Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Νέο βιβλίο για Κύπρο – 1974 θα προκαλέσει συζητήσεις…


Η Τουρκία είχε βάλει στο μάτι από τη δεκαετία του 1970 την περιοχή του Έβρου και ας συνέβη η καταστροφή στην Κύπρο το 1974!

Ένα νέο βιβλίο 350 σελίδων του ανθρώπου ο οποίος τις κρίσιμες ημέρες της εισβολής ήταν επικεφαλής του κλιμακίου της ελληνικής ΚΥΠ στην Λευκωσία, του στρατηγού εν αποστρατεία σήμερα Γεωργίου Τσουμή, έρχεται να ταράξει τα ύδατα και να προκαλέσει τη διαμορφωμένη συμβατική μας σοφία αναφορικά με τα γεγονότα της εποχής.

Κάποια στοιχεία που παραθέτει ο συγγραφέας τα οποία βλέπουν για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας, δεν αφήνουν πλέον ερωτηματικό για τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας κατά της Ελλάδας στην περιοχή του Έβρου από την δεκαετία του ’70!


Ο τίτλος του βιβλίου είναι «ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ & ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ & ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗ», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δούρειος Ίππος» του αγαπητού συναδέλφου Σάββα Βλάσση, εκδότη του ενδιαφέροντος ομώνυμου περιοδικού, το οποίο εξειδικεύεται στα ζητήματα των ειδικών δυνάμεων.

Ενδεικτικό της αξίας του βιβλίου είναι το ότι το προλογίζει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης Πάυλος Αποστολίδης.

Τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, είναι λίγο – πολύ γνωστά. Το ίδιο και η εικόνα που έχει επικρατήσει για την τότε ΚΥΠ, εκείνη την περίοδο.

Όταν όμως έρχεται ο άνθρωπος που τις κρίσιμες ημέρες της εισβολής ήταν επικεφαλής του κλιμακίου της Ελληνικής ΚΥΠ στην Λευκωσία, και γράφει τα απομνημονεύματά του, είναι φυσικό να… σημάνει «συναγερμός».

Στο βιβλίο του, ο στρατηγός Τσουμής ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του και την πρώτη μετάθεση που έλαβε στην Κύπρο το 1964-1966, συνεχίζει με επίκεντρο την περίοδο της εισβολής, για να ακολουθήσει η πορεία του μέχρι την αποστρατεία του στην δεκαετία του 1980.

Ο συγγραφέας παρέμεινε στην Κύπρο μέχρι το 1976 και την περίοδο 1981-1983 διατέλεσε ΑΚΑΜ στην Άγκυρα. Σε όλη αυτή την περίοδο, υπηρέτησε κυρίως σε θέσεις του Όπλου του (Πεζικό) όσο και σε θέσεις της ΚΥΠ, γεγονός που σημαίνει ότι η ματιά του πέφτει και στον κρίσιμο τομέα των Πληροφοριών.

 Έτσι, η περιγραφή των γεγονότων από τον συγγραφέα, με εμφανή την καυστική πρόθεση σχολιασμού κάποιων άσχημων συμπεριφορών και καταστάσεων, αποκτά άλλο νόημα. Δεν «χαρίζεται» σε κανέναν.

Στο βιβλίο αποδίδεται με σαφήνεια το νοσηρό κλίμα διχόνοιας που επικρατούσε στην Κύπρο, εξηγείται η διαπλοκή στην Αθήνα μεταξύ των διαφορετικών κέντρων εξουσίας στην περίοδο της επταετίας, περιγράφονται οι περιπέτειες του συγγραφέα στη συλλογή, ανάλυση και αξιολόγηση των πληροφοριών, η αγωνία για τις σαφέστατες ενδείξεις των τουρκικών προετοιμασιών, η αποτυχία στην εκτίμηση της κατάστασης στην Αθήνα, οι επιχειρήσεις, τα ελληνικά λάθη, οι πληροφορίες για τα μετέπειτα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, για ευαίσθητες υποθέσεις όπως οι αγνοούμενοι κ.λπ. Το βιβλίο περιλαμβάνει εκτενές παράρτημα με απόρρητα έγγραφα και λεπτομερείς χάρτες.

Εξαιτίας των θέσεων από τις οποίες είχε περάσει, μέχρι και την αποστρατεία του, ο συγγραφέας θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ήταν ο καλύτερος δυνατός γνώστης περί του αντιπάλου.

Ωστόσο, οι περιγραφές του, αναδεικνύουν τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής πλευράς σε στρατιωτικό επίπεδο να διακρίνει καθαρά τις προθέσεις του εχθρού και να αναπροσαρμόσει τα σχέδια και την εκπαίδευσή της προς το καλύτερο.

Σε γενικές γραμμές, το βιβλίο αναδεικνύει την διαφορά μεταξύ επαγγελματισμού και ερασιτεχνισμού, που διέκρινε πολλά πρόσωπα σε καίριες θέσεις στην ελληνική πλευρά.

Σχολιάζοντας γενικά, στην περίπτωση της τουρκικής εισβολής, το βιβλίο αυτό βοηθά τον αναγνώστη να καταρρίψει διάφορους μύθους που έχουν επικρατήσει, να εξηγήσει γεγονότα τα οποία έχουν περιβληθεί με έναν μανδύα μυστηρίου (Σεμινάριο της Ρώμης 1973), να μάθει άγνωστες πτυχές των διεργασιών σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο, σε επίπεδο επιχειρήσεων και να αποκτήσει περισσότερες λεπτομέρειες για ζητήματα, γνωστά μεν, όχι όμως αναλυμένα σε βάθος μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα βιβλία που έχουν εκδοθεί για το Κυπριακό. Είναι βέβαιο ότι θα προβληματίσει και θα προκαλέσει συζητήσει.

Πέραν των βιβλιοπωλείων, για να προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι το πολύ ενδιαφέρον αυτό βιβλίο ο εκδοτικός οίκος κοινοποιεί το ακόλουθο τηλέφωνο: 6937937539, ενώ δίδεται και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση  «doureios@doureios.com».

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: