Φυσικό αέριο στην Τουρκία στην τιμή των 350 δολαρίων τα 1.000 κ.μ. πούλησε προσφάτως η Gazprom στην τουρκική Βοtas σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του διεθνούς οργανισμού ICIS HEREN.
Tο δημοσίευμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα που καλείται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες ημέρες εάν θα κάνει αποδεκτή την τιμή των 395 δολαρίων τα 1.000 κ.μ. που σύμφωνα με πληροφορίες προσφέρει η Gazprom ή θα προσφύγει στη Διαιτησία.
Την κρίσιμη απόφαση καλείται να πάρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.
Στον τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου στην Αγ. Πετρούπολη, η Gazprom φέρεται να μείωσε την τιμή από τα 400 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα στα 395 και να έκανε αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2013 έναντι του εξαμήνου που πρότεινε η ίδια.
Η τιμή των 395 δολαρίων τα 1.000 κ.μ. προβληματίζει τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και αυτό γιατί εξακολουθεί να είναι κατά 15 δολάρια ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμάνθηκε το 2013 στα 380 δολάρια τα 1.000 κ.μ., έναντι τιμής προμήθειας της ΔΕΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του 2013 στα 460 δολάρια τα 1.000 κ.μ.
Την ίδια στιγμή που η Gazprom εμφανίζεται ιδιαίτερα φειδωλή ως προς τη μείωση της τιμής στην Ελλάδα, προετοιμάζεται να προσφέρει εκπτώσεις της τάξης του 4% στο αέριο που προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά.
Μόλις πρόσφατα ο επικεφαλής της διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων της Gazprom, Αντρέι Κρουγκλόφ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία διαμόρφωσε τον προϋπολογισμό της για το 2014 με τιμή βάσης των εξαγωγών φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης τα 372 δολάρια τα 1.000 κ.μ., τιμή που είναι κατά 15 δολάρια χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2013.
Το 2013 η Gazprom είχε μειώσει την τιμή αερίου προς την Ευρώπη κατά 5,5%.
Αναλυτές αποδίδουν την πολιτική εκπτώσεων της Gazprom στις πιέσεις του δέχεται από τον διεθνή ανταγωνισμό και συγκεκριμένα στην προσπάθειά της να κλείσει την «ψαλίδα» τιμών μεταξύ των μακροπρόθεσμων συμβολαίων και spot αγοράς, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου πωλήσεων στην Ευρώπη.
Η πολιτική των εκπτώσεων έχει επιφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, καθώς οι εξαγωγές προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη από 138,8 δισ. κυβικά μέτρα το 2012 αυξήθηκαν στα 161,5 δισ. κ.μ. το 2013.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναλυτών προβλέπουν ότι οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα αυξηθούν φέτος σε ένα ποσοστό της τάξης του 3% σε σχέση με το 2013, αντισταθμίζοντας ένα τμήμα των απωλειών από την αναμενόμενη μείωση των τιμών φυσικού αερίου.
Παράγοντες της εγχώριας αγοράς συνεκτιμώντας τη γενικότερη πολιτική τιμών της Gazprom αλλά και το γεγονός της διεξαγωγής της εις βάρος της έρευνας από πλευράς της Ε.Ε. για πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, αξιολογούν ως ιδιαίτερα θετική τη συγκυρία για την ελληνική πλευρά.
Εκτιμούν επίσης ότι η Gazprom θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει τη Διαιτησία και ως εκ τούτου η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να πιέσει περισσότερο για περαιτέρω μείωση της τιμής.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν δικαιολογεί τιμές υψηλότερες από αυτές της Ευρώπης. Κυβερνητικές πηγές από την πλευρά τους, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, από την υπογραφή συμφωνίας με τιμή στα 395 δολάρια τα 1.000 κ.μ. και αναδρομικότητα ενός έτους μέχρι και την προσφυγή στη Διαιτησία.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου