Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Στρατηγικός άξονας Ελλάδας-Ισραήλ στον Ανατολική Μεσόγειο

Image

"Έναν ισχυρό στρατηγικό άξονα Ελλάδας και Ισραήλ, ακόμα ισχυρότερο από αυτόν που υφίσταται σήμερα θα γνωρίσει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τα επόμενα χρόνια καθώς οι στρατηγικές συνιστώσες των δύο χωρών συναντώνται και συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Στο πλαίσιο αυτό θα δούμε την είσοδο των ισραηλινών αμυντικών βιομηχανιών στην Ελλάδα πολύ σύντομα" ανέφερε στο defencenet.gr ανώτατη ισραηλινή κυβερνητική πηγή.

Την ίδια στιγμή στη Βουλή ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης χαρακτήριζε "Στρατηγική επιλογή" την ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας μας με το Ισραήλ.

Μια επιλογή που ξεκίνησε από την κυβέρνηση Κ.Καραμανλή ειδικά μετά το 2007 και συνεχίστηκε από τη νυν κυβέρνηση.

Κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Π.Μπεγλίτης ανακοίνωσε ακριβώς τα ίδια που διαρρέουν οι Ισραηλινοί:

Ότι σύντομα θα υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη των στρατιωτικών, στρατηγικών, αμυντικών, τεχνολογικών και βιομηχανικών σχέσεων με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

Τα ΕΑΣ είναι ο πρώτος στόχος των Ισραηλινών.

Η εταιρεία θεωρούν ότι μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί πολύ δυναμικά με ένα συνολικό αριθμό προσωπικού περί τα 500 άτομα.

Τα δύο προγράμματα των πυρομαχικών των 120 και 155 χλστ., διάφορα άλλα προγράμματα πυρομαχικών, αλλά και αντιαρματικών όπλων κλπ. αποτελούν άριστες επιχειρηματικές ευκαιρίες είτε για τις Rafael-IMI, ενώ και η IAI έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΕΑΒ στην περίπτωση που υπάρξει ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης της.

Επίσης, σύντομα θα υπογραφεί και η σχετική διακρατική συμφωνία αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας, κυρίως στον τομέα της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών και αμυντικών εξοπλισμών.

Η Ελλάδα θα προσφέρει στο Ισραήλ το παράθυρο που θέλει στην Ευρώπη και το Ισραήλ των γεωστρατηγική στήριξη που χρειάζονται Ελλάδα και Κύπρος στην Α.Μεσόγειο, όλα αυτά βέβαια με το αζημίωτο για όλους:

Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Α.Μεσογείου περνάνε από την τριπλή στρατηγική σχέση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Στο μεταξύ, την αποτυχία των συνομιλιών για την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί μετά την ισραηλινή επίθεση σε διεθνή ύδατα, τον περασμένο Μάιο εναντίον του τουρκικού πλοίου Mavi Marmara, επιβεβαίωσε ισραηλινή πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της, οι εντατικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη και στην Γενεύη, δεν έφτασαν σε κάποιον συμβιβασμό σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για επίσημη απολογία και την άρνηση του Ισραήλ να εκφράσει κάτι περισσότερο από τη λύπη του για το θάνατο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών.

Ούτε η Τουρκία, ούτε το Ισραήλ υπέγραψαν την έκθεση του ΟΗΕ για το περιστατικό, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η άρνηση του Ισραήλ να υπογράψει την έκθεση εστιάζεται στο ότι η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κομάντος ενήργησαν με τρόπο "υπερβολικό και αδικαιολόγητο" απέναντι στο Μαβί Μαρμαρά.

Σύμφωνα με την ισραηλινή πηγή, η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών βεβαίωσε τη νομιμότητα του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας που έχει επιβληθεί από το Ισραήλ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: