Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Ερντογάν: Επιχείρηση γοητείας-κατευνασμού των μειονοτήτων


Με ελληνική πρωτοβουλία (!) ο Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να προχωρήσει σε επιχείρηση καταγοήτευσης και εμμέσως κατευνασμού, των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Το δείπνο θα γίνει την Κυριακή του Ραμαζανιού (επί της ουσίας και αναλογικά το μουσουλμανικό Πάσχα), όταν το βράδυ σταματά η νηστεία και οι Μουσουλμάνοι εορτάζουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα τρώγοντας.





Η ελληνική εμπλοκή προκύπτει από το πρόσωπο που έλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του επισήμου δείπνου.

Πρόκειται για τον επιχειρηματία και πρόεδρο του Ζωγραφείου Λυκείου, Λάκη Βίνγκα, επικεφαλής της οργάνωσης «RUMVADER» η οποία είναι η «ομπρέλα» υπό την οποία λειτουργούν όλα τα ελληνικά ιδρύματα που υφίστανται σήμερα στην Τουρκία.

Είναι επίσης μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Γενικής Διεύθυνσης των Ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Τουρκία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αρχαιολογικό μουσείο «Σουλτάνος Αχμέτ» στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό βέβαια που εντυπωσιάζει είναι τα αντανακλαστικά του πολιτικού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η απόφαση να παρευρεθεί στο δείπνο ελήφθη με εντυπωσιακή ταχύτητα, κάτι που ικανοποίησε τις μειονότητες στην Τουρκία, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν μαζικά. 

Εκτός από τις βασικές μειονότητες (πιο γνωστές για την ακρίβεια) των Ελλήνων, των Εβραίων και των Αρμενίων, θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των Χαλδαίων, των Γεωργιανών, εκπρόσωποι Ρωμαιοκαθολικών ιδρυμάτων, εκπρόσωποι της βουλγαρικής μειονότητας και άλλοι πολλοί.

Αυτό που αναμένεται να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας είναι προφανώς να λάβει υπόψη και να προασπίσει τα δικαιώματά τους στο νέο σύνταγμα που θα καταρτίσει η κυβέρνησή του.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Χουριέτ», η οποία φιλοξενεί το σχετικό ρεπορτάζ από όπου αντλήσαμε τα στοιχεία, παρόμοιες εκδηλώσεις έχουν διοργανωθεί με επίσημους προσκεκλημένους τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Μπουλέντ Αρίντς (πέρσι), μια εκδήλωση την οποία επίσης είχε διοργανώσει ο Λάκης Βίνγκας.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ολοκληρώνεται με την παράθεση στοιχείων για τα ιδρύματα που λειτουργούν στην Τουρκία, όπου οι Έλληνες διατηρούν 67 (τα περισσότερα), ακολουθούμενοι από τους Αρμένιους με 40.

Η πλειοψηφία εξ αυτών έχουν έδρα στην Κωνσταντινούπολη.

defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: