Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011
Κίνημα …«δεν εισπράττω» στις Εφορίες
Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση παραλυσίας στην οποία έχουν περιέλθει οι Εφορίες καταγράφει η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή. Εχει συγκροτηθεί κίνημα… “δεν εισπράττω”.
Η συρρίκνωση των ελέγχων συνεπάγεται τεράστιες απώλειες εσόδων για το κράτος. Δεν συγκεντρώνονται ούτε βεβαιωθέντα έσοδα.
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση καλείται να αυξήσει τα έσοδα από την άμεση φορολογία, σύμφωνα με την έκθεση του κ. Ρακιντζή, οι Εφορίες δείχνουν “αδύναμες” να εισπράξουν ακόμα και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων!
Στην έκθεση του κ. Ρακιντζή επισημαίνεται ότι από το 1995 δεν έχουν εισπραχθεί τα τέλη κυκλοφορίας 114.625 αυτοκινήτων, που οδηγούν σε απώλειες 19,738 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τα ανείσπρακτα πρόστιμα για τους παραβάτες.
Σε αρκετές Εφορίες έχει διαπιστωθεί αμέλεια στην είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο και αναφέρονται 16 ΔΟΥ στις οποίες εκκρεμούν από 17 έως 145 κατάλογοι με βεβαιωμένα χρέη.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν Εφορίες οι οποίες δεν έχουν διενεργήσει καθόλου φορολογικούς ελέγχους για το έτος 2009, ενώ εκκρεμούν σε αρκετές ΔΟΥ εκκαθαρίσεις 18.119 δηλώσεων παλαιότερων ετών, όπως για παράδειγμα 1.100 δηλώσεις στην Δ’ ΔΟΥ Πειραιά, 4.442 δηλώσεις στη ΔΟΥ Κορυδαλλού, 1.900 δηλώσεις στην Α’ ΔΟΥ Ηρακλείου Κρήτης, 1.050 στην Α’ ΔΟΥ Λάρισας και 500 στη ΔΟΥ Ψυχικού.
Σε πολλές Εφορίες εκκρεμεί ακόμα και η επεξεργασία 7.165 δηλώσεων ΕΤΑΚ, με πρώτη τη ΔΟΥ Α’ Ηρακλείου Κρήτης με 1.709 υποθέσεις και ακολουθούν η Ζ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης με 815 και η ΔΟΥ Αχαρνών με 470 ανεξέλεγκτες δηλώσεις.
“Λευκή απεργία” σε 17 Εφορίες
Από τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις επιδόσεις των Δ.Ο.Υ., στο πρώτο πεντάμηνο του έτους προκύπτει ότι οι εφοριακοί κάνουν… λευκή απεργία, καθώς στα συρτάρια… λιμνάζουν πάνω από 208.000 φορολογικές υποθέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, από τις 302.722 υποθέσεις φοροπαραβάσεων που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις και ελέγχους και εστάλησαν από την αρχή της χρονιάς για έλεγχο στις Δ.Ο.Υ. όλης της χώρας μέχρι σήμερα, έκλεισαν οι 94.642.
Δηλαδή, τρεις στις δέκα (ποσοστό 31,26%). Από τις υποθέσεις που έκλεισαν βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 308,75 εκατ. ευρώ ή 3.262 ευρώ κατά μέσο όρο ανά υπόθεση.
Αν και η εικόνα αυτή είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, δεν λείπουν τα προβλήματα, καθώς υπάρχουν 17 εφορίες οι οποίες δεν μπήκαν καν στον κόπο να ελέγξουν ούτε μία από τις υποθέσεις που τους ανατέθηκαν.
Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις να έχουν “ξεχάσει” να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος ή συγκεντρωτικές καταστάσεις, να έχουν κρύψει από την εφορία εισοδήματα (από ενοίκια, επιχειρηματική αμοιβή), να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταυτόχρονα ακίνητα μεγάλης αξίας, να μην έχουν δηλώσει ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν.
Ανοικτές υποθέσεις
Οι εφορίες, στις οποίες υπάγονται μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι ΦΑΕΕ και η ΦΑΒΕ, καταγράφουν ποσοστά κάτω από το 38%. Πιο συγκεκριμένα στη μεγαλύτερη εφορία της χώρας, τη ΦΑΕΕ Αθηνών, έχει γίνει έλεγχος και έχει κλείσει το 23,76% των υποθέσεων.
Από τις 4.197 υποθέσεις που ανατέθηκαν στη συγκεκριμένη εφορία στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έκλεισαν οι 997 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 64 εκατ. ευρώ. Η ΦΑΒΕ Αθηνών ολοκλήρωσε τον έλεγχο στο 37,96% των υποθέσεων.
ethnos
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου