Στολές από ανακυκλωμένο πλαστικό. Εφικτό και για τον Ελληνικό Στρατό;
Η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε όλους τομείς, ακόμα και στους πιο παραδοσιακούς, όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία, με τα νέα νήματα να μην προέρχονται από βαμβάκι ή μαλλί, αλλά από πλαστικό.
Πέρα από προφανή προτερήματα, όπως η αντοχή, η αδιαβροχοποίηση κτλ, σημαντικός παράγοντας είναι το κόστος κατασκευής τους.
Ο Ελληνικός Στρατός βασιζόμενος σε υψηλό ποσοστό στη θητεία έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα του κόστους, ειδικά για τα υλικά που είναι για τους κληρωτούς.
Με το τέλος της θητείας τους πολλά από αυτά είναι σε κακή κατάσταση λόγω της πολύμηνης χρήσης και λόγω της χαμηλής ποιότητας.
Οπότε στο τέλος αν δεν έχουν φθαρεί, συνήθως πετιούνται… εντός ή εκτός εισαγωγικών.
Ίσως η νέα τεχνολογία και οι σχετικές έρευνες που γίνονται από διάφορους στρατούς να έδιναν λύση στο πρόβλημα της αντοχής των ενδυμάτων και της ποιότητάς τους, σε συνάρτηση πάντα με το κόστος.
Η επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας πιέζει το υπουργείο Άμυνας να θεωρήσει τη χρήση ανακυκλώσιμων στρατιωτικών στολών, οι οποίες θα φτιάχνονται από πλαστικά μπουκάλια και όχι μόνο.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή στην αναφορά της για τον προϋπολογισμό του 2012 ζητά από το Πεντάγωνο να διερευνήσει το κατά πόσο τα ανακυκλώσιμα υλικά μπορούν να γίνουν ένα αποδεκτής ποιότητας ύφασμα, για στρατιωτική χρήση, κι αν ναι, τι είδους ρούχα θα μπορούσαν να κατασκευαστούν.
Η αναφορά του Πενταγώνου θα πρέπει να κατατεθεί έγκαιρα, για να ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2013.
Εξάλλου, στις ΗΠΑ υπάρχει προεδρικό διάταγμα που κατατέθηκε το 2009, σύμφωνα με το οποίο καθορίζεται ότι το 95% των κυβερνητικών συμβολαίων για αντικείμενα εκτός από όπλα, να περιλαμβάνουν προϊόντα ή υπηρεσίες φιλικές προς το περιβάλλον.
Στον τομέα του ρουχισμού αυτό συνεπάγεται τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, όπως παλαιά ρούχα και την ανάπτυξη τεχνικών που συνδυάζουν ανακυκλώσιμα προϊόντα με πολυεστέρα, για την κατασκευή ανθεκτικών και άνετων ρούχων.
Με μεγάλη ευκολία κατασκευάζονται ήδη καπέλα, τσάντες, σακίδια κτλ από πλαστικά.
Μια αντίστοιχη πρωτοβουλία θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση του κόστους των υλικών που διανέμονται στους στρατιωτικούς, κληρωτούς, στελέχη ή επαγγελματίες.
Έτσι θα μπορούσαν να χορηγηθούν καλύτερα τζάκετ, πλήρως αδιάβροχα, χωρίς χρυσαφί μεταλλικό (γυαλιστερό) φερμουάρ… αλλά με πλαστικό.
Ζώνες χωρίς μεταλλικές πόρπες για χρήση με τη στολή εκστρατείας. Καλύτερα σακίδια κι επιτέλους σακίδιο πλάτης ή έστω το κλασικό Μ71 με πάρα πολλές βελτιώσεις.
Αντί για μάλλινα γάντια, αραιής πλέξης, που λίγο προστατεύουν από το κρύο και καθόλου από τη βροχή, θα μπορούσε να ερευνηθεί η κατασκευή άλλων από υλικό fleece που είναι στην ουσία πλαστικό.
Αντί για καννάβινες σκηνές, με μηδενική αδιαβροχοποίηση, με τον κάθε οπλίτη να διαθέτει τη μισή σκηνή ψάχνοντας σε περίοδο επιχειρήσεων για το «έτερο ήμισύ» του, θα μπορούσαν να δοθούν άλλες από νάυλον υλικά (για να σταματήσει η χειμερινή στρατοπέδευση να θυμίζει καταυλισμό προσφύγων, με τα νάυλον κομμάτια να καλύπτουν τις σκηνές και να τις κάνουν να γυαλίζουν από χιλιόμετρα).
Ιδέες υπάρχουν πολλές.
Σίγουρα χρειάζονται χρήματα, αλλά σίγουρα χρειάζεται ενδιαφέρον από πλευράς ηγεσίας.
Το ότι σε περιόδους «παχιών αγελάδων» με τις «μεγάλες» προμήθειες, δεν κατάφεραν να δώσουν στους οπλίτες και τα στελέχη σοβαρά υλικά, λέει πολλά για τις ικανότητες των υπουργών και υφυπουργών Άμυνας, καθώς και αρκετών αρχηγών.
Μπορεί να ανανεώθηκαν κάποια υλικά στις μονάδες των ειδικών δυνάμεων, αλλά η πλειοψηφία του Ε.Σ. είναι πολλά χρόνια πίσω.
Εκτός κι αν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θεωρούν την πλειοψηφία των υπηρετούντων στο στρατό ξηράς ως αναλώσιμους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου