Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ισραηλινή πρόταση για την ενίσχυση της κυπριακής Διοίκησης Ναυτικού


Το Ισραήλ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για τη καθολική αναβάθμιση της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, η οποία προβλέπει τη ναυπήγηση 2 περιπολικών σκαφών ανοιχτής θαλάσσης (OPV) και την ανοικοδόμηση της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Μάχη, το Τελ Αβίβ καλεί με αυτό το τρόπο τη Λευκωσία για κοινή δράση στη προστασία των συμφερόντων τους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ιδιαίτερα λόγω των επικείμενων γεωτρήσεων για Φυσικό Αέριο.

Η σχετική πρόταση έχει ήδη αποσταλεί στο Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών και προτείνει τη προμήθεια 2 περιπολικών σκαφών, πιθανόν κατασκευής της Israel Shipyards Limited (ISL), με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και χρηματοδότησης, καθώς και πλήρη παροχή εκπαίδευσης. 

Αν και δε διευκρινίζεται ο τύπος του σκάφους που προσφέρεται, τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν σε ταχύ περιπολικό σκάφος με υψηλό επίπεδο αυτοματισμού:

• Αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 32 ναυτικών κόμβων και έχουν πλήρη αυτονομία 3200 μιλίων με πλήρωμα 20 ανδρών.


• Φέρουν σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.


• Έχουν δυνατότητα μεταφοράς ελικοπτέρου.


• Φέρουν τρία σύγχρονα τηλεχειριζόμενα πυροβόλα, υψηλής ταχυβολίας και μεγάλης καταστρεπτικής ικανότητας κατά στόχων τόσο επιφανείας όσο και αέρος και άλλα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα αυτοπροστασίας και προσβολής στόχων με μεγάλη ακρίβεια.

Αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ εγγυάται πλήρως την πρόταση και ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί άδειες εξαγωγής τόσο των δύο πολεμικών πλοίων όσο και του εξοπλισμού που θα φέρουν.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για υφιστάμενη επιχειρησιακή απαίτηση της Διοίκηση Ναυτικού, καθώς επί ημερών του αείμνηστου Διοικητή της Αρχιπλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, είχε από το 2009 υποβληθεί έκθεση/εισήγηση προς το Υπουργείο Άμυνας για εξασφάλιση ταχέων περιπολικών κρούσης, με τέτοιες προδιαγραφές και επιχειρησιακές ικανότητες που να τους επιτρέπουν να επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή με μεγάλη αυτονομία αλλά και δύναμη πυρός ικανή να προσβάλει και να καταστρέψει τις όποιες εχθρικές ναυτικές ή αεροπορικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή απειλώντας τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου.

Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για εξασφάλιση διαλειτουργικότητας των πλωτών μέσων με υφιστάμενα οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος απευθύνθηκε τη τελευταία δεκαετία στο Ισραήλ για τη προμήθεια πλειάδας συστημάτων, μεταξύ των οποίων ενός περιπολικού σκαφούς PV-22 τύπου Shaldag, προηγμένων ραντάρ παράκτιας επιτήρησης, συστημάτων ηλεκτρονικής υποστήριξης (ESM) και σύγχρονου εξοπλισμού επικοινωνιών.

strategyreport

Δεν υπάρχουν σχόλια: