Εκτός από την χρεοκοπία έρχεται και το Σκοπιανό!
Μια αναφορά που κάνει το Βήμα της Κυριακής με «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα, ίσως παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία αυτής της κυβέρνησης και στη διαμόρφωση του σκηνικού για εκλογές
«Αγκάθι» το Σκοπιανό, γράφει η εφημερίδα του κ. Ψυχάρη προφανώς εννοώντας ότι η απόφαση που θα λάβει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την ονομασία του γειτονικού κράτους θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στην επιβίωση της κυβέρνηση Παπαδήμου. Διότι πώς θα αντιδράσει π.χ. σε μια αρνητική εξέλιξη;
Ή μήπως μας προετοιμάζει η εφημερίδα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Για να το θέτει πάντως το θέμα το Βήμα, κάποιο λόγο θα έχει. Ας μην ξεχνάμε ποιος περνά πλέον τη γραμμή Παπαδήμου στις εφημερίδες και τα κανάλια (Καψής για όσους δε θυμούνται).
Αλλά οι διαρροές συνεχίζονται. Πιο “λαϊκό” το “Πρώτο Θέμα” κάνει πιο λιανά τα ερωτήματα που κατά τα φαινομενα θα μας κάνουν να αυξήσουμε τις δόσεις των …lexotanil.
“Μπορεί από αύριο 5 Δεκεμβρίου να υποχρεωθεί η Ελλάδα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη θέλησή της;
Είναι δυνατόν δηλαδή ένα δικαστήριο να αναγκάσει την Ελλάδα να εκχωρήσει κυριαρχία στους γείτονες που οικειοποιούνται την ελληνική ιστορία;” ρωτά.
Αύριο το πρωί ολοκληρώνεται η τριετής δικαστική διαμάχη της Ελλάδας και των Σκοπίων που ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου του 2008, όταν η πΓΔΜ προσέφυγε στο ΔΔΧ εγκαλώντας την Αθήνα ότι παραβίασε την παράγραφο 1 του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας ζητώντας από τους δικαστές να υποχρεώσουν την Ελλάδα να μην φέρει ποτέ ξανά αντιρρήσεις σχετικά με την είσοδο της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς. Στις 11 πμ ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο Ιάπωνας Χισάσι Οβάντα, θα ανακοινώσει την ετυμηγορία των 15 “σοφών” του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Τι θα λέει η απόφαση;
Σύμφωνα με όσα γράφει το ΠΘ η απόφαση των 15 δικαστών θα είναι ευνοϊκή για τα Σκόπια και ράπισμα για την Ελλάδα, αφού το Δικαστήριο της Χάγης θα αποφαίνεται ότι η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δε συναίνεσε στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008 γεγονός που θα μεταφραστεί ως παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας.
Το ερώτημα είναι τι θα αποφασίσουν οι δικαστές στο αίτημα της FYROM να επιβληθεί στην Ελλάδα να μην φέρει ποτέ ξανά αντιρρήσεις στην ένταξη της πΓΔΜ σε διεθνείς πολυμερείς οργανισμούς. Επί της ουσίας, αν το Δικαστήριο δικαιώσει τα Σκόπια θα επιβάλλει στην ελληνική πλευρά τον ταπεινωτικό όρο να αλλάξει την πολιτική της.
Σε περίπτωση που -αμέσως ή εμμέσως- οι 15 δικαστές αποδεχθούν τον πρωτοφανή συλλογισμό των Σκοπιανών θα έρθουν σε σύγκρουση με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που έχουν επανειλημμένως διακηρύξει ότι η πΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος στους οργανισμούς αυτούς χωρίς προηγουμένως να έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση με την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος.
Να σημειωθεί ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα βρίσκεται στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη. Την ώρα μάλιστα που ο κ. Μπάιντεν θα εισέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες με τον κ. Κάρολο Παπούλια, στη Χάγη θα ανακοινώνεται επισήμως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Την ώρα εξάλλου που θα ανακοινώνεται η ετυμηγορία της Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ια το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ενώ μέχρι την Παρασκευή που θα συγκληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κ. Δήμας θα κληθεί να αντιμετωπίσει όσους “καλοθελητές” συναδέλφους του θελήσουν να το παίξουν προστάτες των Σκοπιανών στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και στην υπουργική σύνοδο στον ΟΑΣΕ -του οποίου μέλος είναι και η FYROM.
Εμείς να προσθέσουμε σε όλα αυτά ότι δεδομένων των πάγιων ελληνικών θέσεων επί του θέματος και των κόκκινων εθνικών γραμμών γιατί άραγε να θεωρείται ”μεγάλο αγκάθι” το Σκοπιανό;
Μήπως υπάρχει καμιά κρυφή ατζέντα, καμιά συμφωνία κάτω από το τραπέζι που να σχετίζει το όνομα της χώρας με τη βοήθεια στην Ελλάδα;
Κυριακή κοντή γιορτή θα πει κανείς, αλλά είναι ανησυχητικά ορισμένα φαινόμενα. Από τη μια ο Γκρουέφσκι ξεσπαθώνει και στέλνει επιστολές. Από την άλλη οι Τούρκοι αρμενίζουν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν ζητά το άνοιγμα της Χάλκης και ο Ερντογάν μόνο που δε γελάει μαζί του.
Τα εθνικά θέματα έχουν λοιπόν πολύ ψωμί και κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει ούτε να αποστρέφει το βλέμμα του επειδή το οικονομικό πρόβλημα καίει τις τσέπες μας.
Θα υπενθυμίσουμε και μια πρόσφατη ανάρτησή μας με τον τίτλο:
Στην οποία επισημαίναμε μερικά από όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στην Βουλή για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου (15/11/2011):
“ Αγαπητοί συνάδελφοι, με αφορμή την νέα Κυβέρνηση συνεργασίας, θα ήθελα να κάνω μιαιδιαίτερη αναφορά στην εξωτερική μας πολιτική. Πεδίο όπου, την τελευταία δεκαετία,καταφέραμε να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις.
Η τοποθέτηση στα δύο καίρια Υπουργεία των Εξωτερικών και της Άμυνας, δύο βασικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, θέλησε αυτό ακριβώς να σηματοδοτήσει.
Και μάλιστα, στη διαβούλευσημε τον κ. Σαμαρά, αλλά και στις επικοινωνίες μου με τους δύο Αντιπροέδρους της ΝέαςΔημοκρατίας και σημερινούς Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, ζήτησα να υποσχεθούμε, να δεσμευθούμε και μέσω των προγραμματικών μας δηλώσεων για την ειλικρινή μας πρόθεση συνεργασίας στα μείζονα εθνικά μας θέματα.
Σε λίγες ημέρες, το Δικαστήριο της Χάγης αποφαίνεται σχετικά με την προσφυγή των Σκοπίων. Όποια και να είναι η απόφαση, το πρόβλημα δεν θα έχει λυθεί.
Και είναι ώρα οι δύο πλευρές να κατανοήσουν ότι, εμείς μόνοι μας, οι δύο πλευρές θα το λύσουμε.
Γιατί όσο καλοί και αν είναι οι διαμεσολαβητές, εμείς θα ζήσουμε με το αποτέλεσμα, εμείς θα είμαστε γειτονικοί λαοί, εμείς θα πρέπει να μπορούμε να κοιτάμε ο ένας τον άλλον χωρίς φόβο, αλλά με σεβασμό και εκτίμηση.
Θεωρώ, μέσα από τις αλλεπάλληλες επαφές μου με την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση των Σκοπίων, ιδιαίτερα με τον Πρωθυπουργό κ. Γκρουέφσκι, ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια προσέγγισης και επίλυσης του ζητήματος αυτού.
Είναι ιστορική ευκαιρία, λοιπόν, αυτή και όχι άλλη Κυβέρνηση, να πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα έχει κάνει ολόκληρο το βήμα που της αναλογούσε.
Επιθυμεί πραγματικά ταχεία λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που θα απελευθερώσει το τεράστιο δυναμικό των σχέσεών μας.
Έχω πολλές φορές τονίσει ότι, όταν φθάσουμε σε λύση, η Ελλάδα θα είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ενταξιακή της πορεία.
Αλλά αυτή η σχέση θα πρέπει να βασίζεται σε σωστά θεμέλια, σε σχέσεις καλής γειτονίας.
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου στηρίζει λύση ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων. Βέβαια, η επιθετική ρητορική του κ. Γκρουέφσκι έναντι της χώρας μας, προκαλεί εύλογη αμφιβολία για τις προθέσεις του.
Όμως, θέλω να ελπίζω ότι υπάρχουν τα περιθώρια για ταχεία πρόοδο.
….
Θεωρώ επίσης ευκαιρία, τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Κυβέρνηση να συναποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν, με βάση τις διερευνητικές επαφές για το γνωστό θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας…”
Σημειώναμε τότε:
Είναι προφανές ότι με αυτά που είπε ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι επίκεινται σοβαρές εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων ..
Το ερώτημα είναι γιατί έκρουσε έτσι ξαφνικά τον κώδωνα των εθνικών κινδύνων, σε μια στιγμή που όλοι είναι προσανατολισμένοι, (ή αποπροσανατολισμένοι) στους οικονομικούς κινδύνους και την χρεοκοπία.
Ξέρει κάτι που δε ξέρουμε;
Για παράδειγμα, έχει δεσμευθεί σε τίποτα …. περίεργο;
Και γιατί αυτή η αναφορά στη ΝΔ και τα δύο εθνικής σημασίας υπουργεία που πήρε;
Θέλει να μας πει ότι είναι ποτέ δυνατόν η ΝΔ να δεχόταν να αντιμετωπισθούν κρίσιμα εθνικά θέματα με μια κυβέρνηση τρίμηνης συνεργασίας;
Μήπως δραπέτευσε και καλείται πάλι η ΝΔ να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά;
Ετοιμάζουν καμιά προβοκάτσια;
Ερωτήματα που ισχύουν και πρέπει να απαντηθούν άμεσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου