Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Φυγή κεφαλαίων από την τουρκική στην ελληνική κεφαλαιαγορά

AAAn_61006_4
Το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τη γείτονα επιτάχυνε την καθοδική πορεία της τουρκικής λίρας που είναι ήδη από το καλοκαίρι θύμα της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed).


Μετακίνηση ξένων κεφαλαίων από την τουρκική προς την ελληνική κεφαλαιαγορά σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Η έντονη πολιτικο-οικονομική αναταραχή στη γειτονική χώρα δείχνει να υπονομεύει το εκεί επενδυτικό κλίμα, την ώρα που εδώ διατυπώνονται προσδοκίες ανάκαμψης από μεγάλους ξένους επενδυτικούς οίκους.

Η αποκλίνουσα συμπεριφορά των δύο οικονομιών διαμορφώνει αντίστοιχα και τις ροές κεφαλαίων, σύμφωνα με διαχειριστές κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές.

Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν πως η μετάταξη σε αυτήν την κατηγορία της Ελλάδας από την MSCI, στα τέλη Νοεμβρίου, έφερε τις δύο αγορές σε ευθεία σύγκριση και ανταγωνισμό για τα ίδια ξένα κεφάλαια.

Με τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας έντονη, την ώρα που η ελληνική κεφαλαιαγορά είναι προσδεδεμένη στο ευρώ, «η φυγή κεφαλαίων από την Κωνσταντινούπολη προς την Αθήνα ήταν σχεδόν αναπόφευκτη», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

Αν και οι ροές αυτές αφορούν κυρίως το χρηματιστήριο, είναι αξιοσημείωτες οι αποδόσεις που σημειώνονται και στα δεκαετή κρατικά ομολόγα.

Το κόστος δανεισμού της Αγκυρας, όπως αποτυπώνεται στα δικά της δεκαετή, που σημειωτέον έχουν ρήτρα δολαρίου, έχει ανέλθει στα επίπεδα του 10%, από το 6% του προηγουμένου Μαΐου.

Την ίδια ώρα, αυτό της Αθήνας έχει υποχωρήσει –έστω και θεωρητικά, αφού παραμένει, για την ώρα, εκτός αγορών– στο 7,7% από 11% στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού.

Την απόκλιση αυτή έχουν προκαλέσει αγορές ελληνικών ομολόγων και πωλήσεις τουρκικών.

Οι ξένοι επενδυτές από τον περασμένο Μάιο έως τα Χριστούγεννα «ξεφορτώθηκαν» τουρκικά ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων.

Σε αυτό το διάστημα ενέσκηψε η νευρικότητα μεταξύ των μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων για τις αναδυόμενες οικονομίες –λόγω της προαναγγελίας από την US Fed της πρόθεσής της να μετριάσει τις ενέσεις ρευστότητας–, ενώ εντάθηκαν οι ανησυχίες εξαιτίας του σκανδάλου διαφθοράς.

Κι ενώ κεφάλαια εγκαταλείπουν μαζικά την Τουρκία, στην Ελλάδα, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, εμφανίσθηκαν και εκτελέστηκαν εντολές ξένων επενδυτών στα τρίμηνα έντοκα.

Επτά ξένες τράπεζες φέρονται να συμμετείχαν στη δημοπρασία, καλύπτοντας, σύμφωνα με πηγές κοντά στους primary dealers, περίπου το 25% της έκδοσης, ύψους 1,625 δισ. ευρώ, οδηγώντας το επιτόκιο στο 3,75%.

Οι προβλέψεις για το κόστος της έκδοσης ήταν για 4%, ενώ προσφέρθηκαν κεφάλαια υπερδιπλάσια του ζητούμενου ύψους.

Η πρώτη φορά που είχε καταγραφεί ζήτηση εντόκων από το εξωτερικό ήταν τον περασμένο Νοέμβριο. 

Τότε είχαν απορροφηθεί 200 εκατ. ευρώ και πάλι σε τρίμηνα έντοκα.

Την ίδια ώρα, το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Τουρκίας αυξάνεται, καθώς μεγάλο μέρος του εξωτερικού της χρέους είναι αποτιμημένο σε δολάρια, την ώρα που η τουρκική λίρα εμφανίζεται υποτιμημένη κατά 17% για το 2013 και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών καλπάζει. 

Η τουρκική κυβέρνηση προβλέπει πως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα κλείσει το 2013 στο 7,1% από 6,1% το 2012.

Το προηγούμενο έτος, το 2011, το έλλειμμα είχε αγγίξει το 10% και η λίρα είχε υποχωρήσει κατά 18%. 

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης εμφανίζει κάκιστη απόδοση στο 12μηνο και συγκεκριμένα πτώση της τάξης του 15%, ενώ στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 37%, καταγράφοντας μία από τις υψηλότερες επιδόσεις διεθνώς.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: