Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ – ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ - Απειλή «ανάφλεξης» για τα Βαλκάνια το Βόρειο Κόσσοβο

Η τάξη αποκαταστάθηκε για την ώρα στο βόρειο Κόσσοβο, ωστόσο  η ανησυχία που προκλήθηκε από την επίδειξη ισχύος της Πρίστινα δεν πρόκειται να εκτονωθεί γρήγορα.


Η ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων στις σερβικές συνοριακές διαβάσεις τη Δευτέρα αποτέλεσε την πρώτη απόπειρα των Αλβανών να επιβάλουν διοικητική κυριαρχία στην περιοχή, την ώρα που οι δυτικοί καλούν σε διάλογο Πρίστινα και Βελιγράδι. 

Από την πλευρά του, το Βελιγράδι  ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την ώρα που οι ειδικές δυνάμεις αποχώρησαν από το βόρειο Κόσσοβο, κατόπιν συμφωνίας με την KFOR.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσόβου, Μπαϊράμ Ρετζέπι, στα διοικητικά σύνορα στο βόρειο Κόσοβο πρόκειται να αναπτυχθούν μικτές μονάδες αστυνομικών και τελωνειακών, που θα περιλαμβάνουν  Αλβανούς και Σέρβους.

Τονίζουμε πως στο βόρειο τμήμα του Κοσσόβου, με άτυπη πρωτεύουσα τη Μιτρόβιτσα, οι Σέρβοι κάτοικοι δεν αναγνωρίζουν την αλβανική διοίκηση, ούτε την αστυνομία και τα δικαστήρια.

Μέχρι τώρα, αυτή η ιδιότυπη συνύπαρξη κυλούσε ομαλά, ωστόσο η πρόσφατη επιχείρηση των Αλβανών απειλεί να τινάξει την ειρήνη στην περιοχή στον αέρα.

Στο στόχαστρο των ειδικών δυνάμεων έχουν μπει οι συνοριακές διαβάσεις του Μπίρνιακ και της Γιάρινα στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία, καθώς στόχος τους είναι ο πλήρης αποκλεισμός της εισαγωγής προϊόντων από τη Σερβία – κάτι που αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσόβου.

Ωστόσο, οι Σέρβοι της περιοχής αντέδρασαν έντονα στη θέα των αρμάτων, με αποτέλεσμα να προκληθούν ταραχές, κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν τρεις Σέρβοι πολίτες.

Τελικά, οι συμπλοκές δεν επεκτάθηκαν, κατόπιν επέμβασης της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά τους, η  Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την κυβέρνηση του Κοσσόβου επειδή λειτούργησε χωρίς να έχει ενημερώσει τους διεθνείς οργανισμούς.

Ωστόσο, οι διατυπώσεις – ιδίως από την Ε.Ε. – ήταν αρκετά ήπιες έως ουδέτερες, κάνοντας λόγο για «μη χρήσιμη» ενέργεια(!).

Ο Πίτερ Φέιθ, εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή, συντάχθηκε με την Πρίστινα, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για «δικαίωμα διασφάλισης μίας σωστής διοικητικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων και ζητημάτων που αφορούν τα σύνορα και τον τελωνειακό έλεγχο».

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, τόνισε υπερασπιζόμενος την απόφασή του:

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι και να επιτρέψουμε σε ένα μέρος της επικράτειάς μας να παραμείνει μία 'μαύρη τρύπα', όχι μόνο για το Κόσοβο, αλλά και για την Ευρώπη».

Ωστόσο, οι γείτονες του Κοσσόβου εμφανίζονται αρκετά προβληματισμένοι.

Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του μιλά για «ένα ευαίσθητο μέρος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», ενώ πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, συμμερίστηκε τη θέση αυτή, υπογραμμίζοντας τις «μονομερείς ενέργειες» της Πρίστινα  ως επικίνδυνες για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. 

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφάλεια των Σλοβένων στρατιωτών που υπηρετούν στο βόρειο Κόσοβο, στα πλαίσια της διεθνούς δύναμης (KFOR).

elzoni.

Δεν υπάρχουν σχόλια: