Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ασφαλή τα προς καταστροφή πυρομαχικά των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με τους κινδύνους από την φύλαξη πυρομαχικών, ιδιαίτερα όσον αφορά τους 140 αντιαεροπορικούς πυραύλους ΝΙΚΗ που αποσύρθηκαν στις 31 Ιανουαρίου 2004 από το δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας. 


Σύμφωνα με αυτήν, “για τα παλαιά προς καταστροφή, άχρηστα πυρομαχικά όλων των τύπων που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, τηρούνται με σχολαστικότητα οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας καθώς  και οι προδιαγραφές  φύλαξης και αποθήκευσής τους. Ταυτόχρονα ελέγχεται η τήρηση των προαναφερθέντων με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους. 

Για τα συγκεκριμένα πυρομαχικά βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα και διαδικασίες για την καταστροφή τους”.

Πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας επισημαίνουν ότι τα συγκεκριμένα βλήματα που βρίσκονται σε φυλασσόμενες αποθήκες σε Κατσιμίδι, Κερατέα, Σούδα και Σκύρο έχουν αποσυναρμολογηθεί και αναμένεται η έγκριση κονδυλίου ύψους €5 εκατ. για την πλήρη καταστροφή τους. 



Σημειώνεται πάντως ότι ο βουλευτής Γιάννης Δημαράς κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με τη φύλαξη των κατεσχεμένων εκρηκτικών υλών στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ):

Στις 11/07/2011, γίναμε μάρτυρες του τραγικού γεγονότος στην Κύπρο με την έκρηξη του κατασχεμένου πολεμικού υλικού, στη ναυτική βάση του Ζύγι της Λεμεσού, όπου φάνηκαν οι άμεσες και ολέθριες συνέπειες της αδιαφορίας των υπευθύνων. 

Το μένος της καταστροφής, η απώλεια ανθρώπινων ζωών και η ανυπολόγιστη ζημιά στο ηθικό του Κυπριακού λαού, οφείλει να επαγρυπνήσει την πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, που συντηρεί ανάλογου μεγέθους αποθήκες οπλισμού. 

Πιο συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Λαύριο (όπως δηλ. και στη Λεμεσό) βρίσκονται εκτεθειμένα 34 κοντέινερ ιδιοκτησίας της M.L.M. USA, με πολεμικό υλικό προερχόμενο από το επιχειρησιακό πεδίο του ΙΡΑΚ. 

Επιπρόσθετα, από το 2004 υπάρχουν 700 τόνοι εκρηκτικών υλών κατασχεμένοι στον Αστακό, από το πλοίο Baltic Sky, τα οποία προορίζονταν για καταστροφή και μέχρι σήμερα βρίσκονται τοποθετημένα σε αποθήκες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων σε Λαύριο, Δερβενοχώρια και Βελεστίνο. 

Παρά το ότι, δύο φορές στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων κατατέθηκε σχετική ερώτηση για τα παραπάνω, καμία μέριμνα δεν λήφθηκε υπόψη και ουδεμία ενέργεια δεν προκρίθηκε αποτελεσματικά.

Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:
1. Γνωρίζεται την ύπαρξη του παραπάνω υλικού και πώς σκοπεύετε να το διαχειριστείτε;


2. Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνετε για την ασφάλεια τόσο του εμπλεκόμενου προσωπικού, όσο και της ευρύτερης περιοχής βάσει της δυναμικής των υλικών;


3. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση μια πιθανής κρίσιμης κατάστασης;

Γιάννης Δημαράς

strategyreport

Δεν υπάρχουν σχόλια: