Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Την υπόθεση των CDS ερευνούσαν οι παραιτηθέντες εισαγγελείς !!!


Ο κ. Πεπόνης
(Ανανεωμένο). Τον Ευ. Βενιζέλο δείχνουν ως υπεύθυνο για την παραίτησή τους οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Σπύρος Μουζακίτης και Γρηγόρης Πεπόνης οι οποίοι με το έργο τους είχαν προκαλέσει πολλά και μεγάλα συμφέροντα.


Σύμφωνα με την επιστολή παραίτησής τους, επικαλούνται νομοθετική ρύθμιση η οποία ουσιαστικά θα τους οδηγούσε προς την έξοδο από το δικαστικό σώμα. Ποιος προωθεί αυτή τη ρύθμιση;

Μα φυσικά ο συνταγματολόγος κ. Βενιζέλος; Γιατί το κάνει αυτό; Ας τον ρωτήσει κάποιος αν και αυτός θα επικαλεστεί άλλους λόγους, όπως ότι θέλει να βάλει ανώτερους δικαστικούς για παράδειγμα.

Η ουσία είναι ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς έμαθαν ότι θα τους «σουτάρουν» και αποφάσισαν την ηρωική έξοδο καταγγέλλοντας αφενός την πρωτοβουλία για τη νομοθετική ρύθμιση και αφετέρου ότι δεν τους βοήθησε κανείς και δεν τους παρασχέθηκε η υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζονταν.
Η ουσία είναι ότι, ασχέτως με την κατάληξη που είχαν οι υποθέσεις των μεγαλο-οφειλετών, όλος ο κόσμος επικροτούσε τη δουλειά που είχαν κάνει Μουζακίτης και Πεπόνης.

Ο κ. Βενιζέλος όμως θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί έτσι ξαφνικά τον έπιασε η πρεμούρα να τους αντικαταστήσει τη στιγμή που διεξάγονταν πολύ κρίσιμες έρευνες για το ρόλο του ΣΔΟΕ και των εφοριακών.
Ο κ. Μουζακίτης
Η επιστολή παραίτησης των εισαγγελέων αναφέρει:
«Παρά το γενικότερα αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του εν Ελλάδι αναπτυσσόμενου οικονομικού εγκλήματος, αποδεχτήκαμε ασμένως τον διορισμό μας εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας. 

Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί ούτε να εξασφαλίσουμε ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα τη νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. 

Ήδη με νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε όλως προφασιστικά και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία επιχειρείται η αντικατάσταση μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας.
Επειδή ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ´ υπαγόρευση πολλώ μάλλον δε, δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στη γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος.»

Οι δυο εισαγγελείς υπέβαλλαν την παραίτησή τους στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε.
Ο κ. Πεπόνης, είναι ο οικονομικός εισαγγελέας που έχει στα χέρια του την περιβόητη λίστα με τα ονόματα των οφειλετών του δημοσίου, τα χρέη των οποίων ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.

 Την επιλογή του κ. Πεπόνη για την θέση του οικονομικού εισαγγελέα με αναπληρωτή τον κ. Σπύρο Μουζακίτη έκανε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο σε εκτέλεση του σχετικού νόμου του υπουργείου Οικονομικών.
Ποιές υποθέσεις ερευνούσαν οι δυο εισαγγελείς
Έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφέρουμε κάποιες από τις υποθέσεις που χειρίστηκαν τελευταία οι δύο εισαγγελείς. 




Όπως για παράδειγμα οι καταγγελίες για συμμετοχή υψηλά ιστάμενων προσώπων σε εταιρεία που εμπλέκεται με τα CDS τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων.

Επίσης ερευνούσαν υποθέσεις όπως οι καταγγελίες για παραποίηση των στοιχείων του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, οι καταγγελίες του πρώην υφυπουργού οικονομικών Δημήτρη Κουσελά για την ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων την οποία δεν αξιοποίησε ο κ. Βενιζέλος (τελικά ο κ. Κουσελάς έκανε πίσω), οι καταγγελίες Σπινέλη για ύπαρξη παραμηχανισμού εντός του υπουργείου που αδρανοποιεί την διαδικασία είσπραξης προστίμων, που επιβλήθηκαν, μέσω του προγράμματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, αλλά και οι καταγγελίες για τις παράνομες «εκπτώσεις» (4-4-2) που εφαρμόζουν εφοριακοί για τις πληρωμές οφειλών στο Δημόσιο.

Τέλος, φήμες στο δικαστικό χώρο έκαναν λόγο για δύο – τρία πολύ μεγάλα ονόματα μεγαλο-οφειλετών τα οποία έπρεπε να φορέσουν χειροπέδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: