To πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας, αναφέρει ότι το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών, θα φτάσει τα 85 δις. ευρώ.
Το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα θα ανέλθει με αυτό τον τρόπο στα 190-195 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 110 δισ. ευρώ του αρχικού πακέτου, δήλωσε ο Thomas Wieser, επικεφαλής του υπουργείου για θέματα οικονομικής πολιτικής και χρηματαγορών, στο πλαίσιο ενημέρωσης στη Βιέννη.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διαθέσει το 30% των νέων κεφαλαίων, ενώ οι χώρες της Ευρωζώνης και οι ιδιώτες πιστωτές θα συνεισφέρουν το υπόλοιπο 70%, τόνισε ο Wieser.
Η Maria Fekter, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις πιθανότητες να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση του δανείου διάσωσης μετά την έγκριση των σκληρών, όπως της χαρακτήρισε, μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή, που είχαν θέσει ως όρο η ΕΕ και το ΔΝΤ για να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη χώρα.
"Είμαι πεπεισμένη ότι θα υπάρξει θετική έκθεση από την τρόικα και, εάν είναι όντως έτσι τα πράγματα, θα βοηθήσουμε (την Ελλάδα) με την επόμενη δόση", δήλωσε η Fekter σε δημοσιογράφους.
Η Maria Fekter είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αλλαγές που έκανε η ελληνική Βουλή στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις.
"Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα κάνει το σωστό", είπε η Fekter.
Η υπουργός πρόσθεσε ότι είναι αδύνατον να εκτιμηθεί σε αυτή τη φάση το ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην διάσωση της Ελλάδας, ενώ αρνήθηκε να πει ποια θα μπορούσε να είναι η συνεισφορά των αυστριακών επενδυτών στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Οι επενδυτές δεν θα εξαναγκαστούν να λάβουν μέρος στη διάσωση, είπε, προσθέτοντας: "Θα περιμένουμε τις προτάσεις που θα κάνουν".
Είπε επίσης ότι δεν θα υπάρξει καμία προθεσμία για να δηλώσουν συμμετοχή οι ιδιώτες επενδυτές.
"Το θέμα αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση (για το πακέτο διάσωσης), αλλά περισσότερο επιθυμία των αξιωματούχων".
Η Fekter δήλωσε ότι είναι πιθανόν οι χώρες της ευρωζώνης να βρουν διαφορετικές λύσεις βάσει των δικών τους επιθυμιών, προσθέτοντας, ωστόσο, αργότερα ότι είναι επίσης πιθανόν οι αξιωματούχοι να διαμορφώσουν μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση.
Σημείωσε επίσης ότι η μεγαλύτερη συνεισφορά της Αυστρίας στην επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας ήταν ίσως η κρατικοποίηση της τράπεζας Kommunalkredit, μιας bad bank η συνολική έκθεση της οποίας στο ελληνικό χρέος ανέρχεται στο 1 δις ευρώ.
newscode
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου