Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Προσβολή στη μνήμη των αδικοχαμένων της ΝΙΚΗΣ

http://www.paraskevi13.com/wp-content/uploads/2011/07/45153_1585797533469_1491696753_31476050_6903764_n.jpg

ΑΓΝΩΣΤΟΙ «ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΑΝ» ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ-ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ Π.Α. ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ    

«Σφίγγεται η καρδιά του ανθρώπου αντικρίζοντάς το. Θυμώνει ο νους, οργίζεται η ψυχή και τα μάτια κλείνουν. Δεν το βλέπουν.

Μα είναι εκεί.

Κακοποιημένο, ταπεινωμένο, βεβηλωμένο.

“Βιάστηκε” πολλαπλά στο χώρο που πήγε για το “φιλοξενήσουν”.

Το ατίμασαν.

Γκράφιτι παντού, σκουπίδια, αδιαφορία. Κακόμοιρο NORATLAS. Ποιος σε παρέδωσε στα χέρια τους;».

Η Πολεμική Αεροπορία έχει παραχωρήσει κι άλλα αεροπλάνα σε δήμους και σχολεία… τα οποία έχουν πέσει θύματα ανεγκέφαλων και θα τα ζητήσει πίσω και να τα εκθέσει στο δικό της μουσείο.

Για το NORATLAS, έχει ήδη γίνει διαγωνισμός για τη μεταφορά του στην Ελευσίνα προς αποκατάσταση




Με αυτά τα λόγια έφτασαν στα χέρια μας οι «φωτογραφίες της ντροπής».

Οι φωτογραφίες από το… ατιμασμένο NORATLAS, ήρθαν σε εμάς χάρη στο μεράκι ενός, αλλά μας αφορούν όλους.

Ενός που ξεκίνησε μόνος έπειτα από σχόλια και αναρτήσεις που διάβασε στο Διαδίκτυο να ερευνά την υπόθεση του συλημένου αεροπλάνου.

Ώσπου το εντόπισε στο σχολικό συγκρότημα της Νέας Φιλαδέλφειας όπου δόθηκε και εκεί άγνωστοι που ήθελαν να… ξεσπάσουν πάνω του, για ακατανόητους στο μέσο νου λόγους, προέβησαν σε πολλαπλές «κακοποιήσεις» του, χωρίς να λογαριάσουν για μια στιγμή το αίμα των ανθρώπων, τον κόπο όσων το διατήρησαν, την αγάπη που του είχαν όσοι σε κάποια φάση της ζωής τους ήταν «παιδιά του NORATLAS».

Ουδείς, καθώς φαίνεται, νοιάστηκε να το διαφυλάξει και αν κάποιος, κάτι πήγε να κάνει, μάλλον δεν τα κατάφερε. Το παρέδωσαν αφύλακτο… λίγα μέτρα πιο πέρα από τα γήπεδα τένις και τις παιδικές χαρές που σε αντίθεση με το αεροσκάφος παραμένουν σε άριστη κατάσταση…

Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει πως το NORATLAS είναι ένα μόνο δείγμα από τα πολλά αεροπλάνα που η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) έχει παραχωρήσει σε δήμους, σχολεία κ.τ.λ. για να εκτεθούν, αλλά τελικά καταλήγουν να εκθέτουν την Π.Α., τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη χώρα, αφού πέφτουν θύματα ανεγκέφαλων.

Γι’ αυτό και η Π.Α. είναι έτοιμη να ζητήσει πίσω τα κομμάτια της… κακοποιημένης ιστορίας της για να τα αποκαταστήσει και να τα εκθέσει στο δικό της μουσείο, όπου θα έχουν την τιμή που τους αρμόζει. Σε ό,τι αφορά το NORATLAS, έχει ήδη γίνει διαγωνισμός για τη μεταφορά του στην Ελευσίνα για να αποκατασταθεί.

Ένα αεροπλάνο-βετεράνος

Το NORATLAS που έμελε να γνωρίσει όση αγριότητα δεν «ένιωσε» σε εχθρικούς ουρανούς, στην «αγκαλιά» της πατρίδας σε καιρό ειρήνης, είναι ένα αεροσκάφος-βετεράνος της «Επιχείρησης ΝΙΚΗ».

Επιχείρησης που αποτελεί μια από τις πιο «δύσκολες» σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Στην ιστοσελίδα της Π.Α. αναγράφεται απλώς:

«Τον Ιούλιο του 1974, η 354 Μοίρα των Noratlas έγραψε λαμπρή ιστορία με την επιχείρηση αερομεταφοράς των Ελλήνων καταδρομέων από την Κρήτη στη μαρτυρική μεγαλόνησο Κύπρο.

Παρά την παλαιότητα των αεροσκαφών και τις αντίξοες συνθήκες πτήσης, 12 από τα 15 αεροσκάφη που συμμετείχαν στην αποστολή ΝΙΚΗ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Η κατάρριψη ενός Noratlas στοίχισε τη ζωή του τετραμελούς πληρώματος και 27 αλεξιπτωτιστών».

Ερευνώντας θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν πως τα ηρωικά πληρώματα των NORATLAS ξεκίνησαν από την Ελλάδα πετώντας σύρριζα πάνω από τη θάλασσα για να μην εντοπιστούν, χωρίς ραδιοβοηθήματα, χωρίς οπτική επαφή!

Μόνη τους «βοήθεια» ήταν οι βομβαρδισμοί των Τούρκων που από τις φωτιές που δημιουργούσαν έδιναν «σημάδια» στα πληρώματα για να κατευθυνθούν στο αεροδρόμιο. Όταν όμως άρχισαν να προσγειώνονται στις 2 τη νύχτα από 21-22.07.1974 τα πληρώματα αντιλήφθηκαν πως δέχονταν πυρά!

Το τι ακριβώς έγινε ακόμα και σήμερα παραμένει αδιευκρίνιστο.

Οι Έλληνες πάντως γνώριζαν πως οι Κύπριοι ήταν ενήμεροι και τους περίμεναν και γι’ αυτό δεν μπορούσαν να καταλάβουν από πού έρχονται τα πυρά, το σίγουρο ήταν πως πυρά ρίχτηκαν και από πολίτες που είχαν ακροβολιστεί στο αεροδρόμιο αλλά και από στρατιωτικές εγκαταστάσεις για τις οποίες ακόμα και σήμερα είναι αλληλοσυγκρουόμενες οι απόψεις για το αν δέχτηκαν, από ποιους, πότε και με ποιες διευκρινήσεις σχετικές διαταγές.

Ένα αεροσκάφος, το ΝΙΚΗ 4, δεν τα κατάφερε, εβλήθη, ανεφλέγη και συνετρίβη. Το NORATLAS πήρε μαζί του, πλην ενός, όλους όσοι επέβαιναν.

«Ήταν φαίνεται της μοίρας γραφτό, να σκοτωθεί ο Καβροχωριανός με την κατάρριψη του αεροσκάφους ΝΙΚΗ 4 και να σωθεί ο Λιάκος, ο οποίος πριν μια βδομάδα είχε πάρει μετάθεση, για το ΚΕΜΚ, στο Μεγάλο Πεύκο», αναφέρει μαρτυρία στο βιβλίο «Νίκη στην Νεκρή Ζώνη» των δημοσιογράφων Γιάννη Φασουλά και Γιάννη Σκάλκου. Ανάλογη τύχη είχε το NORATLAS ΝΙΚΗ 7: Δυο νεκροί και 11 τραυματίες ήταν ο δικός του απολογισμός…

Τα υπόλοιπα αεροσκάφη είχαν μικρές ζημιές καθώς οι ηρωικοί χειριστές σε μια παράτολμη κίνηση άναβαν όλα τα φώτα κατά την τελική φάση προσέγγισης προσπαθώντας να δηλώσουν την εθνικότητα τους…

Αυτό το NORATLAS, το ΝΙΚΗ 7 μαζί με το ΝΙΚΗ 3 και το ΝΙΚΗ 12, που ξέμεινε από καύσιμα, πυρπολήθηκε στη συνέχεια για να μην υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι.

Ο τ. αρχηγός ΓΕΣ Δ. Ντούβας, που συμμετείχε στα γεγονότα (σύμφωνα με πληροφορίες με το βανδαλισμένο σήμερα NORATLAS!) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΑΝΩΓΗ, μιλώντας στον Γ. Φασουλά, αναφέρθηκε στην επιχείρηση που έγινε λίγο μετά αφότου οι Τούρκοι δημοσίευσαν τον πρώτο χάρτη με τα πετρέλαια, τις μέρες του πραξικοπήματος στην Κύπρο λέγοντας:

«Θα ήταν μεγάλη κουβέντα να μιλήσω για προδοσία. Απλώς μου έχει μείνει μια πίκρα στο στόμα, διότι δεν βρέθηκαν άνθρωποι εκείνη τη στιγμή να σηκώσουν το ανάστημά τους. Ας ήταν και χουντικοί, ας ήταν και μακαριακοί… Έλειπε η ηγεσία».


«Συγγνώμη για την καθυστέρηση»

Η Ελληνική Πολιτεία επί πολλά χρόνια άφησε μια «τρύπα» στην ιστορία τόσο για τα θύματα της επιχείρησης ΝΙΚΗ όσο και για τους 2 Έλληνες πιλότους που την ίδια περίοδο χάθηκαν στο Αιγαίο και γενικά για τους «ΕΛΔΥΚάριους».

Στις 21/2/2011 ο σύλλογος «Κομμάντος 74» έστειλε επιστολή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με θέμα:

«Επανάληψη αιτήματος αναγνώρισης της αποστολής αυτοκτονίας ΝΙΚΗ, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ο Ε. Μεϊμαράκης μαζί με τον Β. Μιχαλολιάκο και τον Ι. Λαμπρόπουλο στις 16 Ιουλίου 2007 επέδωσαν αναμνηστικά μετάλλια και τιμητικά διπλώματα στους μετάσχοντες ευδοκίμως στις επιχειρήσεις Κύπρου, κατά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Τηλυρία και Λευκωσία το 1964, στην Κοφίνου – Αγ. Θεοδώρους το 1967, καθώς και (όπως επί λέξει αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου) «κατά την χρονική περίοδο από 20-7-1974 έως 20-8-1974».

Ο Ε. Μεϊμαράκης είχε πει τότε: «Τους ζητώ ένα μεγάλο συγγνώμη γιατί ήδη καθυστερήσαμε, αλλά εντέλει τιμούμε τους αγωνιστές της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου μας.

Είμαστε εδώ για να τους πούμε ότι δεν ξεχνούμε τον ηρωισμό και τη θυσία τους, δεν πήγανε χαμένοι οι αγώνες τους.

Είμαστε όλοι παρόντες για να τους τιμήσουμε».

paraskevi13

Δεν υπάρχουν σχόλια: