Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Απειλή κατά των ενεργειακών κέντρων Β.Ελλάδος


Image

Η επιδιωκόμενη κατάργηση της Α'Στρατιάς από το σύστημα Παπανδρέου-Μπεγλίτη, θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν εντελώς ακάλυπτα από οποιαδήποτ προστασίας έναντι καταδρομικών-αεραποβατικών επιχειρήσεων το σύνολο των ενεργειακών κέντρων της χώρας στην Βόρεια Ελλάδα.

Στην ανάλυση που δημοσιεύται στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί παρουσιάζονται όλες οι παράμετροι του θέματος, οι κίνδυνοι από την αναγέννηση της σκοπιανής δύναμης των ελικοπτέρων Mil Mi-24 που μπορούν να δράσουν ως αντιπερισπασμός ή ενισχύοντας τουρκικής καταδρομική επιχείρηση ή υποστήριξη επιχείρησης αεροπορικής προσβολής από την τουρκική Αεροπορία.

Μια ανάλυση που πρέπει να προβληγματίσει ιδιαίτερα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας αφού η ολική ή μερική καταστροφή των ενεργειακών κέντρων της Β.Ελλάδος θα έχει ως αποτέλεσμα την "απονεύρωση" ολόκληρης της χώρας. 

Στη «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» που κυκλοφορεί για πρώτη φορά παρουσιάζεται μια ειδική ανάλυση και η οποία αφορά την προσβολή ενός στόχου ιδιαίτερης γεωστρατηγικής αξίας:

Του φράγματος του Ataturk αλλά και ενός μεγάλου μέρους της ενεργειακής «καρδιάς» της που απαρτίζεται από μια σειρά φραγμάτων του προγράμματος GAP της Ανατολίας.

Στη μελέτη που παρουσιάζεται στην «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» αναλύεται με κάθε λεπτομέρεια η προσβολή του συστήματος GAP με τη χρήση των βλημάτων SCALP-EG τα οποία φέρονται σε αεροσκάφη Mirage 2000-5, το είδος και η «σκληρότητα» του ή των  στόχων, οι δυσκολίες μια τέτοιας αποστολής, τα βασικά σημεία στον σχεδιασμό της αποστολής των Mirage 2000-5Mk2 και οι πιθανότητες αναχαίτισης αεροσκαφών και βλημάτων από την αντίδραση της τουρκικής Αεροπορίας.

Η πειστική απειλή καταστροφής των φραγμάτων, αποτελεί όπως προείπαμε την κορυφαία «δύναμη αποτροπής», αφού είναι ένα κτύπημα το οποίο δεν μπορεί να ανταποδοθεί από την τουρκική Αεροπορία για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει τίποτα το ανάλογο στην Ελλάδα που να μπορεί να «ισοφαρίσει» την καταστροφή μιας τέτοιας στρατηγικής υποδομής.

Ένα τέτοιο κτύπημα θα προκαλούσε δυσανάλογα μεγάλη επίπτωση στην ίδια την βούληση της επιτιθέμενης χώρας να συνεχίσει τις επιχειρήσεις, θα είχε εξαιρετικά αρνητική επίπτωση στο ηθικό του γενικού πληθυσμού και βέβαια αντίθετα θα προσέφερε τα μέγιστα το ηθικό των αμυνόμενων.
Είναι ίσως ένα από τα λίγα πράγματα που πραγματικά φοβούνται οι γείτονες καθώς για την προστασία των φραγμάτων από την απειλή των ελληνικών βλημάτων cruise θα απαιτείτο η επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων, ίσως και περισσότερο ευρώ και μάλιστα με εξαιρετικά αμφίβολο αποτέλεσμα...

Άλλα θέματα που μπορείτε να διαβάσετε στη «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα:

Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία: Τα μυστικά προγράμματα

Δεκάδες άκρως απόρρητα αμυντικά προγράμματα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας των τελευταίων 30 ετών,έρχονται στο φως της δημοσιότητας με πλούσιο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό σε μεγάλη έρευνα της «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ» που κυκλοφορεί. 

Προγράμματα που ξεκινούν από τον χώρο των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και φτάνουν μέχρι την ανάπτυξη βλημάτων αέρος-εδάφους, «έξυπνων όπλων», συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης κλπ.

Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα σαμποταρίστηκαν από ανταγωνίστριες ξένες εταιρείες οι οποίες την ίδια περίοδο ανέπτυσσαν ανάλογα συστήματα και στο ελληνικό στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα βρήκαν άτομα πρόθυμα να κάνουν την «βρώμικη δουλειά» έναντι μιας καλής δουλειάς μετά την αποστρατεία ή αντιπροσώπευσης των εταιρειών αυτών.

Ορισμένα από αυτά όμως εισήλθαν σε υπηρεσία παρά την λυσσαλέα αντίδραση και έχουν προσδώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στους τομείς τους στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

 

Συστήματα Αναγνώρισης Εχθρού ή Φίλου (IFF) και ο ρόλος τους στις εμπλοκές BVR στο Αιγαίο

Η αποτελεσματικότητα των συστημάτων IFF συνιστά ένα σημαντικότατο παράγοντα και συστατικό της επιδίωξης κάθε Αεροπορικής Δύναμης για την επίτευξη της αεροπορικής υπεροχής. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις εμπλοκές πέρα του ορίζοντα (BVR) όπου η έγκαιρη και ακριβής αναγνώριση του «στόχου» είναι το προαπαιτούμενο για μια επιτυχή βολή και κατάρριψη.

 

 Οι επιχειρήσεις στον 21ο Αιώνα: Σύγχρονα ρομποτικά συστήματα για τον ΕΣ

Αν η δεκαετία του 1970 ήταν η περίοδος που χαρακτηρίστηκε από την είσοδο των τηλεχειριζόμενων αεροχημάτων (RPV) η τρέχουσα δεκαετία αποτελεί την απαρχή μιας νέας εποχής στην εξέλιξη των χερσαίων επιχειρήσεων με τη σταδιακή εισαγωγή των ρομποτικών συστημάτων στο πεδίο της μάχης.

 

70 χρόνια 335Μ: Πετούν και κυριαρχούν

Στις 14 Οκτωβρίου η 335 Μοίρα γιόρτασε τα 70 χρόνια συνεχών επιχειρήσεων συνιστώντας την αρχαιότερη εν ενεργεία Μοίρα της ΠΑ. 

Παράλληλα η 335Μ διαθέτει τα 30 πιο σύγχρονα αεροσκάφη της ΠΑ, τα F-16 block 52+ Adv. Και με τα οποία επιχειρεί εδώ και ένα χρόνο περίπου.

 

Αντιπυραυλικά πλέγματα για τεθωρακισμένα Made in Greece: Απλά και αποτελεσματικά

Ένα από τα πλέον αμφίρροπα πεδία ανταγωνισμού που κυριαρχεί στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας ουσιαστικά τα τελευταία 70 χρόνια είναι αυτό μεταξύ των κατασκευαστών αρμάτων μάχης και των ομολόγων τους που κατασκευάζουν αντιαρματικά όπλα. Στο ενδιάμεσο διάστημα όμως νέες τεχνολογίες αναπτύχθηκαν, νέα συστήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στα δύο «στρατόπεδα»…

 

Θαλάσσια ασφάλεια και πληροφορική υποστήριξη (Maritime security & information sharing):

Το νέο δόγμα δράσης των ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο

«Information wants to be free».

Με τη φράση αυτή, οι «τρομοκράτες» του Διαδικτύου από τη δεκαετία του 1990 προσπαθούσαν να πείσουν τους κυβερνητικούς ταγούς ότι ο λόγος για τον οποίο ασκούν τις πολιτικές τους είναι γόνιμος και χρήσιμος για την ανθρωπότητα.

Αντίστοιχα σήμερα και  έχοντας ωριμάσει πληροφοριακά, θα μπορούσαμε να πούμε «Ιnfοrmation needs to be seized now», δηλαδή άμεση συλλογή και αξιοποίηση των πληροφοριών, με ζητούμενο την επαύξηση της θαλάσσιας ασφάλειας.

Ακόμη στη «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» που κυκλοφορεί:

Τουρκική εξωτερική πολιτική:

 Τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στο «βαθύ» κράτος της Τουρκίας μετά τις εκλογές και τους «αποκεφαλισμούς» της στρατιωτικής ηγεσίας

Σκόπια: 

Πως  διαμορφώνεται η αλυτρωτική δράση των Σκποπιανών εντός και εκτός Ελλάδος εις βάρος της χώρας και της ιστορίας της.

Είκοσι  χρόνια από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης: 

Ο ρόλος του εθνικισμού στην κατάρρευση του Σοβιετικού κομμουνισμού

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: