Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Jerusalem Post: Ελλάδα – Κύπρος απαραίτητοι σύμμαχοι


Σε ένα άρθρο – ανάλυση του Χερμπ Κεϊνόν στην ισραηλινή εφημερίδα «The Jerusalem Post», αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο η στρατηγική σκέψη των Ισραηλινών, βάσει της οποίας έχουν συμπεριλάβει στους βασικούς τους συμμάχους του Έλληνες, Ελλαδίτες και Κυπρίους.
Η εξήγηση επικεντρώνεται στην προσπάθεια εξισορρόπησης της ισλαμικής «πλημμυρίδας» που σαρώνει το τελευταίο διάστημα τη γεωπολιτική περιφέρεια που βρίσκονται οι χώρες και κυρίως το Ισραήλ.
Η συνεχής κατάρρευση αραβικών καθεστώτων με τα οποία είχε εξευρεθεί παρασκηνιακά τρόπος επικοινωνίας και η στάση της Τουρκίας και του Ιράν που παρακολουθούν την κατάσταση με σκοπό να αξιοποιήσουν για τα συμφέροντά τους τις εξελίξεις, έχουν αναγκάσει το Ισραήλ να αναζητά συμμάχους για την αντιμετώπιση της απειλής.
Στο δημοσίευμα, στην βασική – πρώτη ομάδα χωρών – συμμάχων του Ισραήλ αναφέρονται η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. 


Όλες οι χώρες χαρακτηρίζονται ως «ιστορικοί αντίπαλοι της Τουρκίας» οι οποίοι ανησυχούν για τις προθέσεις της και την εν γένει δραστηριοποίησή της το παρόν διάστημα.

Η δεύτερη ζώνη χωρών ανήκουν στην Αφρική (Κένυα, Ουγκάντα, Αιθιοπία, Τανζανία, Νιγηρία, Νότιο Σουδάν) και ανησυχούν πολύ για την ισλαμική τρομοκρατία, κάτι που τους οδήγησε στο να συνάψουν σχέσεις και να τις εμβαθύνουν διαρκώς με το Ισραήλ.

Η Τρίτη ζώνη χωρών δεν κατονομάζεται για ευνόητους λόγους από τους Ισραηλινούς, πρόκειται για αραβικά κράτη τα οποία ανησυχούν σφόδρα για τη δράση του Ιράν, οπότε με αυτό το κίνητρο έχουν αναπτύξει σχέσεις και συνεργάζονται σε πολλαπλά επίπεδα, παρά τα αρνητικά στερεότυπα που επικρατούν στις κοινωνίες τους.

Προς το παρόν, το ενδιαφέρον των Ισραηλινών είναι να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους συνεννόησης με τους Αιγύπτιους, ασχέτως του αν στην κυβέρνηση θα βρίσκονται οι ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έστω κι αν οι διμερείς σχέσεις δεν είναι τόσο στενές όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι Ισραηλινοί ευελπιστούν ότι οι Αιγύπτιοι δεν θα επιθυμούν να επιστρέψουν οι δυο χώρες στην εποχή όπου συγκρούονταν στρατιωτικά με αποτέλεσμα τον αχρείαστο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: