Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

“Χριστιανός μαχητής”, ή ανισόρροπος δολοφόνος;

Από το http://ktwop.wordpress.com/
Λίγο πριν τη δολοφονική του έξαψη στις 22 Ιουλίου, ο Anders Behring Breivik, έκανε κάτι που το κάνει  εκατομμύρια κόσμος σήμερα- έστειλε για τελευταία  φορά ένα μήνυμα στους φίλους τους στο Facebook. 


Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα αποτελούσε μέρος  του  δολοφονικού  σχεδίου και προμήνυε  το μακελειό που εξαπέλυσε  λίγο μετά στο Όσλο  και στο κοντινό νησί-καταφύγιο, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 93 νεκρούς, στην πιο αιματηρή τρομοκρατική ενέργεια στην Νορβηγία από τον Β’ΠΠ.

Η τελευταία ανάρτηση του Breivik στο Facebook, ήταν ένα μανιφέστο 1.516 σελίδων και ένας σύνδεσμος για ένα βίντεο στο youtube.

Η γραφή του μανιφέστου και η δημιουργία του βίντεο έγιναν πολύ πριν από τις επιθέσεις, ώστε ο Breivik να μπορεί να ελέγξει τι θα πουν τα ΜΜΕ γι’ αυτόν, μετά την σφαγή που θα διέπραττε. Επίσης, ενθάρρυνε τους περισσότερο από 7000 φίλους του στο Facebook, να χρησιμοποιήσουν το μανιφέστο του ως εγχειρίδιο για μία πιθανή μελλοντική δράση. 

Στο μανιφέστο κατηγορεί, μεταξύ άλλων, τους « κουλτουριάρηδες Μαρξιστές» και την  «πολυπολιτισμικότητα» ως υπευθύνους για την καταστροφή της δυτικής κουλτούρας.

Σε άλλα σημεία, ο Breivik, προσφέρει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς μπορεί κάποιος να αναρτά τις προσωπικές του απόψεις στο διαδίκτυο, σχολιάζει τις τηλεοπτικές του προτιμήσεις, και παρέχει συμβουλές για την δημιουργία ενός επιτυχημένου τρομοκρατικού πυρήνα. 

Με εξαίρεση, την αναφορά ορισμένων προσωπικών στιγμών, όπου εξηγεί τον πόνο που βίωσε λόγω του χωρισμού των γωνιών του, το έγγραφο θυμίζει τα εγχειρίδια οδηγιών που διένεμαν  οι Τζιχαντιστές από το διαδίκτυο, ύστερα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Το μανιφέστο αντικατοπτρίζει την  Al Qaeda, είναι μία πιστή αντιγραφή ενός μανιφέστου Τζιχαντιστών», δήλωσε στο Time, ο Magnus Ranstorp, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο Σουηδικό Κολλέγιο Εθνικής Άμυνας.

Την στιγμή που η Νορβηγία πενθεί τα θύματά των επιθέσεων της προηγούμενης Παρασκευής και ενώ η αστυνομία συνεχίζει την ανάκριση του Breivik,  αρχίζει σιγά σιγά  να αναδύεται ο σκοτεινός υπόκοσμος των ευρωπαίων εθνικιστών που τον γέννησε. 

Όμως καθώς  οι ερευνητές μαθαίνουν περισσότερα για το περιβάλλον από το οποίο προέκυψε ο Breivik, δεν είναι σαφές  αν αντιπροσωπεύει τον πρώτο μαχητή  της υποτιθέμενης “Χριστιανικής Τζιχάντ” ή αν είναι ένας μοναχικός διαταραγμένος τύπος που δημιούργησε έναν κόσμο επηρεασμένος από το αγαπημενο του  παιχνίδι στον υπολογιστή, το World of Warcraft.

Σε πολλά σημεία, το κείμενο του Breivik  θυμίζει περισσότερο ημερολόγιο παρά ένα μανιφέστο, μέσω του οποίου καταγράφει την πολύμηνη προετοιμασία του μακελειού που προκάλεσε.

Περιγράφει τον εαυτό του ως μέλος μίας μυστικής κοινωνίας, έτοιμης να αναλάβει τον έλεγχο της Ευρώπης και να εκδιώξει όλους τους Μουσουλμάνους. 

« Ο χρόνος του διαλόγου έχει λήξει. Δώσαμε μία ευκαιρία στην ειρήνη. Η ώρα της ένοπλης αντίσταση έχει φτάσει», ανέφερε μεταξύ άλλων στο κείμενο του.
«Ειδικευμένος» στις δημόσιες σχέσεις, ο Breivik έφτασε στο σημείο να πάρει συνέντευξη από τον εαυτό του. 

Σε μία σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων, αποκαλύπτει ότι το έναυσμα για τις ενέργειές του ήταν η εμπλοκή της Νορβηγίας στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς της  Σερβίας κατά την διάρκεια του πολέμου στο Κόσσοβο το 1999.

Επίσης περιφρονούσε τον «δειλό χειρισμό» της Νορβηγίας όσον αφορά τις γελοιογραφίες με τον Μωάμεθ.

Σε άλλη ερώτηση, ο Breivik ρωτάει πως θα περιέγραφε την ιδεολογία του, και απαντά ότι είναι κομμάτι ενός γηγενούς κινήματος δικαιωμάτων  του οποίου η ιδεολογία είναι ο πολιτισμικός συντηρητισμός. « Είμαι πολύ περήφανος που κατάγομαι από τους Βίκινγκ. 

Το όνομα μου είναι, Breivik, ένα τοπωνύμιο στην Βόρεια Νορβηγία, που χρονολογείται πριν την εποχή των Βίκινγκ».

Η μυστική κοινωνία, σύμφωνα με τον Breivik είχε στόχο να αναδημιουργήσει τους Ναϊτες  Ιππότες. 

Ο Breivik γράφει ότι τον Απρίλιο του 2002 στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκε μία μυστική συνάντηση για την αναγέννηση του τάγματος και ότι παρέστησαν εννέα άτομα, τα οποία αντιπροσώπευαν οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

Όλα αυτά μπορεί να συνέβησαν, ή μπορεί να μην συνέβησαν καθόλου.
 
« Όλα αυτά ενδέχεται να υπάρχουν μόνο στο μυαλό του» λέει ο Thomas Hegghammer, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο Νορβηγικό Ίδρυμα Ερευνών Άμυνας. «Το έγγραφο αντικατοπτρίζει την ιδεολογία της Al Qaeda, με τον εξής τρόπο. 

Ο κύριος στόχος είναι να εκδιώξει τους μουσουλμάνους από την Ευρώπη, ακριβώς όπως η Al Qaeda θέλει να διώξει τους δυτικούς  από τους ιερούς τόπους».

Όμως ο Breivik αποδεικνύεται ότι ανήκει σε ένα διαφορετικό είδος τρομοκράτη, καθώς έχει μία σημαντική διαφορά από τους ανάλογους ισλαμιστές που άλλες φορές αποστρέφεται και άλλες μιμείται. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είχε καμία πρόθεση να γίνει μάρτυρας. 

Αντί να παλέψει μέχρι εσχάτων με την αστυνομία την προηγούμενη Παρασκευή, παραδόθηκε αμέσως και έκτοτε είναι περισσότερο από πρόθυμος να μιλήσει για τα κίνητρά του.

« Ομολόγησε  την ενοχή του για την έκρηξη των βομβών και τους πυροβολισμούς, παρόλο που δεν παραδέχτηκε  την εγκληματική ενοχή», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Όσλο.

Σύμφωνα με  τον δικηγόρο του, ο Breivik, θεωρεί αποτρόπαιες τις ενέργειες του, όμως μέσα του πιστεύει ότι ήταν απαραίτητες.

Η αστυνομία, θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να διαπιστώσει αν ο Brevik αντιπροσωπεύει την πρωτοπορία  μιας νέας ακροδεξιάς στην Ευρώπη ή αν οι πράξεις του αποτελούν ένα πολιτικό θέατρο- θανατηφόρο, τραγικό, καλά προετοιμασμένο, όμως ένα έργο ενός ανισόρροπου ατόμου.

Ίσως ο Brevik, απλά προσπαθεί να εξασφαλίσει μια θέση στην ιστορία. Στην συνέντευξη με τον εαυτό του, προτρέπει τους οπαδούς του να χτίσουν το δικό τους δίκτυο στο Facebook. «Ακολουθήστε τις οδηγίες αυτού του βιβλίου και θα πετύχετε», τους πρότεινε.

Ύστερα,  ενώ φορούσε την στολή του δολοφόνου, απολαμβάνοντας ίσως μία τελευταία ήρεμη στιγμή, έκλεισε το μανιφέστο με μια τελευταία ανατριχιαστική σκέψη: « Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μου επίσκεψη. 
Είναι Παρασκευή 22 Ιουλίου, 12.51».

Δεν υπάρχουν σχόλια: