ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - «Κοράκια» των εισπρακτικών εταιρειών εξαπολύονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Νέα σκληρά φορολογικά μέτρα για τα συνήθη «υποζύγια», διευκολύνσεις για τους «έχοντες και κατέχοντες» και πλήρη... ιδιωτικοποίηση του «κυνηγιού» ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα γνωστά «κοράκια» των εισπρακτικών εταιρειών ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που εξελίσσεται σε φιάσκο χωρίς προηγούμενο η συνεχής αναβολή του ελέγχου των μεγαλοκαταθετών «μαύρων» κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Αυτήν την εβδομάδα παρουσιάζεται και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, με περικοπές που ξεπερνούν τις αρχικές προβλέψεις.
Το «μνημονιακό» νομοσχέδιο-«σκούπα» που κατέθεσε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Βενιζέλος περιλαμβάνει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους τυπικούς στις υποχρεώσεις τους φορολογούμενους και «δώρα» στους έχοντες, κατέχοντες και φοροδιαφεύγοντες:
ν Ο φόρος εισοδήματος στο εξής θα πληρώνεται εφάπαξ (καταργούνται οι δόσεις), μέχρι το τέλος του μήνα στη διάρκεια του οποίου λαμβάνεται το εκκαθαριστικό.
Έτσι, ένας φορολογούμενος που θα πάρει το εκκαθαριστικό του στις αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εξοφλήσει τον φόρο μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς τη διευκόλυνση των δόσεων που ίσχυε ως τώρα.
νΤο φορολογικό απόρρητο καταλύεται πλήρως και ιδιωτικοποιείται το «κυνήγι» ληξιπρόθεσμων οφειλών, που αναλαμβάνουν οι γνωστές εισπρακτικές εταιρείες, από τη δράση των οποίων έχουν ήδη πικρή πείρα όσοι χρωστούν σε τράπεζες.
Οι ιδιώτες εισπράκτορες θα έχουν πλήρη πρόσβαση στους φορολογικούς φακέλους των φορολογουμένων, αλλά και σε όσα στοιχεία μπορεί να πάρει πλέον η εφορία από τράπεζες και πλήθος άλλων φορέων, με βάση τον τελευταίο νόμο που «σπάει» όλα τα στεγανά απορρήτων και προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Οι εισπράκτορες θα λαμβάνουν υψηλές αμοιβές, την ώρα που πληρώνουμε «χρυσούς» χιλιάδες υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών για να κάνουν την ίδια δουλειά! Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση εγκύκλιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών αυτήν την εβδομάδα, για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ θα απειλείται ο οφειλέτης με αυτόφωρο.
νΤο υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει την περαίωση ακόμη και για επαγγελματίες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και για εταιρείες με υψηλούς τζίρους (μέχρι 40 εκατ. ευρώ), που «καθαρίζουν» με χαμηλές επιβαρύνσεις και συνοπτικές διαδικασίες.
Επιπλέον, υπόχρεοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) μπορούν να «καθαρίσουν» εύκολα για φοροδιαφυγή του παρελθόντος, υποβάλλοντας συμπληρωματικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κ.ά. Στο μεταξύ, το υποτιθέμενο «κυνήγι» όσων έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού «μαύρα» εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα εξελίσσεται σε φιάσκο.
Το υπουργείο Οικονομικών, παρότι ήδη έχει αρθεί το τραπεζικό απόρρητο και θα μπορούσε να αρχίσει τις διασταυρώσεις και τους ελέγχους «πόθεν έσχες», δεν θα αρχίσει έλεγχο πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, αφήνοντας άλλη μια ευκαιρία για επαναπατρισμό κεφαλαίων με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν (φόρος 8% και απαλλαγή από ελέγχους, για κεφάλαια που θα επενδυθούν σε ομόλογα, καταθέσεις ή ακίνητα).
Στην «πρέσα» το Δημόσιο
Σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η ανακοίνωση του νέου μισθολογίου την επόμενη εβδομάδα θα κρύβει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς ο στόχος εξοικονόμησης έχει ανεβεί στο ιλιγγιώδες επίπεδο των 920 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος, κάτι που προοιωνίζεται μεγάλες περικοπές:
– Συγχωνεύονται 103 διαφορετικά επιδόματα σε δύο (επίδομα σπουδών και οικογενειακό) σε ορίζοντα διετίας.
– Το πριμ παραγωγικότητας συνδέεται με τον τίτλο σπουδών και θα αποδίδεται ύστερα από αξιολόγηση.
– Από το 2012 το κίνητρο απόδοσης (57 - 100 ευρώ) μειώνεται κατά 50%, ενώ κατά 45% μειώνεται και το επίδομα ειδικής απασχόλησης που παίρνουν τα στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.
– «Πλαφόν» 20 ωρών την εβδομάδα μπαίνει για τις αμειβόμενες υπερωρίες (40 ώρες σήμερα).
– Τα μισθολογικά κλιμάκια κόβονται από 18 σε 12 και επιβραδύνεται η ωρίμανση των μισθών (οι αυξήσεις θα δίνονται ανά πενταετία και όχι ανά διετία).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου