Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Κρίσιμη εβδομάδα για την αγορά. Πόσα από τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά στις 2 Ιανουαρίου;


Ιδιαίτερα κρίσιμη για την αγορά είναι η εβδομάδα που διανύουμε και ειδικά οι τελευταίες της ημέρες, πριν την πρωτοχρονιά.


Ήταν που ήταν στραβό το κλήμα, με την μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, το δάγκωσε και ο γάιδαρος με την φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης, την παρακράτηση του ΦΠΑ, τα χαράτσια και ούτω καθ' εξής, και έτσι για πολλούς επιχειρηματίες, αυτή θα είναι και η τελευταία εβδομάδα που θα λειτουργήσουν κάποιες από τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις συνδικαλιστών του κλάδου, αρκετοί θα είναι οι συναδελφοί τους οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου θα βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και απλά περιμένουν να καλύψουν ό,τι τρύπα μπορούν αυτή την εβδομάδα. 

Για πολλούς όμως ακόμη, αυτή η περίοδος είναι που θα κρίνει το εάν θα συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή όχι.
Και το "πάγωμα" που υπάρχει στην ευρύτερη αγορά, μόνο καλά δεν προϊδεάζει για το τι μέλλει γεννέσθαι. Χαρακτηριστική η προ ολίγων ημερών δήλωση του Προέδρου του ΕΒΕΑ Μίχαλου, ο οποίος τόνιζε:
«Η αγορά ζει αυτήν την εορταστική περίοδο τον χειρότερο εφιάλτη των τελευταίων δεκαετιών. Η πλήρης αφερεγγυότητα της κυβέρνησης, έχει στην κυριολεξία παγώσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και η μοναδική πραγματικότητα που βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος είναι ένα τσουνάμι λουκέτων».

Είναι σαφές ότι όπως πάνε τα πράγματα, σε λίγους μήνες στο κέντρο της Αθήνας θα έχουν παραμείνει μόνο καταστήματα τα οποία εξυπηρετούν συγκεκριμένα πολύ ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία μπορούν να επιβιώσουν της κρίσης, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μονοπώλιο στην αγορά.

Και αναφερόμαστε φυσικά στα μεγάλα πολυκαταστήματα, τα οποία κατά περίεργο τρόπο όχι μόνο είναι προστατευμένα από τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και από άλλου είδους δεινά που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως οι βανδαλισμοί κατά την διάρκεια των πορειών και πολλά άλλα.
Να κάτι που θα έπρεπε να απασχολήσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: