είναι το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα. Ποιοι θα αναλάβουν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που στρατηγοί παραιτούνται για να σταματήσουν οι συλλήψεις.


«Δεν έχουμε έμπειρους αξιωματικούς» τονίζουν αναλυτές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 


Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στο Ναυτικό όπου τα ονόματα πολλών εν ενεργεία αξιωματικών εμπλέκονται στα σχέδια συνωμοσίας Βαριοπούλα αλλά και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Εργκενεκόν. 

Eπίσης έχει παρουσιαστεί πρόβλημα και στον Στρατό κυρίως στις μάχες με το PKK καθώς έμπειροι αξιωματικοί που γνωρίζουν την περιοχή τώρα βρίσκονται στη φυλακή.

onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: