Πώς υποδέχθηκε ο ξένος Τύπος το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας
Στον φόβο των Ελλήνων πολιτών για την υποθήκευση ακόμη και της Ακρόπολης αναφέρεται σε δημοσίευμά της η βρετανική Sun για το νέο σχέδιο διάσωσης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζορτζ Όσμπορν δέχτηκε επιφυλακτικά το νέο σχέδιο λέγοντας ότι πρόκειται για σημαντική και θετική εξέλιξη.
Η γερμανική Bild κυκλοφόρησε σήμερα με τίτλο στην πολιτική θεματογραφία: «Η Ελλάδα χρεοκόπησε επίσημα» Στο άρθρο διατυπώνεται το ερώτημα: "Η Ελλάδα έχει πλέον χρεοκοπήσει επίσημα;" και δίνεται η απάντηση: "Σύμφωνα με τους κανόνες των οργανισμών αξιολόγησης, ναι. Η αναδιάρθρωση ή μια εξαγορά χρέους σντιμετωπίζονται ως «αθέτηση πληρωμών» μιας χώρας.
Το CNN στο κεντρικό άρθρο του έχει τίτλο «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν σε συμφωνία για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους» και η Wall Street Journal «Η Ευρώπη αποφάσισε τεράστιο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας» αναφέροντας ότι η ΕΕ προσπαθεί να λάβει μέτρα για την πρόληψη της κρίσης χρέους προτού αυτή λάβει διαστάσεις σε ολόκληρη την ήπειρο.
Οι New York Times στο σχετικό άρθρο τους αναφέρουν «Οι ηγέτες της Ευρώπης στηρίζουν ευρύ σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας». Οι Financial Times στο κεντρικό άρθρο τους αναφέρονται στο σχέδιο ενίσχυσης της Ελλάδας, με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε σχέδιο διάσωσης 109 δισ. ευρώ στην Ελλάδα», ενώ σχολιάζουν ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων θα συνεισφέρουν με 37 δισ.
Με τίτλο «Η ευρωζώνη συμφωνεί σε πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα», το BBC News αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με το «πώς η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της, μετά την απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης για νέο πακέτο διάσωσης». Ο βρετανικός Guardian έχει τίτλο «Διασώθηκε ξανά – Η Ευρωζώνη πετά στην Ελλάδα σανίδα σωτηρίας 109 δισ. ευρώ». Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, οι ηγέτες μετέτρεψαν το 15 μηνών ταμείο διάσωσης σε έναν πιο φιλόδοξο μηχανισμό που προσομοιάζει σ’ ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.
Στο ίδιο πνεύμα και το γερμανικό περιοδικό Spiegel Οnline έχει τίτλο: «Ο Σαρκοζί προωθεί Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να σώσει το ευρώ διασώζοντας την Ελλάδα» γράφει στο κεντρικό άρθορ της η ισπανική « El Pais».
Bloomberg και SkyNews με παρόμοιους τίτλους, αναφέρονται στα 109 δισ. ευρώ που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα ως νέα βοήθεια στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας.
Ο γαλλικός Τύπος εκφράζει ανακούφιση αλλά και αμφιβολίες. Σε άρθρο με τίτλο «Ιστορική συμφωνία για να σωθεί το ευρώ» η γαλλική οικονομική εφημερίδα « Les Echos» αναφέρεται στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής και στην πίεση που αντιμετώπισαν οι ηγέτες της ΕΕ να φθάσουν σε μια συμφωνία για τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, ενώ σχολιάζεται «Η συμφωνία αυτή αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα πραγματικό οικονομικό κατόρθωμα. Αλλά θα είναι πολιτικά επαρκής;».
«Είναι αρκετό αυτό το σχέδιο; Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα χρειαστεί αναγκαστικά πολύ χρόνο», επισημαίνει η France Soir.
Η Tribune είναι η μόνη εφημερίδα που εκφράζει τον ενθουσιασμό της για τα αποτελέσματα της συνόδου: «Η Ευρώπη συνήλθε! Δεν πρόκειται πλέον για πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά της ζώνης του ευρώ», τονίζει.
Για τη Le Figaro, «η λύση προσφέρει μια βαθιά ανάσας στις άλλες οικονομίες που απειλούνται, όμως πολλά εξαρτώνται από την εφαρμογή των αποφάσεων που ανακοινώθηκαν», υπογραμμίζει.
Η Liberation βλέπει, από την πλευρά της, στα αποτελέσματα της συνόδου «συγκεκριμένα σημάδια που αναστατώνουν την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση».
Τέλος, η Humanite επιμένει στην άποψη ότι «η Δαμόκλειος σπάθη του χρέους συνεχίζει να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου