KFOR ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥΣ - Στρατιωτική ζώνη η οριογραμμή
Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
Επιβεβλημένη, τεχνητή ηρεμία επικρατεί από χθες στους σταθμούς Μπρνιακ και Γιάρινγε, στα σύνορα του Κόσοβου με τη Σερβία, μετά την ανάληψη του ελέγχου τους από τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη KFOR που κήρυξε την περιοχή στρατιωτική ζώνη.
Τα επεισόδια των προηγούμενων δύο ημερών, μ' έναν νεκρό, έδειξαν πόσο επισφαλής παραμένει η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο σχεδόν τρία χρόνια μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του, την οποία δεν αναγνωρίζει η Σερβία και πολλά άλλα κράτη.
Να κρατήσουν όσο πιο σφικτό μπορούν τον ασκό του Αιόλου στα σύνορα επιχειρούν τώρα οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, κηρύσσοντας τη ζώνη κοντά και γύρω από τους συνοριακούς σταθμούς στρατιωτική ζώνη.
Οπως εξήγησε ο Γερμανός διοικητής της KFOR, Ερχαρντ Μπίλερ, οι κανόνες εμπλοκής που ισχύουν σε μια τέτοια περίπτωση είναι απόκριση σε όποια πρόκληση με πραγματικά πυρά.
Ο Μπίλερ προειδοποίησε, μη αποκλείοντας νέα προσπάθεια επίθεσης στα σημεία.
Την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων από τη μεριά της ανακοίνωσε και η σερβική αστυνομία.
Ο αρχηγός της διαβεβαίωσε ότι «θα εμποδίσουμε τους εξτρεμιστές από τη Σερβία να μπουν στο Κόσοβο και θα βοηθήσουμε τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη με όποιον τρόπο μπορούμε».
Την επίθεση κατά των φυλακίων που ακολούθησε την αιφνιδιαστική επιχείρηση ειδικών δυνάμεων του Κοσόβου για έλεγχό τους, καταδίκασε ο Σέρβος πρόεδρος ως έργο «ακραίων σερβικών στοιχείων» που επιθυμούν να δυναμιτίσουν την προσπάθεια προσέγγισης με το Κόσοβο.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου όμως επέμεινε ότι ενορχηστρώθηκε από το Βελιγράδι και ξεκαθάρισε ότι ο Βορράς δεν θα εγκαταλειφθεί. «Κανένας συμβιβασμός. Θα εγκαταστήσουμε το νόμο και την τάξη» είπε.
Με ανακοίνωσή της η σερβική κυβέρνηση δηλώνει ότι αποδοκιμάζει όλες τις μορφές βίας, ζητεί εντοπισμό των αυτουργών τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες εξυπηρετούν μόνο τους Αλβανούς εξτρεμιστές, αλλά αφήνει και αιχμές για διεθνή ύποπτη εμπλοκή στην έφοδο των Κοσοβάρων.
«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι αρχές της Πρίστινα συντόνισαν τις ενέργειές τους με άτομα από διεθνείς θεσμούς». Το Βελιγράδι τονίζει την πρόθεσή του για διάλογο, βλέπει όμως στην επιχείρηση του Κοσόβου προσπάθεια «αλλαγής της εθνικής σύστασης» στην περιοχή.
Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία εξέφρασαν ανησυχία καταδικάζοντας τις επιθέσεις, όμως η Ρωσία ανέφερε ότι «οι προκλητικές ενέργειες των αλβανικών αρχών του Κοσόβου αποσταθεροποιούν την ήδη εύθραυστη κατάσταση».
Αντίθετα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα έσπευσε να καταγγείλει «συνωμοσία υπερεθνικιστών του Βελιγραδίου, με στόχο τη δημιουργία της Μεγάλης Σερβίας». Δηλώνει μάλιστα ότι θα βοηθήσει το Κόσοβο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του εμπορικού εμπάργκο που του έχει επιβάλει η Σερβία.
Η κατάσταση στην περιοχή ετέθη χθες βράδυ σε συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου