Αυτά είναι τα «ευέλικτα» και «αποτελεσματικά» πυροσβεστικά...
Τα «ευέλικτα» και «αποτελεσματικά» αεροσκάφη όπως αυτά που εξήγγειλε ο υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης ότι θα εισηγηθεί για την απόκτησή τους παρουσιάζουμε για να γνωρίσουμε τις «έξυπνες» λύσεις που οραματίζονται κάποιοι για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς.
Τα δύο αεροσκάφη που προκρίνουν συγκεκριμένοι κύκλοι είναι το AT 802 της Air Tractor και το Thrush 710P της Thrush Aircraft.
Το πρώτο είναι ένα μονοκινητήριο ψεκαστικό με δυνατότητες αεροπυρόσβεσης αεροσκάφος που πέταξε για πρώτη φορά το 1990.
Το αεροσκάφος στην έκδοση αεροπυρόσβεσης ονομάζεται AT 802F Η συγκεκριμένη διαμόρφωση φέρει ειδικούς πλωτήρες μέσω των οποίων μπορεί να πραγματοποιηθεί υδροληψία αλλά μόνο από λίμνες ή ποταμούς και όχι από θάλασσα και μάλιστα με άσχημο κυματισμό όπως συμβαίνει στις ελληνικές συνθήκες.
Έχει μια κύρια δεξαμενή χωρητικότητα 3 τόνων –η οποία μπορεί να πληρωθεί είτε με νερό είτε επιβραδυντικό υλικό- και προωθείται από ένα κινητήρα tuirboprop της Pratt & Whitney τον PT6A-67F ισχύος 1,350 hp. Έχει ταχύτητα 356 χ.α.ω εμβέλεια 1209 χλμ. και μέγιστο ύψος πτήσης 7200 μέτρα.
Το Thrush 710P αποτελεί μια ανάλογη με το AT 802F περίπτωση ενός χαμηλοπτέρυγου αεροσκάφους το οποίο σχεδιάστηκε για την πραγματοποίηση ψεκασμών.
Έχει δυνατότητα μεταφοράς 2,6 τόνων υγρού σε δεξαμενή ικανή να φέρει νερό ή επιβραδυντικό υλικό.
Έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 6.148 χλγρ. μέγιστη ταχύτητα 355 χάώ, οικονομική ταχύτητα 298 χ.α.ω διαδρομή απογείωσης 355 μέτρα και προσγείωσης 183 μέτρα και μέγιστη εμβέλεια 966 χλμ.
Και τα δύο αεροσκάφη έχουν κατασκευαστεί για συγκεκριμένους λόγους και για συγκεκριμένες επιχειρησιακές και γεωγραφικές συνθήκες.
Η βέλτιστη χρησιμοποίηση τους, για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, έγκειται σε περιοχές που γειτνιάζουν με μεγάλες υδάτινες περιφέρειες (ποταμοί ή λίμνες) -για το AT 802F καθώς το Thrush 710P δεν διαθέτει ανάλογη δυνατότητα- ή τουλάχιστον αεροδρόμια με προετοιμασμένες εγκαταστάσεις για τον ανεφοδιασμό τους τόσο καύσιμα όσο και σε νερό.
Το μεγάλο τους όμως μειονέκτημα είναι αυτό της απουσίας δυνατότητας υδροληψίας από τη θάλασσα καθώς η ελληνική γεωγραφική ιδιαιτερότητα απαιτεί στο σύνολο των περιπτώσεων κατάσβεσης την ανωτέρω δυνατότητα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου