Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Δεμένοι χειροπόδαρα

http://www.paraskevi13.com/wp-content/uploads/2011/07/mesoprothesmo.jpg

Στην πολυετή αφαίμαξη των Ελλήνων οδηγεί η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου

Σαν τον Προμηθέα Δεσμώτη, η Ελλάδα θα υποφέρει για πολλά χρόνια το μαρτύριο της αφαίμαξης του πλούτου των Ελλήνων.

Στο όνομα της μη χρεοκοπίας και της σταθερότητας του ευρώ και του τραπεζικού συστήματος, η κυβερνητική πλειοψηφία ενέκρινε το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο με στόχο να εξασφαλίσει το Μνημόνιο 2.

Την Κυριακή 3 Ιουλίου του 2011, στις Βρυξέλλες, θα επικυρωθούν τα δεσμά στην έκτακτη Σύνοδο των 17 ηγετών της ευρωζώνης.

Οι 155 ψήφοι, που εξασφάλισε η κυβέρνηση για το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, δεν έλυσαν κανένα πραγματικό πρόβλημα.

Μας έδεσαν χειροπόδαρα έναντι των πιστωτών μας, με όρους απαράδεκτους αλλά και αναποτελεσματικούς για την οικονομία της χώρας.

Η καταιγίδα φόρων θα ισοπεδώσει κάθε οικονομική δραστηριότητα που μπορεί ακόμα και στέκεται, κάθε επιχείρηση που ακόμα αντέχει.

Για μία ακόμα φορά ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τώρα ήρθε η ώρα των αλλαγών και της μεταρρύθμισης, κάτι που υπόσχεται από το 2009 χωρίς να προχωρά σε πράξεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το χρέος θα είναι διπλάσιο το 2026, μόνο που κανείς δεν ξέρει πώς θα πληρωθεί αν η οικονομία διαλυθεί, όπως προβλέπει άλλωστε το μεσοπρόθεσμο.

Το επίσης σίγουρο είναι ότι ο πλούτος της χώρας θα δοθεί εφάπαξ και χωρίς περιορισμούς στους δανειστές και υποψήφιους αγοραστές της ελληνικής περιουσίας.

Πριν καλά καλά τελειώσει η ψηφοφορία, οι Ευρωπαίοι φίλοι, που επί δύο μήνες μάς απειλούσαν με καταστροφή και χρεοκοπία, θυμήθηκαν ότι είμαστε η κοιτίδα του πολιτισμού (Γιούνκερ).

Οι Μέρκελ, Σαρκοζί και τα άλλα παιδιά αναστέναξαν με ανακούφιση μόλις έμαθαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή.

Συγχρόνως δε οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι απαιτούνται αλλαγές και προσαρμογές.

«Ψηφίζουμε τώρα για να είμαστε φερέγγυοι έναντι των πιστωτών μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος, στον οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η μεταστροφή του κλίματος που επεκράτησε στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Το ΟΛΟΝ ΠΑΣΟΚ αισθάνθηκε και πάλι κραταιό, για αυτό και αποφάσισε να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο.

Το Μνημόνιο 2 -η νέα δανειακή σύμβαση– που αναμένεται να επικυρωθεί την Κυριακή θα φυλακίσει την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.

Με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου εξασφαλίζονται:

1. Η 5η δόση ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, πριν από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

2. Το νέο πρόγραμμα συνολικής δανειοδότησης της Ελλάδας. «Έπειτα από συστηματική προετοιμασία αυτούς τους τελευταίους μήνες, σκληρή και καθημερινή διαπραγμάτευση, η Ελλάδα εξασφάλισε απόφαση του Συμβουλίου για τη θωράκιση και τη χρηματοδότηση της οικονομίας μας, με νέο πρόγραμμα στήριξης για τα επόμενα χρόνια», δήλωνε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Παρασκευής (24.6).

3. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εξασφαλίζεται επίσης «η επιτάχυνση της χρηματοδότησης της χώρας μας από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απ’ όλα τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, μάλιστα, με καλύτερη στόχευση, με δύο βασικούς στόχους: πρώτα απ’ όλα, να βοηθήσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, δηλαδή να έχουμε ανάπτυξη.

Και, παράλληλα, να στηρίξουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας, να στηρίξουμε τον άνεργο, να στηρίξουμε τον εργαζόμενο, τα επόμενα δύσκολα χρόνια».

4. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (πρωτίστως η γαλλική και η γερμανική) ζήτησαν από τις ιδιωτικές τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα να τα κρατήσουν εθελοντικά για τα επόμενα χρόνια.

Γ. Παπανδρέου: «Προχωράει η πρόταση όπως αποτυπώθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, για αυστηρά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, που θα ανακουφίσει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία εξυπηρέτησης του χρέους μας, ένα μεγάλο βάρος που έχει η χώρα μας και ο λαός».


Το αντάλλαγμα


Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μάς θύμισε το αντάλλαγμα που θα δώσουμε για τα δάνεια, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 27 την προηγούμενη

Παρασκευή: «Θέλω να τονίσω ότι ζήτησα και πήρα ένα ειδικό πρόγραμμα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, που θα συντονίζεται από εμάς και την Επιτροπή, για βοήθεια από πολλές χώρες διμερώς, με ειδικούς οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν σε τομείς όπως είναι η παιδεία, η υγεία, η αναμόρφωση της κεντρικής δημόσιας διοίκησης, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το σπάσιμο της γραφειοκρατίας – μια σειρά τομέων στους οποίους ξέρουμε ότι υπάρχει αδυναμία στη δημόσια διοίκηση».

Και παρακάτω… «Όπως καταλαβαίνετε, το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ φιλόδοξο.

Γι’ αυτόν το λόγο θα δημιουργήσουμε ένα φορέα, σε μορφή “holding”.

Και θα χρειαστούμε μια τεχνογνωσία για τη λειτουργία αυτού του φορέα, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες τιμές για τις ιδιωτικοποιήσεις που θα δρομολογηθούν.

Θα εξασφαλίσουμε συμμαχίες, λοιπόν, θα εξασφαλίσουμε μεταφορά τεχνογνωσίας και θα εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, μέσω αυτής της διαδικασίας.

Καταλαβαίνετε ότι είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά νομίζω ότι υπάρχει πλέον η συναίνεση στην Ελλάδα για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και θα προχωρήσουμε ανάλογα».

Για την ιστορία

Ψηφίστηκε με 155 «ναι», 138 «όχι» και 5 «παρών» το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με μόνο μία διαρροή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την αρνητική ψήφο του βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος τέθηκε εκτός της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη έπειτα από αίτημα του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, συμμετείχαν 298 βουλευτές, καθώς απουσίαζαν ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης (ο οποίος δήλωσε με επιστολή του ότι ψηφίζει «όχι» αλλά δεν προσμετράται η ψήφος στο αποτέλεσμα) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Λιάνης.

Εκτός από τον κ. Κουρουμπλή, «όχι» ψήφισαν 138 βουλευτές, της Ν.Δ. (πλην της κ. Παπαδημητρίου), του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι ανεξάρτητοι Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου (που συγκροτούν το «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών»), Σοφία Σακοράφα και Ευ. Παπαχρήστος. «Παρών» δήλωσαν οι πέντε βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας και συγκεκριμένα η πρόεδρος του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γιώργος Κοντογιάννης, ο Κώστας Κιλτίδης και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Με 155 «ναι», 136 «όχι» και 5 «παρών» ψηφίστηκε από τη Βουλή και ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου. Θετική ψήφο έδωσε η Νέα Δημοκρατία σε 22 άρθρα του.

Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε «όχι» επί της αρχής στον εφαρμοστικό νόμο, ενώ στην κατ’ άρθρο ψηφοφορία, ο κ. Βρούτσης είπε «ναι» στα άρθρα: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 32, 37, 38, 42, 45, 46,48, 49.

«Όχι» στα άρθρα: 2, 4, 9, 10, 11, 12, 13,14, 15, 16, 17, 18, 27, 28, 29, 30, 31, 33, 34, 35, 36, 39, 40, 41, 43, 44, 47.

paraskevi13

Δεν υπάρχουν σχόλια: