- Ρεπορτάζ: Κατερίνα Σινάνη
Τον πανικό και τις συνέπειες που θα προκαλέσει η πιθανότητα να σημειωθεί στάση πληρωμών στο Δημόσιο, περιγράφει μιλώντας στο newsbomb.gr o διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης κ. Μελέτης Η. Μελετόπουλος.
Όταν μάλιστα τού ζητήσαμε να εξηγήσει τον όρο «επιλεκτική» ή «ελεγχόμενη» χρεοκοπία, που μονοπωλεί τα τελευταία 24ωρα την ειδησεογραφία, ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος επισημαίνει ότι πρόκειται για ευφημισμό και όχι για ρεαλιστική κατάσταση, αφού είναι πρακτικά αδύνατο -όπως λέει- μια χρεοκοπία να περιοριστεί σε ορισμένους τομείς ή να είναι ελέγξιμες οι επιπτώσεις της.
Ο κ. Μελετόπουλος εκτιμά ότι αν η Ελλάδα βρεθεί στην κατάσταση να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, γεγονός που θα συνεπάγεται στάση πληρωμών και θα εκληφθεί ως χρεοκοπία, οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές λόγω του πανικού που θα προκληθεί.
«Χθες κυκλοφορούσαν σενάρια πτώχευσης για την Αμερική, η οποία όμως έχει τερατώδη μηχανισμό παραγωγής, παράγει τα πάντα.
Η Ελλάδα δεν έχει παραγωγικό μηχανισμό. Πώς θα τροφοδοτηθεί με βασικά πράγματα, όπως για παράδειγμα τρόφιμα και βενζίνη;» διερωτάται.
«Ακόμη και στην Κατοχή υπήρχε παραγωγή, μποστάνια και κότες, οι άνθρωποι έδιναν λίρες στη μαύρη αγορά και προμηθεύονταν αγαθά. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα για να διανεμηθεί» υπογραμμίζει ο κ. Μελετόπουλος, ο οποίος εκτιμά πάντως ότι ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας θα υπάρξει μια συντονισμένη βοήθεια προς την Ελλάδα.
«Ακόμη όμως και αν μας εφοδιάζουν με βασικά αγαθά επί πιστώσει και πάμε πανικόβλητοι και αδειάζουμε τα σούπερ μάρκετ, καταλαβαίνετε τι κατάσταση θα επικρατήσει» προσθέτει.
Η πτώχευση
Σχετικά με τις αναγωγές σε πτώχευση άλλων χωρών και τα σενάρια για σύντομης ή μακράς διάρκειας πτώχευση, ο κ. Μελετόπουλος είναι σαφής: «Κάθε χώρα έχει το δικό της μοντέλο και δεν μπορεί να συγκρίνεται με άλλη, καθώς η πτώχευση γίνεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες».
Κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τη μαζική φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. «Υπό τον φόβο της πτώχευσης, όποιος έχει χρήματα στην τράπεζα προτιμά να τα βγάλει στο εξωτερικό ή να τα ξοδέψει, άρα τα χρήματα εξανεμίζονται».
Αναφορικά με το ντόμινο κρίσης στην ευρωζώνη, σημειώνει ότι από μεθοδολογικής άποψης, στις δύσκολες ώρες που διανύουμε «είναι παρακινδυνευμένο να κάνει κανείς προβλέψεις».
Και συμπληρώνει:
«Είναι βέβαιο ότι κινούμαστε σε ένα καθοδικό σπιράλ, όμως η ταχύτητα, το εύρος και τα επίπεδα στα οποία θα εκτυλιχθεί η κρίση είναι εντελώς άγνωστα.
Σ’ αυτή τη φάση ισχύει η “θεωρία του χάους”».
newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου