Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Στρατιωτική Ισορροπία & Γεωπολιτική – ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ

http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2011/08/SIG18_COVER.jpg

Το νέο τεύχος του περιοδικού «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ» (Νο. 18, Αύγουστος 2011), το οποίο κυκλοφορεί σήμερα, Τρίτη 9 Αυγούστου, σε όλη την Ελλάδα, είναι αφιερωμένο στην Πολεμική Αεροπορία.

Παρουσιάζουμε αναλυτικά τον μηχανισμό της κορυφαίας δραστηριότητας της Πολεμικής Αεροπορίας, που είναι η επιτήρηση και ο έλεγχος του εθνικού εναέριου χώρου αλλά και του διεθνούς εναερίου χώρου, δηλαδή του FIR Αθηνών, η ευθύνη και η αρμοδιότητα του οποίου έχει ανατεθεί στη χώρα μας στη βάση διεθνών συμφωνιών.


Αναχαίτιση δεν είναι μόνο τα μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής, αλλά και ένας τεράστιος μηχανισμός συστημάτων και μέσων τα οποία αδιάκοπα και αδιάλειπτα επιτηρούν, ελέγχουν και κατευθύνουν τα φίλια μαχητικά.

Επίκεντρο της ανάλυσης είναι η παρουσία της «ΣΙ&Γ» σε ένα από τα υπόγεια κέντρα διοίκησης και ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια αναχαιτίσεων τουρκικών μαχητικών, όπου όλος ο μηχανισμός τέθηκε μπροστά στα μάτια μας σε λειτουργία, δίνοντάς μας την ευκαιρία να καταγράψουμε συγκλονιστικές και άγνωστες λεπτομέρειες…

Επίσης διερευνούμε και παρουσιάζουμε ΕΦΙΚΤΕΣ και ΔΥΝΑΤΕΣ επιλογές για τη διατήρηση και επαύξηση της εθνικής αεροπορικής ισχύος, την πιο δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύει η χώρα τα τελεταία 50 χρόνια. Λύσεις οικονομικές και υλοποιήσιμες, οι οποίες όμως επαξαύνουν σημαντικά την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.

Τέλος, στις ειδήσεις του τεύχους παρουσιάζουμε τις τελευταίες εξελίξεις για δύο εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας, και συγκεκριμένα των αεροσκαφών τακτικών μεταφορών C-27J Spartan και των συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS II, αλλά και για το κύριο πρόγραμμα του Ελληνικού Στρατού, αυτό των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL.

Αναχαιτίζουμε τους Τούρκους, Καταρρίπτουμε τους Μύθους
Παρακολουθούμε σε αληθή («real time») χρόνο τα ελληνικά μαχητικά επιφυλακής να αντιμετωπίζουν τους εισβολείς εξ Ανατολών και αποδεικνύουμε με αδιαμφισβήτητα ντοκουμέντα, ότι η φιλολογία περί (αυτο)περιορισμού των αναχαιτίσεων ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, δεν είναι παρά ένας αστικός μύθος.

Η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει αμείωτα και χωρίς περιορισμούς να προστατεύει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αλλά και την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, ημέρα και νύκτα, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Συνέντευξη Α/ΓΕΑ: Τέλος στην εποχή «Nice to have» για την Π
Ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Κλόκοζας «σήκωσε το γάντι» της δημοσιογραφικής πρόκλησης, δίνοντας πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες απαντήσεις, σε σκληρές ερωτήσεις, φωτίζοντας αρκετά σκοτεινά σημεία.

Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί, καθώς αποκαλύπτει πως παρά τα προβλήματα η ΠΑ και οι επιτελείς της δεν έχουν καμία διάθεση να υποστείλουν τη σημαία, συνειδητοποιώντας παράλληλα πως η εποχή του «nice to have» αποτελεί παρελθόν…

2ο ΚΕΠ: Τα μάτια και ο νους της ΠΑ
Επισκεφθήκαμε τα έγκατα του 2ου Κέντρου Ελέγχου Περιοχής (2ο ΚΕΠ), που αποτελεί τα μάτια και το νου της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Παρά το γεγονός ότι οι σκυμμένοι στις οθόνες τους ελεγκτές αεράμυνας είναι ήρεμοι, η μεθοδικότητα με την οποία εργάζονται δεν αποτρέπει το αίσθημα ισχυρής έντασης και αδρεναλίνης που σε καταλαμβάνει. Μία ένταση βουβή, απροσδιόριστη, που όμως κυριαρχεί στο χώρο.

Εναέριος ανεφοδιασμός F-16 Block 52M από KC-10 σε εικονικό περιβάλλον
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στην 116 Πτέρυγα Μάχης παρακολουθήσαμε και σας μεταφέρουμε την εμπειρία ενός εικονικού αλλά απόλυτα ρεαλιστικού εναέριου ανεφοδιασμού από ένα KC-10, στον εξομοιωτή πτήσης του F-16 Block 52M.

Νέο μοντέλο αξιοποίησης στόλου μαχητικών
Η ΠΑ έχει σήμερα δύο εναλλακτικές επιλογές:

Να αποσύρει τα μαχητικά 2ης γενιάς που διαθέτει εξοικονομώντας κονδύλια, με κίνδυνο σοβαρούς συμβιβασμούς στην κάλυψη των επιχειρησιακών της αναγκών, ή να τα διατηρήσει σε υπηρεσία εκμεταλλευόμενη στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητές τους.

Παραθέτοντας στοιχεία από τη μελλοντική δομή δυνάμεων 2011 – 2025, καθώς επίσης και την τελευταία έκδοση του μεσοπρόθεσμου εξοπλιστικού προγράμματος, τα συνδυάζουμε με τις πρακτικές που εφαρμόζουν άλλες προηγμένες αεροπορικές δυνάμεις ανά τον κόσμο.

336 Μοίρα – Επικαιροποιημένοι ρόλοι και τακτικές
Η 336 Μοίρα με τα A-7E Corsair II, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχει επανέλθει σε πολύ μεγάλο βαθμό στα καθαρά επιχειρησιακά της καθήκοντα, περιορίζοντας το ρόλο «Lead in trainer» που είχε άτυπα αναλάβει.

Ουσιαστικά έχει αποδοθεί μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων τακτικών, καθώς και στην τροποποίηση παλαιότερων, ώστε να καλύπτεται συνολικά το φάσμα των αποστολών που μπορεί να εκτελέσει.

Οι «κουρσάροι», παρά την ηλικία τους, έχουν πλέον εξελιχθεί σε θανάσιμη απειλή εναντίον των τουρκικών ελικοπτέρων, ενώ αναλαμβάνουν και ειδικές αποστολές προσβολής επιλεγμένων στόχων.

Mirage 2000 EGM/BGM: Σύνθετο πρόβλημα για την ΠΑ
Με δεδομένη την παλαιότητα των Mirage 2000 EGM/BGM, η ΠΑ φέρεται να έχει λάβει την απόφαση ότι ο δρόμος του εκσυγχρονισμού μάλλον δεν υφίσταται, αφού το κόστος είναι απαγορευτικό.

Το ελληνικό ενδιαφέρον για τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά κάποια νέα δεδομένα πιθανόν να καταστήσουν τα εν λόγω αεροσκάφη άμεσα διαθέσιμα στη διεθνή αγορά, οπότε, η Ελλάδα οφείλει να κινηθεί εγκαίρως για να μη βρεθεί προ εκπλήξεων…

2011: Χρονιά ισχυροποίησης της Τουρκικής Αεροπορίας
Σε ευθεία αντιδιαστολή με το κλίμα περικοπών στο οποίο έχει εξαναγκαστεί η ΠΑ, η Τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) βρίσκεται σε παρατεταμένη ανοδική τροχιά επιχειρησιακής αναβάθμισης των υπαρχόντων αεροπορικών μέσων, παραλαβής καινούργιων μαχητικών, ένταξης νέων οπλικών συστημάτων, εκσυγχρονισμού και εντατικοποίησης της εκπαίδευσης των στελεχών της.

Η ανάλυση παρουσιάζει διεξοδικά το σύνολο των νέων δεδομένων, από τα οποία προκύπτει αβίαστα η αναβάθμιση της αεροπορικής απειλής εναντίον της χώρας μας…

Συστήματα ραντάρ ΑΕSA (Α΄ Μέρος)
Τα αερομεταφερόμενα ραντάρ ενεργού ηλεκτρονικής σάρωσης αποτελούν πλέον βασικό συστατικό όλων των μαχητικών, τα οποία οι κατασκευαστές τους θέλουν να κατατάσσουν στις κατηγορίες της 4ης και της 5ης γενιάς. Πρόκειται για συστήματα που διαμορφώνουν τη «νέα τάξη πραγμάτων» στον αεροπορικό πόλεμο.

Στο πρώτο μέρος της ανάλυσης περιγράφουμε τις βασικές αρχές λειτουργίας των συστημάτων αυτών και τη διαδικασία μέσα από την οποία εξελίχθηκαν στο πέρασμα των τελευταίων δεκαετιών και σημειώνουμε τα πλεονεκτήματά τους, λειτουργικά και επιχειρησιακά, σε σχέση με τα συμβατικά (κεραία μηχανικής σάρωσης) αλλά και τα παθητικά (PESA).

«Ετοιμοπόλεμη» η 353 ΜΝΑΣ μέσα στο 2012
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία προκήρυξης κλειστού διαγωνισμού για τη δομική αναβάθμιση των δύο από τα έξι αεροσκάφη P-3Β ORION της 353 ΜΝΑΣ, με στόχο μέσα στο επόμενο οκτάμηνο να αναλάβουν πλήρη καθήκοντα στο Αιγαίο.

Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης
Με την κοινότυπη διαπίστωση ότι η οικονομική κρίση μπορεί να εμπεριέχει ευκαιρίες για τον ευρωπαϊκό αμυντικό τομέα, αρχίζει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ασχολείται και με την ελληνική περίπτωση, η οποία είναι ιδιάζουσα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες η εικόνα της αμυντικής βιομηχανίας μιας χώρας με υπαρκτή απειλή και υψηλές δαπάνες στο πρόσφατο παρελθόν, θα έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Συνεχόμενα λάθη μας επιστρέφουν στο Σχέδιο Ανάν…

Ο τελευταίος κύκλος των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων στην Κύπρο μεταξύ της Δημοκρατίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2008 με πολλές προσδοκίες και υποσχέσεις εκ μέρους του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Δυστυχώς, καθ’ όλη τη διάρκεια των σχεδόν τριών ετών και τις «γενναίες προσφορές» του κ. Χριστόφια οι όποιες προσδοκίες διαψεύδονται και η ελληνική πλευρά κινδυνεύει να πληρώσει ακριβά τα λάθη στρατηγικής…

Η Ελλάδα, η Κύπρος & το Παγκόσμιο Ενεργειακό Παίγνιο: Η ευκαιρία του αιώνα για τον Ελληνισμό
Το τραγικό δυστύχημα στη ναυτική βάση στην Κύπρο έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα της ενέργειας στη Μεγαλόνησο. Με την παρούσα ανάλυση καταδεικνύουμε το μέγεθος του ευρύτερου περιφερειακού ενεργειακού παιγνίου, και το πώς αυτό αναγκαστικά θα περάσει, μέσα από τη Λευκωσία αλλά και την Αθήνα.

Ο θρυλικός «Τζον» της CIA που εξουδετέρωσε τον Μπιν Λάντεν…
Ποιο είναι το στέλεχος της CIA με το όνομα «Τζον», που φέρεται να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «κατά 80% ο Μπιν Λάντεν είναι κάτοικος της οικίας στο Αμποταμπάντ», αλλά και που φορτώθηκε την ευθύνη της απόφασης αποστολής της ομάδας των SEALs; Ξεδιπλώνουμε τη συναρπαστική ιστορία των πολυετών προσπαθειών του να εντοπίσει τον διαβόητο τρομοκράτη.

Οι τελευταίες εξελίξεις…
Επίσης στο τεύχος Αυγούστου φιλοξενούνται οι μόνιμες στήλες (επικαιρότητα Ελλάδας-Κύπρου, Τουρκίας, διεθνούς βιομηχανίας, γεωπολιτική, ενέργεια, war games και βιβλιοπαρουσίαση).

defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: