Εν αμφιβόλω η αποτελεσματικότητα της “σκληρής ισχύος” της Τουρκίας
“Turkey has one of the largest militaries in the NATO alliance, and it’s also one of the least reformed – and I say this with great respect – and least deployable forces”
Nicholas Burns, Ινστιτούτο Brookings, Μάιος 2008
Σάλο στο εσωτερικό της Τουρκίας έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις που αποδίδονται στον πρώην Αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγό ε.α Işık Koşaner, ο οποίος εμφανίζεται σε ηχητικό ντοκουμέντο που διέρρευσε στο διαδίκτυο να παραδέχεται ανοιχτά την οικτρή κατάσταση που παρουσιάζουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεεις (ΤΕΔ) στο πόλεμο κατά των Κούδρων ανταρτών.
Ο πρόσφατα παραιτηθείς Αρχηγός των ΤΕΔ σε ενημέρωση αξιωματικών χαρακτηρίζει “ντροπιαστική” την εικόνα που εμφανίζει ο Τουρκικός Στρατός κατά τις ένοπλες συγκρούσεις με το PKK, αποκαλύπτοντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη τουρκική δράση στο Κουρδιστάν αλλά και περιστατικά που απασχόλησαν τη τουρκική κοινή γνώμη.
Ο Koşaner ομολογεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο Τουρκικός Στρατός απέτυχε να διατηρήσει την ενότητα της διοίκησης, υπενθυμίζοντας την κουρδική επίθεση του 2010 στη Çukurca, κατά την οποία σκοτώθηκαν 6 οπλίτες παρά την έγκαιρη προειδοποίηση από Mη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV): “Όπου υπάρχει κάποια στρατιωτική επιχείρηση, κάποια επίθεση κ.λ.π. εκεί θα υπάρχει οπωσδήποτε και μια διοίκηση.
Η υπεύθυνη για την περιοχή.
Αποτελεί μεγάλο δώρο ότι μπορούμε να παίρνουμε εικόνα από τα UAV. Όταν έχουμε κάπου περιστατικό μπορούμε με ένα UAV να βλέπουμε βήμα βήμα τι γίνεται από την οθόνη, έτσι; Μπορούμε.
Ο διοικητής που βλέπει τις εικόνες οπωσδήποτε θα επεμβαίνει, θα πρέπει να διοικεί τους επιτιθέμενους. Το λέω γιατί έχουμε ενώπιον μας ένα παράδειγμα. Να μην ξανακάνουμε αυτό το λάθος.
Στο περιστατικό που έγινε στο Hantepe υπεύθυνος διοικητής ήταν ο διοικητής της 1ης Tαξιαρχίας και βρισκόταν στην περιοχή. Ο αξιωματικός όμως που ήταν μπροστά στην οθόνη δεν είχε αρμοδιότητα να επέμβει.
Έτσι υπήρξε έλλειψη συντονισμού και δεν μπορέσαμε να επέμβουμε έγκαιρα“.
O Τούρκος Στρατηγός ε.α. χαρακτηρίζει αδύναμα και με ελλιπή εκπαίδευση τα μικρά κλιμάκια στο πεδίο της μάχης, αποκαλύπτοντας περιστατικό κατά το οποίο διμοιρία 30 ατόμων υποχρεώθηκε σε άτακτη φυγή από 2 Κούρδους αντάρτες:
“Στο επίπεδο ανάπτυξης και διοίκησης μικρών μονάδων είμαστε πολύ αδύναμοι.
Εξαιρώ την Στρατοχωροφυλακη, τις JÖH κ.λ.π. Εκείνοι πραγματικά πλέον έχουν γίνει πολύ έμπειροι επαγγελματίες.
Τα λόγια μου δεν αφορούνε εκείνους, αλλά αντίθετα περισσότερο τους δικούς μας.
Εάν σε επίπεδο μικρών μονάδων, ο διοικητής της ομάδας δεν μπορεί να κάνει μια ανάπτυξη ομάδας στρατιωτών, ε τότε η δουλειά αρχίζει και χαλάει. Δεν λένε ότι ένα πέταλο σώζει ένα άλογο;
Και ένα άλογο μπορεί να σώσει μια στρατιά κ.λπ. Και εντέλει σώζεται η πατρίδα. Αυτό λοιπόν το πέταλο είναι η ομάδα των κομάντο μας.
Οι ομάδες των κομάντο μας είναι σχεδόν όλες μηχανοκίνητες, εάν εκεί η ομάδα μας δεν μένει σταθερή, εάν δεν μπορούμε να σταθούμε επικεφαλής τους σταθερά, τότε αρχίζει να ξηλώνεται η κάλτσα. Γιατί το λέω αυτό;
Εάν ο διοικητής ομάδας που έχω τοποθετήσει εγώ, παρατά το όπλο στη θέση του και φεύγει, ε τότε δεν μπορούμε να ¨τρέξουμε¨ αυτή την ιστορία.
Αυτό σημαίνει ότι δεν παρείχαμε την σωστή εκπαίδευση. Υπάρχουν και βαθμοφόροι στην ομάδα, εάν και εκείνοι παρατάνε τα όπλα τους και φεύγουν από την θέση τους, φυσικά και θα χαθεί η θέση, φυσικά και θα έχουμε θύματα.
Έχουμε ρεζιλίκια του τύπου να έρχονται 2 άτομα από απέναντι και 30 στρατιώτες να υποχωρούν. Δεν είναι δυνατόν.“
Ο Koşaner παραδέχεται την απουσία μικρών ηγητόρων και την έλλειψη συνοχής στις μονάδες, αποκαλύπτοντας περιστατικό κατά το οποίο Τούρκος οπλίτης πυροβόλησε και σκότωσε συνάδελφό του επειδή τον τρόμαξε μια σκιά: “Το πιο πικρό είναι αυτοί που παρατάνε τα όπλα και φεύγουν.
Το κανάλι Roj TV δείχνει ακόμα και τους αριθμούς των όπλων.
Αν εγώ ήμουν στην θέση εκείνου του βαθμοφόρου δεν θα αισθανόμουν άνθρωπος. Κι όμως ο άνθρωπος αυτός δεν ντρέπεται.
Με αυτούς δουλειά δεν γίνεται. Διότι όποτε ζορίζεται σηκώνεται και φεύγει.
Και έτσι εισέρχονται στις θέσεις μας και έχουμε ένα σωρό μάρτυρες. Φίλοι, πλέον όλα είναι ανοιχτά μπροστά στον κόσμο.
Κοιτάξτε, έχω το παράδειγμα στα χείλη μου και δεν θέλω να το πω. Εάν δεν στηριχτούνε αυτές οι ομάδες, ο άλλος βλέπει μια σκιά και αμέσως πυροβολεί.
Μετά αρχίζουν όλοι όσοι άκουσαν να πυροβολούνε, επειδή δήθεν δεχτήκαμε επίθεση. Και πυροβολούμε τον φίλο μας, τον στρατιώτη μας στο μέτωπο.
Το ξέρετε ότι έτσι έγινε, δεν το ξέρετε; Παρακολουθείτε το περιστατικό.
Πλέον δεν είναι όπως παλιά, ο καθένας φέρει στην τσέπη του ασύρματο. Θα προειδοποιήσεις πως πυροβολείς να σωπάσουν όλοι. Θα ακούσουνε όλοι και δεν θα συμβεί τίποτε σε κανέναν. Και αυτό μπορείτε να το κάνετε με την εκπαίδευση“.
Ο πρώην Τούρκος Αρχηγός επικρίνει ακόμα την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ναρκών χωρίς την απαραίτηση σήμανση ή καταγραφή τους με αποτέλεσμα οι μονάδες του Τουρκικού Στρατού να μη γνωρίζουν τις ναρκοθετημένες περιοχές: “Eδώ δεν έχουμε σημειώσει τις νάρκες που έχουν τοποθετηθεί στα σύνορα.
Υπήρξε άνθρωπος που περνούσε από εκεί και τις πάτησε.
Έχει τύχει να καλέσω ειδική μονάδα για να τις καθαρίσει. Τώρα πως γίνεται να έχουν τοποθετηθεί πριν από 10-20 χρόνια και να μην γνωρίζουμε που βρίσκονται”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου