Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Η διεθνής αμυντική στρατηγική της Ελλάδας ,κατά τον ΥΕΘΑ.



Έμμεση απάντηση για την παραμονή της Ελλάδας στο Αφγανιστάν ,αλλά και σε άλλες διεθνείς στρατιωτικές αποστολές που απαιτούν πολλά χρήματα για την υποστήριξή τους έδωσε ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης ,μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας,ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή της χώρας μας στις πολυεθνικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αποτιμηθεί με όρους της υπεράσπισης των μακροπρόθεσμων εθνικών συμφερόντων της Ελλάδος, με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου, και όχι υπό το πρίσμα κάποιων βραχυπρόθεσμων ωφελημάτων που παραπέμπουν σε μια λογιστική αντίληψη της εθνικής πολιτικής. 


Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε σχετική αναφορά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη οι οποίες ανέδειξαν, για μια ακόμα φορά, τον κεντρικό γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η χώρα στο πλαίσιο της Β/ Ατλαντικής Συμμαχίας αλλά και σε αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο κ. Π. Μπεγλίτης ανέφερε ότι «…εκεί που πραγματικά συνδιαμορφώνονται τα ευρύτερα συμφέροντα της συμμαχίας και τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα τα συμφέροντα της χώρας, εκεί είμαστε δυναμικά παρόντες με το καλύτερο ποιοτικό προσωπικό που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις». 


Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός δήλωσε ότι στο πλαίσιο προώθησης μιας αποτελεσματικότερης λειτουργίας του Υπουργείου και μιας αποδοτικότερης χρήσης των σχετικών δαπανών, υπήρξαν μειώσεις του προσωπικού στο εξωτερικό αλλά και κλείσιμο κάποιων αντίστοιχων γραφείων. 

Ο Υπουργός όμως, διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι οι συγκεκριμένες ανακατατάξεις δεν εξασθενούν σε καμιά περίπτωση τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, με την έννοια ότι αποσύρθηκε μόνο το υπερβάλλον προσωπικό που δεν εξυπηρετούσε ούτε τις επιχειρησιακές ανάγκες ούτε τη στρατιωτική – αμυντική διπλωματία της Ελλάδος.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η δημοσιονομική συγκυρία είναι η αφορμή.
Ακόμα και αν δεν υπήρχε, αυτή η μεταρρυθμιστική τομή θα έπρεπε να γίνει».


Τέλος, ο Υπουργός ανέφερε ότι η χώρας μας προχωρά στην ανάπτυξη και την εμβάθυνση των στρατιωτικών, στρατηγικών, αμυντικών, τεχνολογικών και βιομηχανικών σχέσεων της με το Ισραήλ. 


Η εθνική αυτή στρατηγική επιλογή,  τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Μπεγλίτης «δεν θα επηρεάσει στο παραμικρό την ανάπτυξη και την εμβάθυνση των ιστορικών μας σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μας με την Τουρκία». 

Με αφορμή την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων συνεργασίας της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που διαμορφώνονται ασταθείς γεωπολιτικές ισορροπίες, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σκιαγράφησε το πολιτικό πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής στον αμυντικό και διπλωματικό τομέα: «Στην εξωτερική μας πολιτική και στην πολιτική της εθνικής άμυνας της χώρας δεν λειτουργούμε με αντανακλαστικό τρόπο. 

Πιστεύουμε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με όλους τους ενεργούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής θα προσφέρει στην ειρήνη στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής μας. Αυτοί είναι οι ευρύτεροι στρατηγικοί μας στόχοι. 

Δηλαδή ειρήνη, ασφάλεια, και σταθερότητα στην περιοχή μας, γιατί μέσα από την υλοποίηση αυτών των τριών στόχων, η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει, και όχι μόνο να υπερασπιστεί, τα εθνικά της συμφέροντα και τις πολιτικές της, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και ευαίσθητη».


Ο κ. Π. Μπεγλίτης διαβεβαίωσε τους βουλευτές, ότι στις βασικές επιδιώξεις του είναι να εντατικοποιηθεί ο διάλογος, η ενημέρωση αλλά και ο έλεγχος των πεπραγμένων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο των εργασιών των δύο σχετικών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ενώ, παράλληλα τους κάλεσε να μη διστάσουν να αναζητήσουν όποια βοήθεια, έγγραφο ή πληροφόρηση θελήσουν από το Υπουργείο.

onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: