Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Κλείνουν στρατόπεδα και αεροδρόμια





Δραστικές μειώσεις περιλαμβάνει το σχέδιο των Γενικών Επιτελείων για τις περικοπές στις Ενοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με δημοσίευμα στο ΕΘΝΟΣ
Κλείνουν σχηματισμοί, καταργούνται κέντρα νεοσυλλέκτων, μεραρχίες, μονάδες, καθώς και στρατιωτικά αεροδρόμια.
 
Παράλληλα προωθείται σύμπτυξη μονάδων στην Πολεμική Αεροπορία και μειώνεται ο προϋπολογισμός του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι περικοπές στοχεύουν στην εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δραστική μείωση Σχηματισμών και Μονάδων και ριζικές αλλαγές στο σύστημα επιστράτευσης, προβλέπει το “απόρρητο” σχέδιο της νέας Δομής Δυνάμεων που υπέβαλε το Γενικό Επιτελείο Στρατού. 
Αποβλέποντας στη δημιουργία ενός ευκίνητου, ευέλικτου, χρηστικού και αποτελεσματικού Στρατού και, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργού Αμυνας, για πρώτη φορά έπειτα από είκοσι χρόνια υπερνικώντας αντιστάσεις και παραδοσιακές αγκυλώσεις, το ΓΕΣ κατέληξε σε μία ουσιαστική μείωση της δομής του κατά 1 Σώμα Στρατού, 5 Μεραρχίες, 11 Ταξιαρχίες, 40 Συντάγματα και 80 Μονάδες!

 Η κατάργηση των παραπάνω Σχηματισμών και Μονάδων προβλέπεται να γίνει μέσα στην επόμενη τριετία, απ΄ όπου προβλέπεται να εξοικονομηθούν 62 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Επιπλέον το ΓΕΣ, αλλάζοντας τη φιλοσοφία της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων, προτείνει τη μείωσή τους από 35 σε 12 πολυδύναμα Κέντρα, πλήρως επανδρωμένα και εξοπλισμένα, ικανά να εκπληρώσουν τη σημαντική αποστολή τους, δηλαδή την ομαλή ένταξη στο Στρατιωτικό Περιβάλλον των νέων στρατιωτών. 
Από τη μείωση των κέντρων νεοσύλλεκτων αναμένεται να εξοικονομηθούν 34.200.000 ετησίως. 
Ωστόσο, στην πρόταση αυτή του ΓΕΣ εκδηλώνονται ήδη αντιδράσεις από βουλευτές -κυρίως κυβερνητικούς- στις περιφέρειες των οποίων βρίσκονται τα υπό κατάργηση Κέντρα Εκπαίδευσης…

Δεν υπάρχουν σχόλια: