Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Έκτακτη σύσκεψη της σερβικής Βουλής για το Κόσοβο

 http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2011/07/Serbia-parliament.jpg


Σε έκτακτη σύγκληση της Βουλής προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας με αφορμή τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, που δείχνουν να οδηγούνται σε κλιμάκωση.


Κατά τη διάρκειά της υιοθετήθηκε η Διακήρυξη για το Κόσοβο, η οποία καταδικάζει τη βία και καλεί σε ειρηνική διευθέτηση της κρίσης που προκλήθηκε από τη μονομερή δράση της Πρίστινα.


Επιπλέον, το κείμενο αναφέρει ότι το κοινοβούλιο υποστηρίζει την κυβέρνηση στη συνέχιση του διαλόγου με την Πρίστινα, με στόχο την εύρεση λύσεων για τα προβλήματα των πολιτών στη νότια επαρχία της Σερβίας.

Επίσης, καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει κάθε μονομερή δράση η οποία θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. 

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των ελευθεριών και δικαιωμάτων του πολιτών του Κοσόβου, ειδικά των Σέρβων και άλλων ομάδων που απειλούνται με βία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Κοσόβου και Μετοχίων, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, κατηγόρησε την KFOR του ΝΑΤΟ ότι λειτούργησε εκτός πλαισίου της απόφασης 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ, λαμβάνοντας θέση υπέρ της Πρίστινας.

Επιπλέον, ο τρόπος δράσης της έδωσε στους Σέρβους στα βόρεια της επαρχίας την εντύπωση ότι η Πρίστινα θα υλοποιήσει τα σχέδιά της μέσω της KFOR. 

Αυτό ήταν και η αιτία του καψίματος του μεθοριακού σταθμού στο Γιάρινιε.
defence-point.

Δεν υπάρχουν σχόλια: