Eξαιρετικά αναβαθμισμένο με αρκετές δεκάδες κοινές στρατιωτικές δράσεις περιλαμβάνει το προγράμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για το έτος 2012 που υπογράφτηκε χθες.
Η τελική επεξεργασία των τομέων συνεργασίας έγινε από 19 έως 22 Δεκεμβρίου 2011 στο Ισραήλ όπου είχε μεταβεί τετραμελής αντιπροσωπεία εκπροσώπων του ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΓΕΑ με επικεφαλή το Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ.
Ειχαν προηγηθεί συναντήσεις και στην Αθήνα, ενω το πολιτικό πλαισιο είχε συμφωνηθεί σε επίσκεψη του πρώην υπουργιού Αμυνας κ. Π.Μπεγλίτη .
Ενδεικτικό της δυναμικής ειναι οτι ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ θα επισκεφθεί την Αθηνα στις αρχές τουνέου έτους και θα έχει συνάντηση με τον κ. Δ.Αβραμόπουλο.
Το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας του 2012 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αρκετές κοινές ασκήσεις των Πολεμικών Αεροποριών, τόσο ειδικές πολυήμερες όσο και μονοήμερες συνεκπαιδεύσεις, στο πλαίσιο άλλων δράσεων και κνήσεων.
Οι ασκήσειςεκπαιδεύσεις αυτές θα γίνονται είτε στον ελληνικό εναέριο χώρο είτε ευρ'υτερα στο FIR Aθήνας. Για την εκτέλεση αυτών των κοινών δρασεων προβλέπονται μετασταθμεύσεις ισραηλινων αεροσκαφών σε βάσεις στην Ελλαδα.
Αντίστοιχο πρόγραμμα προβλέπεται και για τα Πολεμικά Ναυτικά των δυο χωρών με παράλληλες συνεκπαιδεύσεις - αρκετές στην Αν Μεσόγειο. Στο Στρατό Ξηράς προβλέπονται ενημέρωση και ανταλλαγή επισκέψεων επιτελών για φοίτηση σε σχολές της άλλης πλευράς - σε διάφορα επίπεδα.
Ανάλογη ανταλλαγή σπουδαστών θα γίνει και στις σχολές Ευελπίδων κλπ.
Όπως ανέφεραν στρατιωτικέ πηγές το περιεχόμενο των επιμέρους κοινών δράσεων δεν είναι πάντα ρητώς καταγεγραμμένο και προβλέπονται πρόσθετες εξειδικεύσεις και αναπτύξεις.
Οι τούρκο-ισραηλινές σχέσεις
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να υπάρχουν νύξεις ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ξεκινά και πάλι στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ.
Αυτό το ενδεχόμενο το συζητούν στην Άγκυρα καθώς, όπως μετέδωσε το CNN Türk, αναμένεται επίσημη πρόσκληση του Ισραήλ προς την Τουρκία για να συμμετάσχει σε διεθνή στρατιωτική άσκηση το 2013.Ανάλογη αναφορά έκανε και ισραηλινή εφημερίδα.
Στο ίδιο πλαίσιο ενδέχεται να εντάσσεται και το ότι ο στρατιωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στο Ισραήλ συμμετείχε στη κοινή σύσκεψη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με την αντίστοιχη της Ιταλίας.
Η επίσημη θέση της Άγκυρας, πάντως είναι ότι αν το Τελ -Αβίβ δεν ζητήσει συγγνώμη για την επέμβαση στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μάρμαρα από ισραηλινούς κομάντος, δεν θα υπάρξει συνεργασία αυτού του είδους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου