Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

«Νάρκη» σε μισθολογικές προαγωγές – χρονοεπίδομα στις Ένοπλες Δυνάμεις

Η αναστολή των μισθολογικών προαγωγών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και του χρονοεπιδόματος από 1ης Ιουλίου, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση, έχει προκαλέσει τρόμο στο στράτευμα.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει η οποιαδήποτε τροποποίηση στη χορήγηση των μισθολογικών προαγωγών ή του χρονοεπιδόματος θεωρείται από τους στρατιωτικούς ως «casus belli».

Η απώλεια του εισοδήματος θα ήταν πολύ μεγάλη και όπως επισημαίνουν στελέχη θα αποτελούσε «νάρκη στα θεμέλια των Ενόπλων Δυνάμεων».




Την ίδια στιγμή, πάντως, ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας καθησυχάζουν, λέγοντας ότι δεν επρόκειτο να θιγούν οι στρατιωτικοί από τις διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

«Οι ρυθμίσεις αναφέρονται στους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και στις ωριμάνσεις και όχι στους στρατιωτικούς οι οποίοι διατηρούν το ειδικό ισχύον μισθολόγιο», σημείωσε η ίδια πηγή. Κάτι που έχει υποστηρίξει δημοσίως και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης.

Ωστόσο, οι οικονομικές υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων είναι σε αναμονή και δεν τοποθετούνται με σαφήνεια στα ερωτήματα των στρατιωτικών τα οποία υποβάλλονται σωρηδόν, αναμένοντας την  ερμηνευτική εγκύκλιο που θα εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Σύμφωνα με το άρθρο 38, παράγραφος 5, «οι διατάξεις που προβλέπουν μισθολογική προαγωγή των αμειβομένων με τις διατάξεις του Β’ Μέρους του Νόμου 3205/2003 αναστέλλονται μέχρι τη σύσταση του ενιαίου μισθολογίου».

Σε άλλο άρθρο, το ίδιο προβλέπεται και με το χρονοεπίδομα που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί.

Είναι ξεκάθαρο ότι το Β’ Μέρος του Νόμου 3205/2003 αφορά και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκείνο που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο είναι πώς συσχετίζονται οι μισθολογικές προαγωγές που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί με το ενιαίο μισθολόγιο, όταν έχουν διαβεβαιώσεις ότι διατηρείται το ειδικό καθεστώς στο οποίο είναι ενταγμένοι.

Ορισμένοι ανησυχούν μήπως οι αλλαγές που θα επιφέρει το ενιαίο μισθολόγιο εις βάρος της πλειονότητας των δημοσίων υπαλλήλων επεκταθούν με κάποιο τρόπο και στους στρατιωτικούς, έστω και αν διατηρήσουν το υπάρχον μισθολογικό τους καθεστώς.

Πάγωμα πάντως του χρονοεπιδόματος που χορηγείται ανά διετία και σε ποσοστό 4% (δίδεται τα μονά έτη) έως τη συμπλήρωση του 60% του βασικού μισθού στα 29 χρόνια υπηρεσίας, σημαίνει μηνιαία απώλεια εισοδήματος περίπου 50 ευρώ για ένα στέλεχος βαθμού αντισυνταγματάρχη, ενώ για τον ίδιο βαθμό πάγωμα της μισθολογικής προαγωγής μεταφράζεται σε απώλεια 100 ευρώ το μήνα.

Η αφαίμαξη αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με το βαθμό που έχει ο κάθε αξιωματικός.


Ανδρέας Κούτρας στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: