Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΥΓΕΡΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΕκδήλωση μνήμης για τον Αριστοτέλη Γκούμα



Εκδήλωση μνήμης για τον αδικοχαμένο Αριστοτέλη Γκούμα θα διοργανώνει την Κυριακή, 7 Αυγούστου, στη Χειμάρρα η Ένωση Χειμαρριωτών, μαζί το τοπικό παράρτημα της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» και άλλους φορείς της πόλης.

Κατά την εκδήλωση, θα τελεσθεί το ετήσιο μνημόσυνο, καθώς και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του δολοφονηθέντος Αριστοτέλη Γκούμα.

Ο Γκούμας αποτελεί, κατά πολλούς, έναν σύγχρονο εθνομάρτυρα, αφού η αιτία της δολοφονίας του ήταν απλώς και μόνον ότι μιλούσε την ελληνική γλώσσα, και μάλιστα μέσα στο μαγαζί του, στην Αλβανία του 2010…   

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της 12ης Αυγούστου του 2010, μία παρέα Αλβανών εθνικιστών συνεπλάκη με τον Γκούμα, επειδή ο τελευταίος χρησιμοποιούσε την ελληνική γλώσσα. Αν και το επεισόδιο ήταν έντονο, φάνηκε, προς στιγμή, ότι είχε λήξει.

Ωστόσο, οι φανατισμένοι Αλβανοί τραμπούκοι – που είχαν επιτεθεί την προηγουμένη και σε Έλληνα επιχειρηματία που μιλούσε στο κινητό του αμέριμνος - δεν άντεξαν την αντίδραση του «αντιπάλου» τους, και αποφάσισαν να επιβάλουν το δικό τους νόμο, και μάλιστα με τον πιο άνανδρο τρόπο.

Όταν ο Γκούμας έκλεισε το μαγαζί του και ανέβηκε στη μοτοσικλέτα του για να επιστρέψει στο σπίτι, η παρέα των εθνικιστών του έστησε «καραούλι», και την κατάλληλη στιγμή γκρέμισαν τη μοτοσικλέτα του, οδηγώντας καταπάνω της το αυτοκίνητό τους με μεγάλη ταχύτητα.

Ο θάνατος του Έλληνα Αριστοτέλη Γκούμα ήταν ακαριαίος και αμέσως το μυαλό όλων στην περιοχή πήγε στα αληθινά αίτια του συμβάντος.

Ωστόσο, σαν να μην έφτανε ο πόνος και η οργή των Ελλήνων της Χειμάρρας για την στυγνή δολοφονία, από το ίδιο κιόλας βράδυ Αλβανοί εθνικιστές άρχισαν να τρομοκρατούν τους συγγενείς του νεκρού πλέον Γκούμα, περνώντας με αγροτικά οχήματα έξω από την οικία τους και πυροβολώντας στον αέρα....

Η αλβανική αστυνομία, πάντως, συνέλαβε κάποια από τα άτομα που πήραν μέρος στη δολοφονική επίθεση, αλλά μετά από λίγο καιρό, προς γενική κατάπληξη του ελληνικού στοιχείου την περιοχή - αλλά και όλων των ψύχραιμων παρατηρητών - το δικαστήριο αξιολόγησε το συμβάν ως «ατύχημα» και όχι ως οργανωμένη επίθεση με στόχο τη δολοφονία ή τον τραυματισμό ανθρώπου.

Σύμφωνα, δηλαδή, με τους Αλβανούς δικαστές, τέσσερις άνθρωποι είχαν το ίδιο απόγευμα τσακωθεί και χτυπήσει έναν άλλον, και κατά σύμπτωση, λίγες ώρες αργότερα, «τράκαραν» κατά τύχη με τη μοτοσικλέτα του ίδιου, και μάλιστα εξακολούθησαν να την σύρουν στο έδαφος για πολλά μέτρα, κατά «κακή τύχη»…

Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για απόφαση που υποβλήθηκε από πολιτικά κίνητρα, ώστε να μην υποδαυλισθούν περαιτέρω εντάσεις στην πολύπαθη για το ελληνικής καταγωγής στοιχείο ευρύτερη περιοχή.              

Όπως τονίζει η Ένωση Χειμαρριωτών σε ανακοίνωσή της, ενόψει της συμπλήρωσης σε λίγες μέρες ενός έτους από το τραγικό συμβάν - και για το οποίο η αντίδραση της επίσημης ελληνικής Πολιτείας ήταν από χλιαρή έως ανύπαρκτη – σκοπός της εκδήλωσης είναι η απάλυνση του πόνου της οικογένειας του Αριστοτέλη Γκούμα, και η δικαίωση της μνήμης του.

Ακόμη, η αποκάλυψη της προτομής του Γκούμα γίνεται ώστε να υπενθυμίζει σε όλους τις θυσίες και τους αγώνες των Χειμαρριωτών για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και της παράδοσης.
 
Ως προς το ζήτημα των ανθρωπίνων ή μειονοτικών δικαιωμάτων, ως φαίνεται, για τους εντός των τειχών «ευαίσθητους», αντίστοιχα δικαιώματα φαίνεται πως έχουν μόνο όλες οι υπόλοιπες μειονότητες απανταχού γης, εκτός από τους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου, οι οποίοι μάλλον θα τους φαίνονται… πολύ «μπας-κλας» για να ασχοληθούνε και λίγο μαζί τους…     

Όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν στην τελετή μνήμης ή να καταθέσουν ένα στεφάνι, μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση himaraunion@gmail.com, ή στο τηλέφωνο 6944908605.
elzoni

Δεν υπάρχουν σχόλια: