Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011
"Γάμος αλά ελληνικά από τον Νετανιάχου"
Του Barak Ravid
Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται μερικές φορές σχεδόν υπερβολικά υπερόπτης και με υπερβολική αυτοπεποίθηση, για το καλό του.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό το Σαββατοκύριακο έχει πραγματικά λόγο για την αλαζονεία του.
Η προσωπική επένδυση του Νετανιάχου στην σχέση του κατά το τελευταίο ενάμισυ έτος με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, κατά το οποίο ανέπτυξε τις διπλωματικές σχέσεις με την παραπαίουσα ευρωπαϊκή χώρα, φαίνεται να έχουν βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του στολίσκου της Γάζας.
Στην ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης για την τελετή αποφοίτησης στη Σχολή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Νετανιάχου μίλησε για τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την ακύρωση του απόπλου του στολίσκου της Γάζας.
Ο μόνος ηγέτης που ο Νετανιάχου ανέφερε ονομαστικά στην ομιλία του ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου στην Ελλάδα.
Ακριβώς μια μέρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός μίλησε με τον Έλληνα ομόλογό του, καλώντας τον να εκδώσει διαταγή προκειμένου να εμποδίσει τον απόπλου των πλοίων από την Ελλάδα προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, ο κ. Παπανδρέου απάντησε θετικά και υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ γνώριζε ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης ότι η Ελλάδα είχε την πρόθεση να εμποδίσει τον απόπλου των πλοίων με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας.
Το ειδύλλιο μεταξύ Νετανιάχου και Παπανδρέου άρχισε τον Φεβρουάριο του 2010, όταν οι δύο συναντήθηκαν τυχαία στο εστιατόριο «Πούσκιν» στη Μόσχα.
Ο Νετανιάχου εκμεταλλεύτηκε την τυχαία συνάντηση τους για να μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τουρκικό εξτρεμισμό εναντίον του Ισραήλ και γρήγορα οι δύο άνδρες έγιναν φίλοι.
Οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ και της Ελλάδας έχουν μιλήσει μεταξύ τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα από τότε που συναντήθηκαν στη Μόσχα.
Ο τουρκικός στολίσκος στη Γάζα τον Μάιο 2010 οδήγησε σε σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των τάξεων των υπηρεσιών πληροφοριών και των στρατιωτικών στην Ελλάδα, οι οποίοι άρχισαν να πιέζουν την κυβέρνηση να ενισχύσει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Δεν χρειαζόταν πολύ για να πειστεί ο Παπανδρέου.
Τον Ιούλιο 2010 επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ –ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ σε 30 χρόνια. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Νετανιάχου ταξίδεψε στην Αθήνα, περνώντας μια ολόκληρη ημέρα με τον Παπανδρέου και άλλους αξιωματούχους σε ένα κοντινό νησί.
Ισραηλινοί διπλωμάτες επιβεβαιώνουν ότι η εκκολαπτόμενη φιλία μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμισυ έτους είναι πραγματικά εντυπωσιακή.
Η επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφόρησης έχει αυξηθεί, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από κοινές ασκήσεις με την αντίστοιχη Ελληνική και ο Νετανιάχου ζήτησε τη συνδρομή του Παπανδρέου για να μεταφέρει αρκετά μηνύματα στο Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Πολλές από τις συνομιλίες μεταξύ Νετανιάχου και Παπανδρέου τους τελευταίους μήνες περιστράφηκαν γύρω από τη σοβαρή οικονομική κρίση από την οποία σήμερα η Ελλάδα υποφέρει.
Ο Νετανιάχου πρόσφατα αποφάσισε να βοηθήσει τον νέο φίλο του σε μια συνάντηση υπουργών εξωτερικών και Ευρωπαίων προωθυπουργών, κάνοντας έκκληση σε αυτούς για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
«Ο Νετανιάχου έχει γίνει λομπίστας υπέρ της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ένας Ισραηλινός διπλωμάτης.
Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι προσπάθειες για την εμπόδιση του απόπλου του φιλο-παλαιστινιακού στολίσκου προς τη Γάζα ήταν σε κρίσιμο σημείο, ο Νετανιάχου αποκόμισε τα οφέλη της επένδυσής του στους Ισραηλινο-ελληνικούς δεσμούς και το στοίχημά σε αυτή την ευρωπαϊκή χώρα απέδωσε.
Ήταν σε θέση να δημιουργήσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στις σχέσεις με την Τουρκία από διάφορες απόψεις, δείχνοντας στον Ερντογάν ότι το Ισραήλ δεν θα διστάσει να προσεγγίσει τον μεγαλύτερο εχθρό του στη Δύση.
Και όταν η στιγμή της αλήθειας έφτασε, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε και διέταξε την απαγόρευση κάθε απόπλου με προορισμό τη Γάζα από τα λιμάνια της.
Η απόφαση της Ελλάδας, μαζί με την ανακοίνωση του Τουρκικού Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΙΗΗ) ότι δεν θα έστελνε το Mavi Μαρμαρά και η δήλωση του Προέδρου της Κύπρου με την οποία απαγορεύεται ο απόπλους στη Γάζα, σφράγισε την τύχη του στολίσκου σχεδόν ολοκληρωτικά.
«Οι διοργανωτές του στολίσκο δεν έλαβαν υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα του Ιουλίου 2011 δεν είναι η Ελλάδα του Μαΐου 2010», δήλωσε εξέχων Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος εργάστηκε εντατικά τους τελευταίους μήνες για να εμποδίσει την πραγματοποίηση της αποστολής του στολίσκου της Γάζας.
«Σήμερα υπάρχει μια διαφορετική Ελλάδα, όταν πρόκειται για το Ισραήλ», πρόσθεσε. «Οι διοργανωτές του στολίσκου δεν το κατάλαβαν αυτό, και τώρα πληρώνουν το τίμημα».
onalert
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου