Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Η Τουρκία χρηματοδοτούσε τους επαναστάτες στη Λιβύη!


Ανησυχία θα έπρεπε να προκαλεί στην Αθήνα η αποκάλυψη από την εφημερίδα «ZAMAN» των στενών σχέσεων που έχουν ήδη αναπτυχθεί ανάμεσα στην νέα κατάσταση που τείνει να επικρατήσει στη Λιβύη (Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, υπό τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ) και την Τουρκία.

Ενώ ως γνωστός επιτήδειος ουδέτερος τηρούσε τέτοια στάση ώστε να της επιτρεπόταν να προσεγγίσει οποιαδήποτε πλευρά επικρατούσε, αποκαλύπτεται πλέον ότι από τα τέλη Ιουλίου, η Τουρκία έχει δώσει στους αντικαθεστωτικούς περί τα 100 εκατομμύρια δολάρια, σε μετρητά και τέσσερις δόσεις, παρακάμπτοντας κάθε διαδικασία που θα μπορούσε να καθυστερήσει την παράδοσή τους!







Αρχικά, η Άγκυρα έδωσε 10 εκατομμύρια δολάρια στο αρχηγείο των επαναστατών στη Βεγγάζη, για να ακολουθήσουν τρεις δόσεις των 30 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία δόθηκαν σε ισάριθμες αντιπροσωπείες των επαναστατών που επισκέφθηκαν την Τουρκία, στις 8, στις 10 και στις 21 Αυγούστου!

Τώρα βέβαια, το να ρωτήσουμε που έχουν καταλήξει αυτά τα χρήματα είναι αδιάφορο και ήσσονος σημασίας, όσο τουλάχιστον παραμένει στην εξουσία ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Τα 100 εκατομμύρια δολάρια αποτελούν μέρος του «πακέτου» βοηθείας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία υποσχέθηκαν οι Τούρκοι στους αντικαθεστωτικούς στις αρχές Ιουλίου, κατά την πρώτη επίσκεψη Νταβούτογλου στη Βεγγάζη.

Αρχικά οι Τούρκοι σκόπευαν να δώσουν άλλα 100 εκατομμύρια ως δώρο στην ηγεσία των ανταρτών. 

Η απόφαση τα υπόλοιπα 200 εκατομμύρια δολάρια του «πακέτου» να δοθούν υπό τη μορφή χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων, ενδεχομένως να συνδέεται και με την ανωτέρω δική μας παρατήρηση αναφορικά με την κατάληξη των μετρητών που ήδη δόθηκαν…

Γιατί θα πρέπει όμως η Ελλάδα να παρακολουθήσει την κατάσταση με προσοχή; Διότι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις επαφές του ο Νταβούτογλου έχει θέσει ευθέως και το θέμα της χάραξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης με την Ελλάδα, όπου, ως γνωστός, υφίσταται το «αγκάθι» της Γαύδου.

Και οι φίλοι και σύμμαχοι Τούρκοι έχουν κάθε συμφέρον να επιδιώξουν τη διασφάλιση της μη αντιμετώπισής του… Άρα, μεταξύ άλλων που επιδιώκουν οι Τούρκοι, το να αγοράσουν – κυριολεκτικά – επιρροή μόνο κακό δεν είναι…

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: