Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΣΕ «ΚΛΕΙΣΤΗ» ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ - Βίντεο- ντοκουμέντο: Rafale Vs F-22 με νικητή το γαλλικό μαχητικό!


Τις σκληρές εικονικές εμπλοκές που πραγματοποιήθηκαν στο Ντουμπάι μεταξύ τριών από τα κορυφαία μαχητικά στον κόσμο φέρνει ένα βίντεο το οποίο για πρώτη φορά βγαίνει στη δημοσιότητα.


Οι εικονικές εμπλοκές είχαν γίνει  στο πλαίσιο της άσκησης Αdvanced Τactical Leadership course, που είχε γίνει εκ παραλλήλου με το διεθνές αεροναυτικό σαλόνι του Ντουμπάι το Νοέμβριο του 2009.

Πέντε χώρες οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Πακιστάν και ΗΑΕ διαγωνίστηκαν μεταξύ τους σε μια άσκηση η οποία αργότερα πήρε σχεδόν «μυθολογικές» διαστάσεις στο χώρο της άμυνας καθώς από τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τα αμερικανικά F-22 Raptor είχαν υποστεί τις πρώτες καταρρίψεις από άλλα μαχητικά σε διεθνείς ασκήσεις.

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία είχαν στείλει 6 από τα καλύτερά τους αεροσκάφη η κάθε μια (F-22, Eurofighter Typhoon, Rafale) και 8 από τους καλύτερους χειριστές τους σε ένα διαφορετικό διαγωνισμό. 

Από τα στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και που προέρχονταν  από το «αγγλοσαξονικό μπλοκ» –όπως ισχυρίζονται οι Γάλλοι, κατάφεραν να διασώσουν την τιμή του καλύτερου –τουλάχιστον στα μάτια του γενικού πληθυσμού- μαχητικού στον κόσμο αναφέροντας ότι το Rafale αν και δύσκολος αντίπαλος εντούτοις δεν είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει καμία νλικη απέναντι στο F-22.

 Και αυτή ήταν η γενική εντύπωση που είχε αποτυπωθεί, παρά τις φημολογίες, μέχρι που οι Γάλλοι και για άγνωστο λόγο, διάλεξαν μόλις προχθές να δώσουν στη δημοσιότητα το βίντεο από τις αερομαχίες του 2009, όπου φαίνεται καθαρά ότι το γαλλικό μαχητικό βρίσκεται συνέχεια στην ουρά του αμερικανικού μαχητικού.

Όπως αναφέρεται και στο βίντεο οι Αμερικανοί είχαν αναφέρει τότε ότι τα F-22 είχαν πετάξει με τις εξωτερικές δεξαμενές για να μειώσουν την υπέρμετρη ευελιξία του Raptor αλλά όπως φαίνεται το F-22 είχε πετάξει σε απόλυτα καθαρή διαμόρφωση.

Να σημειωθεί και όπως έχουμε ήδη αναφέρει πως το θέμα του leasing μαχητικών Rafale για την ΠΑ από την Γαλλία βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο. 

Αν και αυτό τοποθετείται χρονικά σε δεύτερο χρόνο εντούτοις η συζήτηση που υπάρχει, περιστρέφεται γύρω από το leasing είτε μεταχειρισμένων αεροσκαφών της γαλλικής Αεροπορίας είτε ακόμη και καινούργιων.  

Το θέμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης και της γενικότερης αμυντικής συνεργασίας που υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, τόσο με τις φρεγάτες FREMM όσο και με τα ΑΦΝΣ ATL-2.

Όπως είναι εύλογο ο κυριότερος αντίπαλος για την ΠΑ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι τα 100 τουρκικά F-35, τα οποία σε ότι αφορά τις κλειστές εμπλοκές δεν πρόκειται να προβληματίσουν καθόλου τους Έλληνες χειριστές ιδιαίτερα στην περίπτωση που η υπόθεση προμήθειας Rafake ευοδωθεί.



 

www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: